Kié a gyerek? Aki felnevelte vagy aki megtagadta? — Jób lázadása

2021.08.08.

Brechti kérdéskör, szentírási utalásokkal a II. világháború idején, magyar módra.

Mai szemmel a szocializmus idején számos mestermű született Magyarországon. Titkuk talán pont az árgus szemekkel figyelő pártban rejlett, egy rejtett utalás itt, egy kis fricska amott és kész is volt a siker. Akadtak azonban olyan filmek, amik pont a maguk letisztult egyszerűségével tudtak „nagyot szólni” ilyen például a Jób lázadása.

Az 1983-as film a II. világháború alatt játszódik egy Tisza környéki faluban. Jób a bibliai névrokonához hasonlóan tragédiái ellenére istenfélő, igaz emberként él. A férfi és felesége Róza mind a hét gyermeküket elvesztették. Örökös híján a vagyonuk sorsa kérdéses, miközben tudják, hogy a nácik elől nincs túl sok esélyük elmenekülni. A házaspár ekkor úgy dönt, nem kevés pénzt és trükköt bevetve örökbe fogadják a katolikus Lackót. Az okos és eszes gyerekből örököst nevel a zsidó házaspár, miközben megtanítják neki a zsidó kultúra, vallás és irodalom alapjait.

A tragikus történet egy embertelen világban bizonyítja be, hogy még a legsötétebb órákban se kell elfejtenünk embernek lenni. A film másik fontos kérdés, hogy ki az igazi szülő, és ha valóban szeretünk valakit, képesek vagyunk megtagadni őt azért, hogy ő tovább éljen?

Zenthe Ferenc élete alakítását nyújtotta Jóbként. A mai fiatalabb korosztály jó esetben már csak a Szomszédok Taki bácsijaként emlékszik rá, miközben alig pár évvel a teleregény előtt a magyar filmtörténet egyik legnagyobb szerepét játszotta el. A film vége a magyar mozi egyik legerősebb pillanata, Zenthe és a szintén zseniális Temessy Hédi távolodó alakja egyszerre katartikus és reményteli a nézőnek. Kettőjük játékának, illetve a Kabay-Gyöngyössy duónak köszönhetően a filmet Oscar-díjra is jelölték a legjobb idegennyelvű film kategóriában.

Tudjuk mi a sorsa Jóbnak és nejének; a bibliai Jóbhoz hasonlóan a terheket és tragédiákat méltósággal viselő férfiként fogadja el a Mindenható akaratát. Azonban ott a jövő és a remény Lackó személyében, akit mindenre megtanított az öreg férfi, amire szüksége lesz az életében.

A korhatáros film a linkre kattintva tekinthető meg!