Üzenetek a Fal apró hasadékaiban

2021.06.09.

Tisztelt Rabbi!

Szeretném megkérdezni, hogy ha megfogalmazok egy kérést az Örökkévalóhoz, és azt szeretném, hogy az oda kerüljön a Siratófalba, akkor megbízhatok az ezt ígérő online oldalaknak, hogy valóban behelyezik a falba a kérésemet?
Ehhez kapcsolódik a másik kérdésem, van annyi rés a nyugati falban, hogy ez a sok-sok kérés vagy ima elférjen abban?

Köszönöm a választ.

A Rabbi válaszol:

Kedves kérdező, évszázados hagyomány, hogy imával vagy kéréssel ellátott cetlit helyezzünk a הכותל המערבי vagyis a Nyugati Falba.

Azok az online felületek amelyek ezzel foglalkoznak, nagyon komolyan veszik és teljesítik amit vállaltak. Ugyanis naponta ezernyi imát fogadnak, amelyeket e-mailben küldtek számukra, hogy behelyezzék a zsidó vallás központi helyét elfoglalt és megmaradt részébe a Siratófalba. Mindegyik kérést, kinyomtatják, (nagyon kis betűtípussal – hiszen az Örökkévalónak elég jó a látása), és mindennap az ezt a feladatot végző személy, általában egy Jesive/ vallásos iskola hallgatója helyezi el az online üzeneteket a Fal apró hasadékaiba.

Megszeretném említeni, minden emailt elolvasnak, és az olyan kéréseket törlik amelyek ellentétesek az emberi civilizáció alapelveivel.

Ezenkívül a Talmud azt tanítja, hogy minden ima Jeruzsálem révén jut fel a mennybe. Az ima papírra írása és a Falba helyezése tehát olyan, mintha egy folyamatos imádsággal kapcsolódnánk a legfőbb forráshoz.

A második kérdésre a válasz. Bizony amikor évente emberek milliói keresik fel, vagy személyesen vagy az elmúlt évben a járvány okán, az interneten található szolgáltatást igénybe véve a Siratófalat, a repedések hamar tele lehetnek kis papírfecnikkel, így az összes behelyezett papírfecnit évente kétszer eltávolítják a falból, és eltemetik egy “גניזה” Genizába, magyarul, az elhasználódott szent iratok és tárgyak temetőjébe.

Remélem kielégítő választ adtam a kérdésére.

 

A Rabbi