Két izraeli arany Tokióból

2021.08.19.

Hatalmas boldogságot jelent Izraelben, hogy míg az ország eddig csupán egyetlen aranyérmet szerzett a játékokon, Tokióban két sportoló is felállhatott a dobogó legfelső fokára. De az is okot adott az örömre, hogy korábban – háromszor is – a legsikeresebb szerepléshez elég volt két érem, ezúttal négy medált gyűjtöttek az olimpikonok. Persze akadt ok a szomorúságra is, hiszen néhányan elmaradtak a várakozástól, s talán legjobban az fájt, hogy a judósok, akiktől több érmet remélt a közvélemény és a nemzetközi sport szaklapok is így számoltak – ehhez képest, „csak” egy bronzot nyertek, vegyes csapatban. Szó se róla, jól indult az olimpia izraeli szempontból, hiszen már az első napon megvolt az első érem, egy bronz. Ezt követően az izraeli szurkolók talán már éremesőt vártak, ám egy darabig – egész pontosan egy hétig hiába. No, de ne rohanjunk ennyire előre!

Abiság nevét már halhatatlanná tette a Királyok könyve, mint akit az idős Dávid király mellé rendeltek szolgálni, de „a Súnem városából való Abiság” többszöri említése közben, szintén ezt a történetet dolgozza fel – kicsit másként – Joseph Heller, Isten tudja című könyve is. Tokióban is egy fiatal Abiság, a 19 éves Abisag Semberg neve vált igazán ismertté az izraeli sportrajongók körében. Az ifjú teakwondós már majd tíz éve (2012) versenyez és a fiatalok világversenyein is többször állhatott dobogón, idén megnyerte az európai kvalifikációs viadalt Szófiában és ezzel kijutott az olimpiára. Ott az első körben magabiztosan nyert, aztán simán kikapott a későbbi győztes, nem mellékesen első helyen kiemelt thaiföldi ellenfelétől. Ezután könnyedén verte a vietnámi Truong-ot, míg a bronzcsatában a harmadik helyen rangsorolt török Yildirim-et győzte le.

Abisag Semberg

Hiába bíztak Izraelben a hasonló folytatásban, az elmúlt évek világ- és Európa-bajnokságairól szakajtónyi érmet, közte aranyakat is szállító cselgáncsozók rendre elbuktak. Bár nem indult rosszul, a legkönnyebbek között Shira Rishony és Baruch Shmailov eljutott addig, hogy az éremét küzdjön, de mindketten alulmaradtak. Ekkor még senki nem gondolta, hogy mégis ők teljesítenek legjobban. Az évekig a súlycsoportja egyik legjobbja, Sagi Muki már a második körben búcsúzott, ahogy 2016 bronzérmese, Or Sasson is. Utóbbi mentéségre szolgáljon, az előző két olimpia győztesétől, a 2008 óta (szinte) verhetetlen Teddy Rinnertől kapott ki. /Aki végül „csak” a harmadik lett, s a csapat arannyal vigasztalódott./

Gili Sharir csalódott lehetett miután egy ausztrál judoka győzte le az első fordulóban. Ehhez képest a csapatversenyek hőse lett. Az olaszok elleni, nyolc közé jutásért vívott meccsen a Tokióban bronzig jutó Maria Centracchio ellen győzött. A két válogatott 3-3-ra végzett, s a sorsolás úgy hozta, hogy a két hölgy dönt a továbbjutásról. Gili ismét nyert. Az elődöntőért a második helyen rangsorolt – végül az aranyig menetelő – franciák következtek, Gili ismét győzött, majd Li Kochman is és érett a kellemes meglepetés. Ám Raz Hersko és Or Sasson (megint Rinnertől) vereséget szenvedett. Így újra mindent eldöntő csata jött, s újra Gilinek kellett odaállnia. Ám ezúttal alulmaradt. A vigaszágon a brazilok ellen 4-2-re, majd a bronzmeccsen az oroszokkal szemben 4-1-re győzött Izrael, ami a küldöttség második tokiói érmét jelentette.

