Mózes szavai

Orbán Izsák
6. osztályos tanuló
Scheiber Sándor Iskola
2021.07.16.

Dvárim hetiszakaszához érkeztünk el, ami azt jelenti: „szavak,” mert Mózes szavait olvashatjuk benne, amit halála előtt mondott el a zsidó népnek. Egyben Mózes V. könyvének a neve is ez.
Hívják ezt a könyvet még az Ismétlések Könyvének is, mert összefoglalva megismétlődnek benne az első négy könyv fontosabb eseményei és törvényei.

Ez a rész minden évben Tisa Beáv előtti szombaton kerül felolvasásra.

Ez a szakasz tartalmazza Mózes első beszédét, amiben összefoglalja a negyven éves vándorlás történetét. Beszámol arról, hogy Jitró tanácsára hogyan nevezett ki bírákat és elöljárókat, akik segítették az igazságszolgáltatásban. Aztán arról is, hogy a kémek kiküldése után hogyan hitetlenkedett a nép, ami miatt nem mehettek be Kánaánba, és hitetlenségük miatt volt a negyven éves vándorlás. Azt is megemlíti, hogyan vívták meg a csatákat a pusztában Szichón és Óg emorita királyok ellen, és hogy ezeket a területeket Rúben, Gád és Manasse egy részének a törzse népesítette be.

Vegyünk példát Mózestől. Nekünk is össze kell foglalnunk, emlékeznünk kell az elmúlt egy évre, két évre stb. Mondani szokták, hogy az ismétlés a tudás anyja. Ez az emlékezésre is igaz. Ha nem emlékezünk, nem tudunk ismételni; ha nem ismételünk, nem lesz birtokunkban tudás; ha nincs tudásunk, nem tudunk gondolkodni; ha nem gondolkodunk, nem tudunk előrehaladni az életben; ha nem haladunk, nem lesz célunk; ha nincs célunk, akkor pedig összeesünk, és tulajdonképpen azt érezzük, hogy nincs is értelme az életnek. Főleg rajtunk múlik, hogy hogyan alakul az életünk. Emlékezz, ismételj, tudj, gondolkodj, haladj, legyen célod! Ezek mind I.ten-től kapott ajándékok. Ezektől (is) vagyunk emberek.

Ezek mellet pedig – ahogy Mózes is tette – számoljunk be arról, hogy mi történt velünk, körülöttünk, akár a fiataloknak, akár a korunkbelieknek, akár nálunk idősebbeknek. Így adhatjuk tovább az emlékezést, a tudást. Rajtunk múlik az is, hogy a fiatalabb generáció(k)nak milyen jövője lesz, hogyan fog élni, és egyáltalán fog-e élni, úgy, mint egy ember.

Emlékezz, gondolkodj, add tovább!