És töltsétek be a vizet a tengerekben

2021.06.30.

Tisztelt Rabbi!
Megtudná nekem mondani, hogy miért szokás Sábeszkor halat enni?
Köszönöm a választ.

A Rabbi válaszol:

Ézsaiás próféta mondatával kezdem a választ:

“az én szent napomat, a Szombat napját hívod majd gyönyörűségesnek, az Örökkévaló szent napját tiszteletnek…”
/Jesájá 58:16/

Bölcseink elmagyarázzák, hogy az ember feladata, hogy, minden módon megtisztelje Szombatot, ami nem csak az imák elmondására hanem a szép öltözékre, a finom ételek és italok fogyasztására is vonatkozik. A Talmudban számos alkalommal olvassuk, hogy a halakat „örömnek” tartották, így azok fogyasztását Szombat napjára halasztották.

Egy történet beszél egy szegény zsidóról, aki annyira szegény volt, hogy mindig elment horgászni, hogy legalább egy kis hala legyen Sábesz tiszteletére. Egyik alkalommal egy értékes gyöngyszemet talált a kifogott hal gyomrában, amelynek eredményeként nagyon gazdag lett.
Természetesen nem azért kell halat enni, hogy találjunk valamit a hal gyomrában, csak ez a történet is rámutat arra, hogy milyen gyönyörűséget hozhat a Sábesz napja egy szegény ember részére.

A teremtés hat napja alatt I-ten három dolgot áldott meg:

Ötödik nap I-ten megáldotta a halakat:

“Szaporodjatok, sokasodjatok és töltsétek be a vizet a tengerekben….”
/ Beresit 1:22/

Hatodik nap I-ten megáldotta az embert:

“Szaporodjatok, sokasodjatok, töltsétek be a földet …”
/Beresit 1:28

Hetedik nap I-ten megáldotta a Szombatot: 

“szent az…”
Beresit 2:3/

Erről tanítják a rabbik: I-ten megáldotta az embert, hogy halat egyen Szombaton.

Számomra a legkedvesebb magyarázatot had írjam le.
Ahogy egy hal a vízben él, ami jól tudjuk létfontosságú a túlélése szempontjából, úgy kell nekünk is elmerülni a Mi Tóránkban, ami viszont a zsidóság túlélését jelenti./ Brachot 61b/

Van egy olyan magyarázat is, hogy Szombaton, a hét hetedik napján olyan ételeket fogyasszunk, amelyek a hetes számhoz kapcsolódnak. A héber szó a halra a דג ( dag ), amelynek számértéke hét.

Zárásként kiemelnék két dolgot.
Nem minden hal kóser, tehát mielőtt halat fogyasztanánk és bizonytalanok lennénk abban, hogy megfelel-e a zsidó halachanak kérdezzünk meg egy hozzáértő személyt. Ha az ember fizikai alkata olyan, hogy a hal valamiért káros a számára, vagy nem szereti, vagyis kényelmetlenséget okoz a fogyasztása nem pedig örömöt, akkor nem kell halat enni, mert a Sábesz az az örömünk forrásának kell lennie.

Remélem kielégítő választ tudtam adni.

A Rabbi