Rajtol minden idők legfurább és legdrágább olimpiája

2021.07.21.

Július 23-án a megnyitóval elkezdődik a tokiói olimpia. Pontosabban, hivatalosan ekkor, ugyanis szokás szerint a labdarúgók, illetve a softballosok küzdelmei már ma elindulnak. Történelmi eseménynek ad otthont Japán: arra már akadt példa, hogy – világháború miatt – elmaradt olimpia (1916, 1940 és 1944), ám arra még nem, hogy csússzon egy évet. Tavaly március 24-én viszont a koronavírus-járvány miatt kénytelenek voltak bejelenteni, hogy elhalasztják az olimpiát. Ráadásul a járvány miatt alig két hete a szervezők úgy döntöttek nem csak külföldi, de hazai szurkolók sem lehetnek jelen a versenyeken. Ez komoly érvágást jelent a bevétel szempontjából, főként úgy, hogy soha nem rendeztek még ilyen drágán olimpiát. Eredetileg 40 millió turistát vártak volna az eseményre. Bár az elmúlt 1,5 évben számtalan sporteseményt rendeztek nézők nélkül, az utóbbi időben fokozatosan térhettek vissza a szurkolók a lelátókra. Azonban a világ számos országában még mindig alacsonyak az oltottsági adatok, míg a betegek száma jelentős eltéréseket mutat, ezért már márciusban eldőlt, külföldiek biztos nem lehetnek ott a nézőtéren. Miután Japánban az elmúlt időszakban egyre több fertőzöttet regisztráltak, július 8-án az is kiderült, hazaiak sem.

Ez a sportolóknak is fájó, hiszen nem lesz igazi az olimpia a szurkolók nélkül, üres lelátók előtt – számos teniszező emiatt vissza is lépett a versenyektől. A szervezők számára viszont még nagyobb a veszteség, a rendkívül drága olimpián a jegyekből kb. 1 milliárd dollár bevételt reméltek. Ez a szám most nullára csökkent. Ahogy Tokió az idegenforgalom felfutásától és dollár milliárdoktól esik el. Hogy ez mit is jelenthet konkrétabban? Elővételben már 4,48 millió belépőt adtak el, s ebből márciusig 600 ezret a külföldiek vásároltak meg. Nos, a jegyek árát vissza kell fizetni, illetve nem telnek meg a szállodák, éttermek, de az ajándéktárgyak is a polcokon maradnak. Mivel az olimpiai közvetítésekben nem jelennek meg a szponzorok (nincsenek reklámtáblák), így azok a versenyek helyszínein mutathatják meg magukat. Most ez teljesen felesleges…

Nem csoda, hogy a japánok, akik már két téli olimpiát és egy nyárit (éppen Tokióban, 1964) rendezhettek ezúttal nem lelkesednek a játékokért. Az anyagi veszteségen túl attól is tartanak, a játékok miatt robbanásszerűen nőhet a fertőzöttek száma. A szervezők persze igyekeznek mindent megtenni ez ellen, így szigorú szabályok várnak a sportolókra. Nem lesz lehetőség a szokásos barátkozásra, ismerkedésre, közös nagy bulizásra. Talán itt megemlíthetjük, mely automata ürült ki legelőször az olimpiai faluban az előző játékokon. Esetleg van tippjük? Nos, az óvszer… Most nem csak automata nem lesz, a hírek szerint az „egységcsomagot” is csak a hazautazáskor kapják meg a résztvevők, szuvenírként. Lesz viszont maszk, elválasztás és rengeteg teszt – mi több, a sportolóknak egy nyilatkozatot kell aláírniuk a versenyek előtt, hogy tudomásul veszik az egészségügyi kockázatokat.

Izrael Tokióban

De foglalkozzunk végre a sporttal! Kezdjük egy – megszokott – rekorddal, Tokióban 339 számban avatnak bajnokot. A 3X3-as kosárlabda és a taekwondo mellett három olyan sportág is először szerepel, amelynek nem biztos, hogy kellene, – pláne úgy, hogy kis híján száműzték a birkózást – az újítás miatt lehetőséget kap a gördeszkázás, a hullámlovaglás és a sportmászás. A baseball pedig visszakerült, Izraelben biztos örültek ennek, mert ez az egyetlen labdajáték, amelyben sikerült kivívni az ötkarikás részvételt. Akkor térjünk rá az izraeli csapatra, amely soha ekkora létszámban nem vett részt olimpián. Izrael, érthető okokból 1952-ben debütált és az előző játékokra (Rio de Janeiro) küldte a legnépesebb delegációt, 47 fővel. Ezúttal viszont 90 sportoló (55 férfi és 35) képviselheti az országot. Érdekesség, hogy öt éve 17, míg most kettővel kevesebb sportágban indulnak, miközben először állhatnak rajthoz: íjászatban, lovaglásban, baseball-ban és az „újonc” hullámlovaglásban.

