Készülődés Ros Hásánára

Orbán Anna
2021.08.09.

Ebben az évben, ahogy vége lesz a nyárnak, azonnal kezdődnek az őszi ünnepek. Szeretnénk emlékezetessé tenni gyermekeinknek, akkor is, ha nem járnak zsidó óvodába, iskolába és zsinagógába is csak néhányszor jutunk el. Hallgassuk meg a sófár hangját, ahányszor csak tudjuk! Ha van rá lehetőség, érdemes beszerezni egyet, végeláthatatlan szórakozás, amíg sikerül megszólaltatni.

Valahogy így kell megfújni:

Szerezzünk be jó sok mézet, hiszen ünnepekkor mindent mézzel eszünk, elsőként a mézes almát és Szimhát Tóráig kipróbálhatunk számtalan mézes receptet. A tiszta, ellenőrzött forrásból származó akácméz minden szempontból tökéletes. Érdekesség: a méz az egyetlen olyan kóser étel, ami egy nem kóser állat terméke.

Szedjünk almát! Ha más lehetőségünk nincs, a “szedd magad” almásokban már egész kicsi gyerekek is tudnak az alacsony fákról saját gyümölcsöt szüretelni. Fél nap móka, fára mászással tarkítva.

Készítsünk mézes csuprot. Az alábbi méhecske üveg könnyen elkészíthető, egy befőttes üveg, egy fél polisztirol gömb, két ragasztható szem, sárga üvegfesték, zsenília drót és fekete ragasztószalag segítségével. Fessük sárgára az üveget, várjuk meg amíg megszárad, közben ragasszuk fel a szemeket a félgömbre, rajzoljunk szájat és szúrjuk be a csápokat. A fejecskét ragasszuk a befőttesüveg tetejére. Amint megszáradt a festék, tekerjük a helyére, hogy a szárny a méhecske hátára kerüljön. Ragasszuk fel a csíkokat és egy darab szal segítségével a szárnyat. Töltsük meg mézzel és tartsuk az asztal közepén végig, az ünnepek alatt.

 

 

Újévre való készülődés részeként készítsünk mézes almavajat. Az almavaj, azaz apple butter egy sűrű, fűszeres, lekvár szerű krém, amit fogyaszthatunk magában, kenhetjük kenyérre, kalácsra, húsos ételekkel is kimondottak finom. Semmi köze a vajhoz, nem “tejes” nem olvad és a zsírtartalma is elenyésző.  Készíthetjük lassúfőzőben, lábasban, sütőben, pürésíthetjük ételmalommal, burgonya nyomóval, vagy turmixgépben. Ha jó sötétre készítjük, még a népszerű mogyorós csokoládékrém egészségesebb alternatívájaként is alkalmazhatjuk.

Az alábbi recept elkészítési ideje másfél óra, ecettel készül, így világosabb színű, hetekig eláll hűtőben, ha “dunsztoljuk”, akár egy évig is jó.

Hozzávalók három közepes üveghez:

– 2 kg alma, jonagold tökéletes, érdemes keverni a fajtákat
– ½  dl víz
– ½ dl almaecet
– 1 dl méz
– 20 dkg barnacukor (ha a lágy, sötét színűt választjuk, sötétebb lesz az almavaj)
– vanília, ízlés szerint
– 1 tk só
– szegfűszeg, fahéj, szerecsendió keveréke, 2tk összesen

Az almákat meghámozzuk, felszeleteljük, a héját nem dobjuk el, az ecettel és a vízzel közepes lángon, fedő nélkül főzzük, amíg megpuhul. Ekkor a héját kivesszük, az almát pürésítjük, majd visszatesszük a lábosba és újra felfőzzük. Amikor eléri a kívánt sűrűséget, lehúzzuk a hőről, hozzáadjuk a mézet, a cukrot, a fűszereket és a sót. Ha a szegfűszeg és a fahéj nem őrölt, az első főzéskor adjuk az almához.  Kis lángon további 20-30 percig főzzük, lefedve, gyakran megkeverve. Vigyázat, amíg nem elég sűrű, hajlamos fröccsenni! Amikor elkészült, langyosan üvegekbe töltjük. Remek ajándék, de tejberizsen is kiváló. Kalácsot, azaz hálát is tölthetünk vele, ezt fogjuk legközelebb elkészíteni.

Jó étvágyat!