Minden, amit a böjtről tudni kell

2021.07.08.

Két olyan nap van a zsidó naptárban, amikor 25 órás böjtöt kell tartanunk. Az egyik ilyen nagy böjtnapunk Tisá Beáv, áv hónap kilencedik napja, a másik pedig Jom Kippur. Néhány gyakorlati tanácsot szeretnék megosztani, bár mindenki úgy cselekedjen, ahogy neki a legkényelmesebb és legmegfelelőbb! Első és legfontosabb, hogy abban az esetben böjtöljünk, ha egészségi állapotunk ezt megengedi! Ha bármilyen betegséggel küzdünk, kérjük ki rabbink, orvosunk véleményét is.

Minden zsidó ünnephez tartoznak micvák, parancsolatok. Van, amihez több, van, amihez kevesebb. Jelen esetünkben ez nem más, mint a böjtölés. Imádkozni csodálatos, úgy imádkozni, hogy komolyan is gondoljuk azt az imát, az még csodálatosabb. Elmenni a zsinagógába és ott a közösségünkkel imádkozni fantasztikus élmény. De egyik sem ér fel a böjtölés parancsolatával. Ha egész nap nem veszünk a kezünkbe egy máhzort, ünnepi imakönyvet sem, és imánk csak arra korlátozódik, hogy “I-stenem, segíts nekem, hogy túléljem a mai napot”, de böjtölünk, akkor teljesítettük a micvát. Lehet, hogy ez nem hangzik annyira spirituálisnak, mint közösségünkkel együtt imádkozni a zsinagógában, de anyai és háziasszonyi szerepkörünk megváltoztat minket, és másként szolgáljuk az Ö-rökkévalót.

A böjtöt megelőző néhány napban lassan és fokozatosan csökkentsük a koffeinbevitelt, mert vizet von el a szervezetünktől, de főleg azon a napon, melynek estéjén a böjt kezdődik, igyunk, igyunk és igyunk. Aztán igyunk még egy kicsit. Gondoskodjunk arról is, hogy jól szellőztetett, esetleg lehűtött helyiségben tartózkodjunk. Ha otthonunkban nincs légkondicionáló, menjünk át valakihez, akinek van. Ha nem akarunk, akkor szerezzünk be egy ventilátort. Nagyon fontos, hogy a testhőmérsékletünket a normális szinten tartsuk, különösen most, ezekben a forró napokban, amikor szervezetünk amúgy is extrém terhelésnek van kitéve!Ne becsüljük alá a pozitív hozzáállás erejét!  Van egy szép, zsidó mondás: “Gondolj jóra és jó lesz!” Ha azzal a hozzáállással kezdünk böjtölni, hogy milyen nehéz és kibírhatatlan is lesz, akkor nagy valószínűséggel nehéz és kibírhatatlan is lesz. Ugyanígy ha pozitívan készülünk fel a böjtre, akkor teljesen más lesz a hozzáállásunk és a böjtünk. Tanuljunk egy kicsit a böjt céljáról és mögöttes jelentéstartalmáról, s ez nagyban segíteni fog a böjt megkönnyítésében.

Ne szégyelljünk segítséget kérni! Vegyük igénybe bébiszitter segítségét, vagy akár nagyobb gyermekük is remekül helyt állhat a kisebbek gardírozásában! Jó ötlet előre elkészíteni a gyerekek ételeit, hogy minél kevesebbet, vagy egyáltalán ne kelljen a böjt alatt ételekkel érintkeznünk. A legjobb olyasmit készíteni, aminek nincs illata. Sós keksz és sajt, főtt tojás, joghurt és gyümölcs, müzli, tésztaételek, szendvicsek, előre feldarabolt gyümölcsök és zöldségek, saláták. Bármi jó, amivel gyerekeink ki tudják szolgálni saját magukat és nem nekünk kell feltálalnunk.

 

Mindenképp figyeljünk testünk vészjelzéseire!

A következők esetében feltétlenül hagyjuk abba, törjük meg a böjtöt:

  • Elmosódott látás vagy erős fejfájás
  • Extrém fáradtság
  • Extrém elgyengülés
  • Szédülés
  • Erős izzadás, mely utalhat a vércukorszintünk leesésére
  • Bármi, ami az átlagos állapotunktól eltérő lehet!

Ha ezek közül bármelyik is jelentkezik, azonnal forduljunk orvosunkhoz!

Ha meg kell törnünk a böjtöt, és ételt vagy italt kell magunkhoz vennünk, azt mindenképp fokozatosan tegyük és ne hirtelen! Lassan kortyolva igyunk, és pár falatot együnk, majd várjunk pár percet, és úgy folytassuk az étkezést vagy az ivást.

Jövő héten a kilenc tejes nap, és Tisá Beáv kapcsán recepteket ajánlok majd nektek, hogy könnyebben készüljünk a huszonöt órás böjtre!

A témával kapcsolatban bővebben itt és itt is olvashatsz!