Meghódította a világot a zsidó szakácsnő

2021.07.07.

Mit szeretne a zsidó enni  – ez lett Amy Kritzer gasztró – és életmód blogjának a neve. A nő nevét a világ minden táján ismerik, ugyanis az egyik leghíresebb zsidó szakácsnő a Földön. Amy első könyve öt éve jelent meg és azóta rendszeresen publikál az oldalán. A szakácsnő nem csak bemutatja a kóser ételek elkészítését, de a weboldalán kalandos utazásait és a zsidó kultúrával kapcsolatos élményeit is megosztja a követőivel.

www.wjwe-com

–  Amíg felnőttem, imádtam a nagymamámmal, Elenorral főzni, például barheszt vagy rugelachot készíteni. A bubbemnak köszönhetem az ötletet, aki végül több száz nagyszerű receptet küldött nekem e-mailben. Marhaszegy, latkesz, rugelach, barhesz és még sorolhatnám. Úgy érzetem, ez egy újabb lépés volt arra, hogy jobban megismerjem a gasztronómiai- és kulturális gyökereimet –mesélte Amy, aki azonnal felszerelte a konyháját és minden héten kipróbálta a nagyija egyik receptjét, egy kis saját újítással.

Amy annyira belejött a főzésbe, hogy feladta a munkáját és csak a blogjának és persze a főzésnek szentelte az idejét. Beiratkozott az austini Le Cordon Bleu főzőiskolába, hogy a szakma legjobbjaitól tanulhasson, majd San Franciscóba költözött. Receptjei titkára sokan kíváncsiak, illetve arra, szerinte milyen is az igazi zsidó étel.

–  Jó kérdés és egy kicsit trükkös. Egy konyha, amit a zsidó tradíciók formáltak világszerte, a kóser élet és a tradicionális ünnepek. Ez egy változatos és mindig alakuló konyha és ettől lesz mókás a főzés. Ahogy a zsidók egyre többen lettek a világban és egyre több felé utaztak, még több hozzávalót és receptet emeltek át a zsidó konyhába és tették színesebbé a gasztronómiájukat.