Az 17854-es számú auschwitzi fogoly

2021.06.27.

Méltó helyre kerül a Schwarcz Sándor tiszteletére készült emléktábla, amit Az Élet Menete Alapítvány, a Debreceni Zsidó Hitközség és Debrecen önkormányzata közösen leplezett le vasárnap délelőtt a Nagyerdei Stadionnál.

Ezután mártír-istentisztelettel emlékeztek a holokauszt debreceni áldozataira a Pásti utcai zsinagógában. Az ünnepélyes eseményen több holokauszttúlélő is részt vett, akiket külön köszöntöttek. A holokauszt debreceni áldozataira vasárnap délelőtt emlékeztek a Pásti utcai zsinagógában. Az ünnepi eseményen több holokauszttúlélő is részt vett, akiket külön köszöntöttek. – Debrecen számára különösen tragikus hónap a június. Több olyan epizódra is emlékezünk ilyenkor a város történelméből, amikor ártatlan embereket ért el a háború borzadalma. Az első szerelvények is ekkor gurultak ki, és indultak el a haláltáborok felé – emlékeztetett Puskás István, Debrecen alpolgármestere. – Az áldozatok mellett meg kell emlékeznünk a túlélőkről és azokról is, akik szembeszegültek a gonoszsággal, és megpróbálták menteni embertársaikat, tanúságot téve ezáltal arról, hogy az emberek szívében szeretet is lakozik – fogalmazott.
– Az a feladatunk, hogy továbbvigyük elhurcolt testvéreink emlékét, tartsuk hagyományainkat, vallásunkat, és bizonyítsuk be, hogy a zsidóság mindig is élni és létezni fog Magyarországon – mondta Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke. A Centrum Áruház elismert, megbecsült igazgatója volt, könyve is jelent meg „A halál árnyékának völgyében” címmel. A magát auschwitzi embernek nevező Schwarz Sándor 96 esztendősen halt meg.
Egyetlen mondata sok számára lehet vezérfonal:
„Gyűlölködés, bosszúérzés nélkül kívánok élni, segíteni a gyengébbeket, a rászorultakat, egy-egy könnycseppet ahol tudok, letörlök. Nem törődve senki származásával, hovatartozásával igyekszem azon, hogy a háború után élő generáció tanuljon a történelemből.”

Az eseményről bővebben itt olvashat.