Hitler unikornis vacsorája – Jojo Nyuszi

2021.07.25.

A gyermeki fantázia még egy világégés alatt is határtalan, de eljön a pont, amikor be kell tudnunk kötni a saját cipőfűzőnket. Erről is szól a Jojo nyuszi!

 

Sokan Roberto Benigni Az élet szép című filmjét tartják az egyetlen olyan Holokauszt témájú filmnek, ami tűpontosan kimért humorral és szeretettel tudta megmutatni az emberiség ellen elkövetett valaha volt legnagyobb bűntettet. A gyermekét a haláltáborban rejtegető zsidó apa története milliók szívét hódította meg bájával, humorával és néhol torokszorító jeleneteivel. A hosszú bevezetőre azért volt szükség, mert azóta senki se mert viccet csinálni Hitlerből, a Holokausztból vagy a náci Németországból, maximum Quentin Tarantino Becstelen Brigantik című filmje sorolható ide…kis túlzással.

2019-ben az új-zélandi Taika Waititi gondolt egy merészet és úgy döntött, megcsinálja a maga „hitleres” filmjét. Az önmagát csak polinéz zsidónak nevező, morbid humoráról híres rendező a Jojo nyuszi ötletét Christine Leunens: Cellába zárva könyve alapján vette. A sztori főhőse a hitlerjugendes Johannes. Őt manapság outsidernek hívnánk, a náci Németországban azonban nyuszinak. Nincsenek igazán barátai, illetve egy valaki, Adolf Hitler. Johannes vagyis Jojo fejében ugyanis a rettegett diktátor egy bohókás, jófej, furcsa bajszos haver, aki szívesen viccelődik és unikornis fejet eszik vacsorára és persze retteg a zsidóktól, akiknek szarvuk van, gyerekeket esznek és egyéb furcsa és vad képességeik is vannak.

Jojo édesapja valahol a fronton harcol, így minden az édesanyja vállára szakad, többek között az olyan mindennapi feladatok, mint megtanítani a kisfiát cipőt kötni. ( A film legsokkolóbb jelenete is ehhez a cselekvéshez köthető) Egy sérülést követően Jojonak otthon kell maradni, ahol rémisztő felfedezést tesz, ugyanis a falak mögött egy igazi, vérengző zsidó bujkál egy csinos, fiatal lány személyében.

Kettőjük kapcsolata egy érdekes felnövés – és túlélés történetté teszi a Jojo nyuszit, mivel egy világégés alatt még „Hitler legjobb barátjának” is fel kell nőnie és észrevenni, ki is az igazi gonosz a történetben.

A sztori morbid humora, leginkább Waititi , az alakításáért Oscar-díjra jelölt Scarlett Johansson, Sam Rockwell és Rebel Wilson frenetikus játékának köszönhető, akik a legdrámaibb jelenetekből is képesek viccet csinálni. A kis Roman Griffin Davis legalább akkora felfedezés, mint a hetvenes években Jodie Foster volt gyerekszínészként; elég komoly téteket mernék rá tenni, hogy pár éven belül ez a kissrác lesz Hollywood egyik legnagyobb sztárja, ha ő is úgy akarja. Egyszerre bohókás, ügyefogyott, harcos hitlerjugendes, az édesanyjáért síró kisfiú vagy egy igazi táncbajnok.

Sokan azt hitték szentségtörés lesz a Jojo nyuszi, valójában az egyik legjobb film a gyermeki ártatlanság elvesztéséről és egy biztos, a film megnézése után már többet nem tudjuk ugyanúgy bekötni a cipőfűzőnket.