Zárjuk üvegbe a nyarat!

2021.07.29.

A befőzések, eltevések idejét, időszakát éljük. Gondoljunk csak bele, télen hányszor jut eszünkbe, milyen finom epret, guruló málnát ettünk májusban, a júniusi vérpiros, ropogós cseresznye vagy a csillogó, sötét bíborvörös meggy, a július végi kajszibarack, mely olyan édes, hogy szinte szétolvad a szájban. Ha ezeket az ízélményeket a hideg téli hónapokban is meg szeretnénk tapasztalni, akkor tartósítsunk! Az élelmiszer palettánk tárháza végtelen, csak egy kis odaadás, kezdő háziasszonyként pedig egy kis bátorság kell ahhoz, hogy a nyár és az ősz ízeit télire konzerváljuk. Az otthoni tartósítási lehetőségek közé soroljuk a befőzést, a szárítást, az aszalást, a fagyasztást.

Szárítani inkább zöldségeket szoktunk. Ilyenek például: vöröshagyma, fokhagyma, sárgarépa, petrezselyem, zeller, karalábé, paradicsom, paszternák. De a legelterjedtebb szárított és ledarált zöldségfélénk a fűszerpaprika, mely valljuk be konyhánk egyik alapfűszere! Aszalni pedig a gyümölcseinket szoktuk. Ilyenek például: szilva, barack, alma, körte, eper. De nagy népszerűségnek örvend még az ananász, mangó, papaya, narancs, banán. Ha a legismertebb és legelterjedtebb gyümölcsöt kéne megemlíteni, akkor az biztosan a mazsola lenne!

Azt hiszem, a legkevesebb magyarázatot a fagyasztás igényli. Lehetőségeink száma itt is végtelen. Főzelék alapanyagok, kukorica, gyümölcsök és tényleg nagyon sok minden, aminek fagyasztóládánk nagysága szab csak határt.

Gondoljuk csak el, milyen büszkén tesszük majd az asztalunkra Tubisvátkor a különböző aszaltgyümölcseinket, Purimkor a Hámán táskát, Sávuotkor a palacsintánkba, Chanukakor a fánkba töltjük a baracklekvárunkat, de a flódniból sem maradhat ki a szilvalekvárunk! Málnaszörp, eperszörp, bodzaszörp vagy a kukucskaszörp, mely nem másból, mint az akácfa virágjából készül, és kiváló frissítőket varázsolhatunk belőlük. Ragyogó kiegészítője lehet a rizskochnak, egy egyszerű piskótának, de akár fagylaltjainknak is. Egy üveg lekvár, szépen becsomagolva, felcímkézve pedig kiváló ajándék is lehet szeretteinknek, barátainknak!

Bátran kezdjünk neki a befőzésnek, ha eddig nem tettük, vagy nem mertünk elkezdeni.

Nem kell 30 kilókkal kezdeni! Először csak pár kiló gyümölccsel, amiből néhány üveg lesz. Mindig az idénynek megfelelő gyümölccsel dolgozzunk. Most még a kajszi vagy más néven sárgabarack szezonja van, a következő az őszibarack és a szilva, később pedig a körte és a birsalma lesz majd. Természetesen bármiből tudunk lekvárt, dzsemet főzni, engedjük szabadjára fantáziánkat! Néhány fontos alapszabályt azonban be kell tartanunk!

A befőzés tízparancsolata

Első és legfontosabb mindig a jó alapanyag. Csakis érett, egészséges zöldséget vagy gyümölcsöt használjunk, azt nézzük át, az esetlegesen sérült, hibás részeket vágjuk ki.

Lekvárfőzéshez, szörpkészítéshez mindig inkább a finom, teljesen érett darabokat használjuk, míg befőtthöz a kevésbé érett, vagy éppen csak megérett a megfelelő, mert a túlérett gyümölcsök túlságosan megpuhulnak. A még nem romlott, de kissé sérült darabokat lekvárba felhasználhatjuk!

