Három New York-i zsidó és a rap

Rosta Márton
Rosta Márton
2021.08.03.

Nem maradhatott házibuli a nyolcvanas évek végén, kilencvenes évek elején anélkül, hogy a fiúk partvisnyelet vagy teniszütőt ne ragadtak volna, és ne indult volna el a léggitározás a Beastie Boys Licensed to Ill albumának örökbecsűire, mint például a No Sleep till Brooklyn-ra vagy a (You Gotta) Fight for Your Right (To Party!)-ra. A Licensed to Ill a Beastie Boys debütáló nagylemeze. Ez volt az első hiphop-album, amely vezette a Billboard 200 listát, ugyanakkor ez volt a Columbia Records legkeresettebb debütáló albuma, világszerte kilencmillió (!) példányban kelt el. 2003-ban 217. lett a Rolling Stone magazin Minden idők 500 legjobb albuma listáján. A Beastie Boys húszmillió lemezt adott el az Egyesült Államok területén, így ők lettek a legkeresettebb rapzenekar, mióta a Billboard rögzíti a lemezeladásokat (1991).
Hét platinalemezével a Beastie Boys lett a világ egyik leghosszabb életű hiphop zenekara, és 2012-ben ők lettek a harmadik rapzenekar, akiket beiktattak a Rock and Roll Hall of Fame-be

Hogy mit keres a téma a ZSIMAgazinban?!

A Beastie Boys-t általában úgy írják le, mint a fehér hip-hop csapatot, akik megismertették a rapet a szélesebb fehér közönséggel. Ritkán kerül szóba, hogy a fiúk mind zsidó háttérből származnak. Az 1980-as évekre az Egyesült Államokban is jelentős volt a zsidóság asszimilációja, Beasties tagjai kicsit rájátszottak saját fehérségükre, miközben nagyon is tisztában voltak zsidó származásukkal. Az afroamerikai Russell Simmons és a zsidó Rick Rubin tanácsaival és mentorálásával a banda rapperként valós megbecsülést szerzett a fekete közösségben is. Hogy bonyolítsuk a képletet: az említett zeneszámokon a szólógitárt vendégzenészként a Slayer trash metal zenekarból Kerry King bűvöli, mely Slayer ellen többször elhangzott az az (alaptalan) vád, hogy náci eszmékkel kokettál.

No, de vissza a Beastie Boys-hoz. Három főhősünk: Michael “Mike D” Diamond (ének, dobok), Adam “MCA” Yauch (ének, basszus) és Adam “Ad-Rock” Horovitz (ének, gitár, effektek). Horovitz manhattani születésű, édesapja zsidó, míg, édesanyja ír katolikus család sarja, így Horovitz szekuláris közegben nőt fel. Diamond ugyancsak new yorki születésű, zsidó származású édesanyja Hester Diamond amerikai műgyűjtő, kereskedő és belsőépítész volt. Michael édesapjával, Harolddal komoly modernista művészeti gyűjteményt gyűjtött össze, amelyet a New York Times “frenetikusnak” minősített.

A trió közéletileg legaktívabb tagja a sajnos fiatalon, 2012-ben rákban elhunyt Adam Yauch volt. A Beastie Boyson kívül Yauch sok más dologgal is foglalkozott. Bár ő is zsidó családba született, gyakorló buddhista és politikai aktivista is volt. Aktív tagja volt a Free Tibet mozgalomnak, amely szolidaritást vállal a Dalai Lámával, és nyomást próbál gyakorolni a Kínai Népköztársaságra az emberi jogok érvényesítésért Tibetben. 1996-ban közreműködött az első san franciscói Tibetan Freedom Concert megszervezésében. Felesége, Dechen Wangdu new yorki, de szülei tibetiek.

A Beastie Boys jelenleg nem aktív, de népszerűségük töretlen, hatásuk a későbbi generációra is jelentős, ezt példázza, hogy az alter-stadionrock király Foo Fighters főnök Dave Grohl a 2020. év hanuka minden napjára egy-egy ismert zsidó zenész/zenekar dalát dolgozta fel, a Beastie Boystól a Sabotage-re esett a választás, Hanukkah Sessions név alatt elérhető a legnépszerűbb videómegosztón.

Rohanok én is, írás közben kedvet kaptam a Sabotage meghallgatásához, nem sokszor hívták le a számot a Spotifyból, csak 215 Milliószor (!).