Mi is az a Siváeszer BeTámmuz?

Orbán Anna
2021.06.21.

(*Tíz éven felüli korosztály számára ajánlott!)

Támmuz hónap 17. napja tragikus nap a zsidóság számára. Ezen a böjtnapon kezdődik az a három hetes időszak, mely Tisá be Áv-ig, azaz az első és második Szentély pusztulásának napjáig tart. Ebben az időszakban emlékezünk a Szentélyre, mely annyira fontos szerepet töltött be a zsidóság életében, hogy a Tóra 613 parancsolatának nagyobb része hozzá kapcsolódik. A mai napig emlékezünk a pusztulására és hiányára, például a zsidó esküvőkön a pohártörés szokásával.

A Talmud öt drámai eseményt sorol fel, mely ezen a napon a zsidó népet sújtotta.

Melyek voltak ezek?

Az első:

A szerencsétlenségek sora a Szináj hegynél kezdődött, amikor Mózes 40 napra felment a hegyre és a lent várakozó zsidó nép elszámolta egy nappal a visszaérkezését. Mire Mózes visszaérkezett, addigra első kétségbeesésükben elkészítették az Aranyborjút, ezzel bálványt állítottak maguknak. Mózes dühében darabokra törte a két kőtáblát.
(Smot 32:19)

A második:

Az i.e. 587-ben kezdődő Jeruzsálem ostroma idején a Szentély szolgálatát ellátó kohaniták be tudták tartani a napi két áldozat parancsolatát.
Támmuz hónap 17. napjára elfogytak a juhok, így nem lehetett tovább áldozatot bemutatni. Ez az esemény előzte meg az Első Szentély pusztulását és a Babiloni Fogság kezdetét, a zsidó nép szétszóratását.

A harmadik:

A hagyomány szerint a következő évben Támmuz hónap 17. napján törte át Jeruzsálem falait Nebukádnécár serege, majd hat évszázaddal később Titusz is ekkor tört be a szent városba, melynek eredménye i.sz. 70-ben az újjáépített második Szentély pusztulása lett.

Lego, II. Szentély

forrás: jbrick.com, az építés videóját itt találod

A negyedik:

A második Beit ha Mikdás (Szentély) elpusztítását megelőző időszakban Jeruzsálem és népe római megszállás és elnyomás alatt szenvedett. Apostomos, a római hadsereg kapitánya ezen a napon Tórát égetett és bálványt helyezett el a Szentélyben.

Az ötödik:

A gonosz Menáse király bálványokat helyezett el Jeruzsálem szerte, ezzel elkövette az istenkáromlás bűnét. Saját fiát tűzön járatta, jósoltatott és szellemet idézett.
(II. Királyok:21)

Mi történt még ezen a napon?

  • 1239-ben IX. Gergely pápa elrendelte a Talmud összes kéziratának elkobzását
  • 1391-ben több mint négyezer zsidót öltek meg Spanyolországban, Toledoban és Jaenben
  • 1559-ben a prágai zsidó negyedet felégették és kifosztották
  • 1944-ben a kovnói gettó összes lakóját haláltáborokba deportálták
  • 1970-ben Líbiában elrendelték a teljes zsidó lakosság vagyonának elkobzását

Siváeszer be Támmuz rövid böjtnap, hajnaltól estig tart, egészséges felnőttek számára, gyerekek reggelizhetnek később, hogy átérezzék a tragikus nap jelentőségét. A három gyászhét alatt nem tartanak esküvőt, hangversenyt, nem vágnak hajat és nem esznek először termő gyümölcsöt. A három gyászhét utolsó kilenc napja a zsidó év legtragikusabb időszaka.