És tegyenek a szöglet rojtjára kék bíbor zsinórt

2021.06.16.

Tisztelt Rabbi,

Nem oly rég Izraelben jártam, és láttam néhány vallásos férfit, akik kék színű cicesz rojtokat viseltek. Én úgy tudtam, hogy ezeknek a szálaknak fehérnek kell lenniük.
Megtudja mondani, hogy miért volt rajtuk kék színű, és jelent ez a kék szín valamit?
Köszönöm a válaszát.

 

A Rabbi válaszol:

Mint minden zsidó hagyomány, ez is a Tórából származik és tanulható meg.

A Tóra leírja, hogy a תְּכֵלֶת „techelet” egy kék, türkiz, ibolya, színű festék volt, amit őseink nagyra becsültek, ezért is használták többek között a papi ruházathoz, illetve ahogy ön is látta a cicesz szálaiként.

„Szólj Izrael fiaihoz és mondd nekik, hogy készítsenek maguknak rojtot ruháik szögleteire nemzedékeiken át; és tegyenek a szöglet rojtjára kék bíbor zsinórt”
4 Mózes 15:38

De akkor mi az a תְּכֵלֶת „techelet?

A Talmud Tosefta Menachos 9:6 ban olvassuk, hogy egy chilazon nevű tengeri lény folyadékából nyerték ki. A chilazon egyesek szerint egy csiga, mások szerint tintahal, és vannak, akik azt állítják, hogy ez egy más fajta puhatestű lény lehetett. Mindenesetre ez a bizonyos színezék nagyon értékes volt.
Erre a Talmudban, a Menachos 44a-ban a következő leírást találjuk:

„A chilazon hetven év alatt csak egyszer bukkan fel, így emiatt nagyon drága.”

A kutatások is alátámasztják a Talmud állítását, a Rómaiak, akik ie. 63-ban hódították meg Izraelt, magukhoz ragadták ennek a festékanyagnak az ellenőrzését. Így az ezzel foglalkozó zsidó ruhafestők teljesen kiszorultak az előállításából, majd az arab hódítás idején, a chilazon előállításának titka elveszett. Az 1850-es években Gershon Leiner rabbi volt az, aki elkezdte keresni a rég elveszett chilazont. Pár évre rá, a felfedezése egy olyan tintahalra irányult, amely megfelelt a Talmud leírásának. Így néhány éven belül a rabbi követőinek ezrei viseltek kék színű cicesz szálakat. Azonban 1913-ban Jichak Halevi Herzog rabbi (Írország rabbija volt) felfedezte, hogy ez a színezék amit Leiner rabbi használt, vasfoszfátot tartalmaz, amitől a festék szintetikus lesz, és így alkalmatlan a használatra. Kutatásai ezek után, Henri de Lacase-Duthiers francia zoológus felfedezése felé irányította, aki felfedezett egy „murex trunculus” nevű puhatestűt, amely kék színezéket hoz létre.
Ezen kutatási eredményre a későbbiekben több technikai eljárás épült.

Azonban, bármilyen inspirálók ezek a kutatási eredmények a zsidók többsége még mindig nem visel Techeletet, mert nincs meg a pontos leírása, hogy elődeink melyik állatot használták.

Remélem, a Mindenható egyszer feltárja előttünk a techelet és a chilazon valódi titkát!

A Rabbi.