A felejtés véres gyönyöre — Emlékezz!

2021.08.22.

Életünk utolsó pillanataiban is szembe nézhetünk a múltunkkal, sőt 90 éves demensként még neonácikra is vadászhatunk Kanadában.

Vannak filmek, amik méltatlanul eltűntek a süllyesztőben; a kritikusok imádják, de a forgalmazók nem raktak mögé megfelelő reklámot és jó esetben akadunk rá az egyik kereskedelmi tévé éjjeli műsorsávjában, mikor álmatlanságtól vagy valami mástól szenvedünk. A téma mondjuk finoman szólva is kényes, ahogy fentebb olvashattuk és mivel nem Clint Eastwood füleli le a bűnösöket, hanem az év elején elhunyt, amúgy Oscar-díjas Christopher Plummer, a producerek úgy gondolták, annyira nem nyomják meg a tollt, mintha az ex-vadnyugati szuperhős rendezné le a háborús bűnösöket. Pedig igazán megtehették volna, ugyanis 2015 egyik legerősebb filmje az Emlékezz!, hiszen egyszerre akciófilm, lélektani dráma és egy csavaros krimi is.

A 90 éves Zev egy New York-i öregek otthonában él, ahol összebarátkozik Maxxal. Max azonnal felismeri Zevet, mindkettőjük karján ott az Auschwitz-i koncentrációs táborban rájuk tetovált számuk, bár Zevnek kevésbé dereng az újdonsült idős barátja, ugyanis egyre súlyosabb demenciával küzd. Max azonban váltig állítja, együtt voltak foglyok, sőt sikerült kiderítenie, hol bujkál a láger rettegett parancsnoka, Otto Wallish, aki kiirtotta a családjukat. A náci háborús bűnös Rudy Kurlander néven él valahol Kanadában, akit Zevnek kéne megtalálnia, ugyanis Max már nehezen tudna utazni. Az idős és beteg férfi valamiért végül útnak indul, ám akkor még nem is sejti, hogy az utazás sokkoló rejtélyeket, volt náci tiszteket, neonácikat és fogolytársakat sodor az útjába, miközben a néha-néha visszatérő emlékei között sokkoló felfedezésre jut a zsidó férfi.

Az utazás a filmben több szinten zajlik, ugyanis míg a nyugdíjas átrallizik Kanadán és útja során négy Rudy Kurlanderbe is belebotlik, addig a saját, egyre kuszább emlékei között is rendet kell csinálnia, ugyanis a fejében múlt és jelen valamint a vélt és valós is összecsúszik, így mi nézők se lehetünk abban biztosak, amit Zev tudni vél a múlt történéseiből.

Plummer mindig is egy foglalkoztatott, de egy igazán talán el nem ismert művésze volt Hollywoodnak. Atom Egoyan kanadai rendező azonban ráérzett arra, hogy a forgatás idején 86 éves színészben még mindig rengeteg szufla van és ha a telefonkönyvet adná a kezébe, azt is képes lenne eljátszani. Szerencsére az év egyik legmegdöbbentőbb és csavarosabb szrkiptjét adta neki és Plummer élt is a lehetőséggel, ugyanis élete legnagyobb alakítását nyújtja.

Hasonlóan izgalmas a filmben Martin Landau is, akit a magyar közönség Tim Burton Ed Wood című filmje után zárt a szívébe, ugyanis Lugosi Bélát alakította a groteszk alkotásban, sőt Oscart is kapott férfi mellékszereplőként.

A felejtés sokszor áldás, tartja a mondás és vannak olyan élethelyzetek, amikor ez hatványozottan igaz, ám egyet sose szabad elfeledni; a sors előbb vagy utóbb vagy sokkal később, de utolér minket és bizony akkor szembe kell néznünk a múltban elkövetett tetteinkkel vagy éppen egy pisztolycsővel.