Izraeli tudósok olyan étrendkiegészítőt találtak, ami enyhítheti a szorongást

Szerző: ZSIMA
2021.06.07.

Ha bebizonyosodik, hogy embereken is hatásos, akkor ez lehet az első olyan módszer, aminek nincsenek mellékhatásai.

Egy természetes, növényi alapú étrendkiegészítő lehet a jövő nyugtatója – legalábbis ez derült ki Rehovotban székelő Weizmann Intézet kutatásából. Az anyag a béta-szitoszterin, amely hatékonyan csökkentette a szorongást az egereknél már önmagában és a Prozac-kal kombinálva is.

A kutatók évekre visszamenőleg vizsgálták a nemzetközi genetikai adatbázisokat, hogy már meglévő gyógyszereket, vagy összetevőket találjanak, amelyek nyugtatnak. Ez vezetett a béta-szitoszterinhez, amellyel azóta is kísérletezek. A kutatás nagy előrelépése inkább az, hogy az egereknél nem mutatták ki a nyugtatókhoz kapcsolódó mellékhatásokat, amikor a kísérleteket elvégezték.

Illusztráció

Az idegesség kezelése mindig kihívást jelentett, hiszen ez olyan kritikus túlélési eszköz, amelyet az evolúció során örököltek meg a szerencsések. A szorongáshoz kapcsolódó idegpályák olyan agyi területeken futnak, mint az emlékezet, vagy a figyelem. Ezeket a területeket súlyosan szokta érinteni, amikor valakit nyugtatókkal kezelnek.

A béta-szitoszterin ráadásul a természetben sűrűn előforduló anyag: a pisztáciában, a mandulában, különböző magvakban és az avokádóban is megtalálható. A kutatók hozzátették, ezek a növények nem tartalmaznak elég koncentrációban béta-szitoszterint ahhoz, hogy nyugtató hatásuk legyen. – Egész nap avokádót kellene enni, hogy olyan mennyiség jusson a szervezetbe, ami már nyugtat – mondta Dr. Nicolas Panayotis, a kutatás egyik vezető tudósa, aki hozzátette, hogy ez inkább emésztési zavarokhoz vezetne, semmint megnyugváshoz.

Az eredmények egyelőre csak reménykeltőek, de még nem tudni, hogy hogyan lehet mindezt hasznosítani és emberek számára gyógyszerként adni. Egyelőre még a klinikai kísérletek sem kezdődtek meg, így még nem ajánlják senkinek, hogy ezzel az anyaggal otthon kísérletezzen, ha idegesnek érzi magát.