Mit mond a Háláchá? — Könyvajánló

Rosta Márton
Rosta Márton
2021.06.14.

A szerző, Naftali Kraus (1932 – 2018) magyarországi születésű izraeli író, újságíró. Orthodox családból származott, gyermekként vallásos neveltetésben részesült. Kraus 1949-ben alijázott Izraelbe, jesivákban pallérozta tudását, majd később újságíró lett. Dolgozott izraeli lapoknál, egy időben a Magyar Hírlap izraeli tudósítója is volt. 2002-ben Pro Cultura Hungarica díjjal tüntették ki. Szerzőként 22 kötetben jelentette meg „Ősi Forrás” sorozatát, melyekben a zsidó vallás egy-egy elemét mutatja be igényes részletességgel. A „Mit mond a Háláchá?” című kötet ötvenkettő témában igyekszik válaszolni a modern kor által feltett kérdésekre pl. sport, tetoválás, klónozás és környezetvédelem.

Ízelítőnek egy érdekes gondolatot idézek:

„A manapság oly népszerű tetoválás a háláchá szerint egyértelműen tilos. A tilalmat Mózes harmadik könyve (19:28) írja elő, miszerint „..ne végezzetek magatokon tetoválást…!” Maimoidész – a kora középkor egyik legnagyobb Tóra-tudósa – rámutat: „Ez egy pogány szokás, ahogy ezt a bálványimádók csinálják…””

A tilalom vonatkozik az úgynevezett tartós sminkre, szépészeti tetoválásokra is. A kötet még az űrutazás zsidó vallásjogi előírásairól is említést tesz. A könyv végén kislexikon található, amelyben nem csak a fogalmakkal, hanem híres zsidó gondolkodók rövid életrajzával is megismerkedhet az olvasó.

A kötethez – többek között – Prof. Dr. Schöner Alfréd az Országos Rabbiképző és Zsidó Egyetem akkori rektora, jelenleg rector emeritusa írt ajánlót:

„Naftali Kraus nem rabbi, nem hoz határozatot, nem dönt, hanem különböző nézeteket mutat be! Olyan különleges felkészültségű tálmid hachám (rabbinikus hagyományban jártas személy- megjegyzés RM), aki az eltérő, de mindig színes kavalkádból kiemeli a leglényegesebbet, s következetes logikával bemutatja – a 21- század elején – a zsidó háláchá összetett álláspontját a különböző aktuális kérdésekről.”

Zoltai Gusztáv, a MAZSIHISZ és a BZSH akkori ügyvezető igazgatója a könyv megjelenésekor így írt:

„A könyv célja – mint a szerző többi könyve – ismeretterjesztés. Hadd tudja a magyar zsidó, mit mond a zsidó törvény az említett mai modern problémákról. Hiszen ha nem tudja, nincs módjában részt venni aktívan a zsidó életben. Ahogy ezt Dávid királyunk mondotta fiának, Salamonnak:
„Előbb ismerd meg, és azután szolgáld, hiszen ha nem ismered – kit és mit szolgálsz?!””

Aki szeretné megvásárolni a könyvet, legyen szemfüles, mert nagy ritkán bukkan fel antikvár honlapokon.

(ADOC Semic Kiadó, Budapest 2005)