Az emlékezés imája

2021.08.18.

Tisztelt Rabbi!

Édesanyámat nemrég veszítettem el. Minden évben, amikor Jom Kipurkor zsinagógába mentem, és a halottakra emlékeztek, én elhagytam a zsinagógát a többi emberrel együtt, akiknek a szülei még éltek. Idén sajnos már bent kell maradnom nekem is az ima alatt.
Mesélne egy kicsit arról, hogy mi ez az ima, és mit kell csinálnom?

A Rabbi válaszol:

Azzal kezdem, hogy őszinte részvétem Önnek és a családnak, fakadjon áldás édesanyja emlékéből.

זכרונו לברכה

Hagyományosan a Jizkor, magyarul emlékezés imát, évente négy alkalommal mondjuk a zsinagógában, mindig a délelőtti Tóra olvasás után. Ezek a napok a következők, Jom Kipur/ engesztelés napja , Smini Áceret/ az őszi ünnepek zárónapja , Peszach/ elkerülés ünnepe 8.napja, Sávuot/ hetek ünnepének második napján. Még akkor is mondani kell a Jizkor imát, ha ezek a napok Sábeszre/ Szombatra esnek.

A Zohár/ a ragyogás könyve, magyarázza el nekünk, hogy amikor a Tórát kivesszük a frigyszekrényből, és ott van előttünk a bima/ Tóraolvasó asztalon, akkor az Örökkévaló is felkel trónjáról szeretett népéért. Ezért mondjuk el ekkor, meghalt szerettünk után a Jizkor/ emlékező imát, mivel nekik szükségük lehet I’sten jóságára.
Persze jogos a kérdés, hogyan szorulhatnak a halottak az Örökkévaló jóságára?
Ennek az a magyarázata, hogy az aki már nincs közöttünk talán nem volt mindenben tökéletes élete során, mármint ami a zsidó vallást illeti. És a Jizkor ima az, amikor az élők képesek segíteni az eltávozott léleknek a szükséges korrekciók elérésében, hiszen a lélek a test nélkül nem képes jó cselekedeteket végrehajtani már ezen a világon.

A Jizkor/ emlékező ima során szoktak cödokot / felajánlást / tenni az elhunyt nevében, bár ezt az élők teszik, ugyanakkor az elhunyt érdemében rögzítik.
Ily módon kapja meg a lélek a szükséges segítséget.

Az imakönyvekben bent van a Jizkor/ emlékező ima, nemcsak héber de sok új itthon elérhető imakönyvben már nagyon szép magyar fordításban is, így amikor elmondja édesanyjára emlékezve, akkor kívánom adja meg ne csak az édesanyja, hanem az Ön lelkének is teljes megnyugvását.

A Rabbi