A felhasznált alapanyagok mellett ugyanilyen fontossággal bír a helyiség, a befőzés során használt edények, konyhai eszközök tisztasága is, a nem megfelelően megtisztított (csírátlanított) eszközök használata ugyanis a nagy gonddal elkészített finomságaink romlását okozhatja. Mindent lehet és kell is fertőtleníteni, például kifőzéssel, de sokkal egyszerűbb dolgunk van, ha mosogatógépben átmossuk az üvegeket, eszközeinket! Illetve az sem hátrány, hogy ha külön erre a célra tartott lekvárfőző vagy befőző lábosunk, fazekunk van. De ha megfelelően tisztán tartjuk a konyhai eszközeinket, az üvegeket, amibe a lekvár, befőtt, szörp, savanyúság kerül, akkor a cukor, a só, az ecet, a főzés és a dunsztolás elvégzi a megfelelő csírátlanítást, ami a tartósításhoz elengedhetetlenül szükséges.

Lekvár, befőtt vagy szörp készítésekor célszerű először csak kis adagot tenni az üvegbe, nehogy azok a nagy hőtől elpattanjanak, ezzel komoly égési sérülést okozva! Utána szépen lassan mehet rá a többi is.

Az üvegek teletöltésekor ügyeljünk arra, hogy ne maradjanak légbuborékok a belsejében, mert azok a romlást segítik elő. Minden üveget igyekezzünk úgy telerakni, hogy minél kevesebb levegő maradjon benne. A sziruppal való feltöltés után, ha látunk benne légbuborékokat, akkor azt enyhe rázogatással, enyhe lenyomással vagy teljesen tiszta konyhai eszközzel például kanállal szüntessük meg.

A kész befőttet, lekvárt, szörpöt vagy savanyúságot az üvegbe töltés után célszerű legalább 5 percre a feje tetejére állítani, ez is a csírátlanítást szolgálja. Utána száraz dunsztba tesszük, jól betakarjuk és hagyjuk benne kihűlni! A megfelelő dunsztolás min. 1-3 napig tart, addig türelmesen várnunk kell, ha megfelelően szeretnénk csírátlanítani, és ezzel tartósítani munkánk gyümölcsét.

A befőtt, lekvár tartósítására kiváló lehetőségként szolgál a tetejére öntött kevéske, akár csak egy kiskanálnyi rum vagy alkohol.

Ne csak az üvegekre fordítsunk gondot, hanem azok tetejére is, különösen a tető belső felületére. A sérült, elszíneződött, rozsdás tető a romlást segíti elő, ezért ha lehet, kerüljük az ilyenek használatát, vagy ha a dolog elkerülhetetlen, akkor tegyünk befőző celofánt az üveg tetejére, a tető alá.

A befőttesüvegeket a megtöltés után, gyorsan töröljük át! Ne hagyjuk, hogy az esetlegesen mellé folyt szirup vagy lekvár rászáradjon.

Az üvegre írjuk rá, hogy mi van benne, kerüljön rá a befőzés dátuma, illetve, hogy cukorral vagy egyéb édesítőszerrel készült-e!

És most jöjjenek a receptek!

 

Sárgabaracklekvár

Hozzávalók:1 kg kimagozott sárgabarackhoz 30 kg cukor, befőttesüvegek, celofán (opcionális), víz
Egy nagyobb lábasban vizet forralunk. A sárgabarackokat megmossuk, és leforrázzuk a héjukat, úgy, hogy néhány másodpercre a forró vízbe tesszük őket, majd szűrőlapáttal kiszedjük. Ha kissé kihűlt, lehúzzuk a héjukat, így már nagyon könnyen lejön, és kimagozzuk őket. Ha mindegyiket megpucoltuk és kimagoztuk, lemérjük a barackunkat. Fogunk egy akkora fazekat, amibe bőven belefér, ne feledjük, a cukornak is kell hely, és beletesszük. Kimérjük a megfelelő cukormennyiséget, kilónként kb. 30 dkg-ot, és rászórjuk a barackra. Fakanállal vagy kézzel összekeverjük, és feltesszük főni. Ha elkezd rotyogni, akkor még kb. 1,5 órát főzzük, időről időre megkavargatva, mert hajlamos leégni, főleg a vége felé. Az édességét közben kóstolgatva ellenőrizhetjük és beállíthatjuk. Ha megfelelő a lekvár sűrűsége, akkor elkészült, ha kihűl, akkor mindig egy kicsit sűrűbb lesz, ezt ne felejtsük el.
Ekkor tiszta befőttesüvegekbe töltjük, és lezárjuk. Fejtetőre állítjuk min. 5 percre, aztán vagy így hagyjuk kihűlni, vagy visszafordítva kidunsztoljuk.