A talajon többszörös világbajnoki és Európa-bajnoki bronzérmes, utóbbin egy aranyat és egy ezüstöt is begyűjtő Alexendar Shatilov immár negyedik olimpiai szereplésére készül. Három sportoló a harmadik, míg kilenc a második fellépésére készül izraeli színekben. Utóbbit fontos kiemelni, mert Alberto Minchan ugyan a harmadik olimpiájára készül lovaglásban, viszont 2008-ban és 2012-ben a mexikói válogatott tagja volt.

Alexendar Shatilov

Triplázik Hanna Knyazyeva-Minenko is, ő Londonban (2012) még ukránként vett részt. Aztán egy edzőtáborban megismerkedett a tízpróbázó izraeli bajnok Anatoly Minenkóval, a hármasugrónő feleségül ment hozzá, majd Rióban már izraeliként 5. lett, ahogy 2000-ban a magasugró Konstantin Matusevich, így hozzájuk kötődik az ország eddigi legjobb olimpiai eredménye atlétikában. Nem kizárt, már csak néhány napig, a második olimpiájára készülő Lonah Chemtai Salpeter a világ egyik legjobb hosszútávfutója. 2018-ban megnyerte az Európa-bajnokságot 10 ezer méteren. Tavaly megnyerte a Tokió Maratont a Japánban valaha futott legjobb idővel. Ha ismét jól teljesít, ő lehet Izrael első atlétikai érmese.

Lonah Chemtai Salpeter

Ha már az első, akkor szólni Izrael egyetlen olimpiai bajnokáról, a vitorlázó Gal Fridmanról, aki 2004-ben győzött. Fridman abban is az egyetlen izraeli, hogy csak ő szerzett két olimpiai érmet (1996 – bronz). A sportágak közül viszont a cselgáncsozók viszik a pálmát, az eddigi 9 izraeli éremből ötöt a judósok szereztek. Or Sasson Rióban bronzig jutott, s most ismét a dobogóért száll csatába. S az elmúlt években Baruch Shmailov is számos érmet gyűjtött. Az igazán nagy sikert mégsem ők, hanem az Európa-bajnok, súlycsoportjában világranglista vezető, Peter Paltchik, illetve a világbajnok Sagi Muki érhetik el…

 

Sagi Muki

Peter Paltchik

Rajtuk kívül még több sportágban is (v)érmes reményekkel állnak rajthoz az izraeli sportolók: Anastasia Gorbenko két hónapja győzött 200 vegyesen, előtte, 2010 óta mindig Hosszú Katinka nyerte ezt a számot. Gorbenko nem csak Katinkát győzte le, de ő az első izraeli női úszó, aki Európa-bajnok lett.

Anastasia Gorbenko

Számos ezüst-, és bronzérem után tavaly óta sorra nyeri az aranyérmeket Linoy Ashram, aki most is esélyes arra, hogy dobogóra álljon, ám ritmikus gimnasztikában az olimpián csak összetettben van erre lehetőség.

Linoy Ashram

 

Artem Dolgopyat

Maradjunk a tornacsarnokban, tavaly azzal írt sporttörténelmet, hogy első izraeliként Artem Dolgopyat szerzett két érmet (egy arany, egy bronz) egy kontinensbajnokságon. Ezúttal is medálért utazik.
Sergey Rikhter sportlövészetben, míg taekwandóban a 19 éves ifjú hölgy, Avishag Semberg okozhat kellemes meglepetést az izraeli szurkolóknak, a jó eséllyel legsikeresebb szerepléssel záruló olimpián.

Alább pedig következzék három táblázat. Az első az olimpia versenyszámait mutatja.

 

Az alábbi kettőn lehet böngészni a tokiói olimpia menetrendjét napokra lebonva.

 

Fontos linkek:

A játékok hivatalos honlapja

Bővebben az izraeli csapatról