Gili Sharir

 

Az úszóknál a 200 vegyes friss Európa-bajnoka, Anastasia Gorbenko jelentette a reményt, ám ebben a számban nem jutott döntőbe, ez 100 háton összejött, miután a középdöntőben országos csúcsot úszott. Ugyanígy – középdöntőben országos csúcs és döntő – teljesített a 4X100 méteres vegyesváltó tagjaként. A fináléban mindkétszer a 8. helyen zárt. Ami nem jött össze a medencében, kishíján sikerült a tengeren, Matan Roditi hosszú ideig az élbolyban tempózott, végül 4. lett a hosszútávúszók 10 kilométeres versenyében.

Ugyancsak 4. lett a vitorlázók RS X viadalában a tavalyi Európa-bajnok, Yoav Cohen.

Augusztus első napján Izrael megduplázta az olimpiai aranyérmei számát! Artem Dolgopyat tavaly talajon megnyerte az izraeli tornasport első Európa-bajnoki aranyérmét, Tokióban pedig ugyanebben a számban olimpiai bajnoki címet szerzett. A friss bajnok boldogságát csak egyetlen dolog árnyékolja be, hogy a még hatályos törvények – nincs polgári házasságkötés – miatt csak külföldön, jó eséllyel Cipruson veheti el feleségül kedvesét.

Artem Dolgopyat

A női maratoni futók között az aranyra is esélyesnek tartották Lonah Chemtai Salpeter-t, aki ennek megfelelően biztosan tartotta helyét a vezető ötösben, olykor az élre is állt, Izraelben egyre inkább bizakodhattak abban, hogy megszerzi az ország első olimpiai érmét atlétikában. Azonban négy kilométerrel a vége előtt, a harmadik helyen hirtelen abbahagyta a futást, sokan azt hitték, ezzel kiesett, de aztán összeszedte magát, hogy becsületből befejezze a versenyt, s a 66. helyen ért célba, aztán a kimerültségtől összeesett.

Salpeter-nek nem sikerült, a hőség (is) legyőzte, de az izraeli sportolókért szorítók remélték, hogy ez nap – augusztus 7-e – az első izraeli női olimpiai bajnokot adhatja. Linoy Ashram az elmúlt években számos érmet nyert a különböző világversenyeken, ám összetettben győznie csak tavaly, a kijevi Európa-bajnokságon sikerült – igaz, azon az oroszok nem vettek részt. Az összetettet azért kell hangsúlyozni, mert ritmikus gimnasztikában az olimpián csak abban osztanak érmeket. Nem indult jól a selejtező, első szerével, a karikával rontott, aztán labdával a mezőnyből a legjobban teljesített, s jól sikerült a buzogány, illetve a szalag gyakorlata is, így az orosz Averina (Dina és Arina) ikrek mögött harmadik helyen jutott a döntőbe. Ráadásul nem csak ő, de a másik izraeli, Nicol Zelikman is, aki végül a hetedik lett.

Linoy Ashram

A fináléban remekelt a karikával Linoy és a legmagasabb pontszámot kapta, míg labdával az egyik orosszal, Dinával holtversenyben legtöbbet, s buzogánnyal is ő volt a legjobb. Aztán jött egy hiba, elejtette a szalagot és lehetett izgulni. Bár Dina hét tizeddel többet kapott, de így is maradt 1,5 tized az előnyből, így 2000 óta először fordult elő, hogy nem orosz ritmikus (sport) gimnasztikázó nyerte az aranyérmet. Az oroszok nehezen viselték, s arra hivatkoztak, Linoy elejtette a szert és – szerintük – Dina Averina magasabb pontszámot érdemelt volna. /Arról hallgatnak, hányszor kaptak segítséget a pontozóktól – nem csak ebben a sportágban…/ Mindez nem változtat a tényen: Linoy Ashram olimpiai bajnok!

Ne feledkezzünk meg arról, hogy augusztus 24-én rajtol Tokióban és szeptember 5-ig tart a Paralimpiai Játékok, melyen 33 (15 férfi és 18 női) sportoló vesz részt.

Paralimpia honlap

Izraeli csapat a paralimpián