 

Hagyományos szilvalekvár

A szilva különlegessége, hogy készíthetjük cukor hozzáadása nélkül, és akkor is évekig eláll!

Hozzávalók: 5 kg szilva, ecet.

Elkészítés: a megmosott és kimagozott szilvát egy vastagabb falú edénybe tesszük, melyet előtte ecettel átkenünk. Ezzel akadályozzuk meg, hogy leégjen. Főzhetjük a tűzhelyen, de a sütőben is készülhet. Lassú tűznél, gyakran megkeverve főzzük készre a lekvárunkat! Akkor jó, amikor szinte megáll a kanál benne!

 

Rumos szilvabefőtt

Hozzávalók: 2 kg magvaváló szilva, 30 dkg cukor, darabos fahéj, rum, esetleg néhány szegfűszeg.

Az átválogatott szilvát megmossuk, az előkészített üvegekbe rakjuk. Minden üvegbe tegyünk fahéjat, 2-3 evőkanál rumot és szegfűszeget. 1 liter vízzel és a cukorral szirupot főzünk, a szilvára öntjük, az üvegeket lezárjuk. Konyharuhával kibélelt fazékba rakjuk a befőtteket, feltöltjük vízzel és lassan forraljuk fel őket, 10-15 percig hagyjuk, hogy gyöngyözve forrjon, miután kiszedjük, tegyük szárazdunsztba és hagyjuk ott kihűlni.

 

Őszibarackkompót

Hozzávalók: 1 kg őszibarack, 50 dkg cukor, fál rúd vanília, citromlé, tartősítószer: nátrium-benzoát

A barackokat meghámozzuk, majd a citromleves vízbe tesszük. A barackokat kiszedjük a citromleves vízből, lecsepegtetjük és üvegekbe rakjuk. Szirupot főzünk a cukorból 5 dl vízzel és a vaníliarúddal. 2-3 késhegynyi tartósítószert teszünk bele és elkeverjük. A forró szirupot a barackokra merjük, majd kigőzöljük őket egy nagyobb edényben. 10 perc gőzölés után az edényt letakarjuk és az üvegeket hagyjuk benne kihűlni.

 

A végére egy igazán különleges receptet szeretnék megosztani veletek! Gyermekeim a mai napig szívesen vesznek le a boltok polcairól egy-egy üveg Kubut. Szerintem nincs olyan gyermek, aki ne szeretné! Készítsétek el nekik, magatoknak otthon!

Kubu házilag

Hozzávalók: 4 db közepes sárgarépa, 3 db közepes alma, 3 db nagyobb narancs leve, fél citrom leve, egy kevés reszelt gyömbér (ízlés szerint), 1 liter víz, néhány csepp stevia ízlés szerint (elhagyható)

Elkészítés: a sárgarépát kisebb darabokra vágjuk, majd a vízben, fedő alatt puhára főzzük. Ha megpuhult a sárgarépa, levesszük a tűzhelyről és hozzáadjuk a megpucolt, magházától megszabadított almát, és az egészet össze turmixoljuk. Tehát a sárgarépát a főzővízzel együtt turmixoljuk le! Az almás répás turmixba belekeverjük a frissen facsart narancslevet és a fél citrom levét, valamint belereszeljük a gyömbért. Ha édesebben szeretik a gyerekek, csepegtessünk bele pár csepp steviát.

Kihűtve fogyasztható, hűtőben 2-3 napig eltartható.

Jó szórakozást és ízre fel!