Zsidó család történetével hasít Cannesban Mundruczó Kornél

2021.07.14.

Három generáció traumáját dolgozza fel a hírneves rendező a saját színdarabjából készült filmben.

Alig fél évvel a Pieces of a Woman című, Oscar-jelölt film után újabb alkotással jelentkezik Mundruczó Kornél a jelenleg is zajló Cannes-i Filmfesztiválon. A rendező illetve állandó alkotótársa és felesége, Wéber Kata az Evolúció című filmmel egy zsidó család három generációjának sorsát követik nyomon a II. világháborútól egészen napjaink Berlinéig.

A szürreális elemeket is tartalmazó alkotás a kiadott előzetes szerint megdöbbentő őszinteséggel meséli el a világégés borzalmait és jutunk el napjainkig. A három epizódból álló történet főszereplőinek, Évának, Jonasnak és Lénnek a származásuk miatti megbélyegzéssel és a társadalomba való beilleszkedéssel is meg kell küzdeniük, miközben saját és családi traumáikat is próbálják feldolgozni.

Az eredetileg színdarabnak készült filmet három éve már láthatta a nagyközönség, a mozgóképet német-magyar koprodukcióba forgatták tavasszal a koronavírus járvány idején, mindössze tizenhárom nap alatt. A főszerepben Padmé Hamdemirt, Láng Annamáriát, Monori Lilit és Goya Regot láthatják a nézők.

Az Evolúció című alkotást hatalmas tapssal és pozitív kritikákkal fogadták a francia filmfesztiválon, a film magyarországi bemutatójáról egyelőre még nincs hír.