Israel Sheli — Az összetartozás tánca

Pirovits Árpád
2021.08.26.

A közösségi médiában egyre többször megjelenek táncos zenés anyagok, melyeket átvesznek különböző országok lakói és örömmel tanulják és adják tovább. Az idő elteltével ezek a divat koreográfiák megváltoznak, veszítenek eredeti formájukból, lassan elhalványodnak, majd a múlt ködébe vesznek.


Ahhoz, hogy egy tánc fenn maradjon, újabb és újabb generációknak kell megtanulnia, lehetőleg a legpontosabban, hogy az eredeti mondanivalóját, stílusát tökéletesen tükrözze az idő változásától függetlenül. Ebben gyökerezik a néptánc hagyomány teremtő ereje. Természetesen egy több százéves hagyománnyal rendelkező országban jobban látható és tapasztalható a jelen és a múlt kapcsolata, de egy fiatalnak mondható országban ahol ma koreografálják a jövő táncait, vajon mi lehet az időtálló? Az egyértelmű, hogy a tánc, a zene és a mondanivaló összhangja köti össze művet az örökkévalósággal. Ezeket kutatva találtam rá az Israel Sheli című dalra Gadi Bitton által koreografált alkotásra. Mielőtt jobban szemügyre vennénk érdemes néhány fontos szempontot megvizsgálni.

A zsidó táncokról már az Egyiptomi kivonuláskor említést tesznek, Dávid király táncáról, a Talmudban is találunk dallal, tánccal ünneplőket. Itt nem beszélhetünk megkoreografált táncról, ezek valószínűleg lánc, körtáncok lehetek, valamint ösztönös mozgások jellemezhették. Izrael történelméből adódóan, a táncra mint művészeti ágra sokat kellett várni. Szokatlan lehet még, hogy néptáncnak nevezzünk egy olyan koreográfiát, ahol ismerjük az alkotót, az eredeti anyagok fent keringenek a világhálón és bárki által hozzáférhetőek. Más kultúrákban a táncosok a legtisztább forrást, a legautentikusabb előadót keresik. Archív felvételekről próbálják a figurákat ellesni és saját képükre formálni.

Az Izrael Sheli körtánc az egyik legősibb forma, mellyel kapcsolatban fontos még megemlíteni, hogy számos nép táncelemeit felhasználva próbál egyéni arculatot létrehozni, ami koránt sem könnyű. Aki táncolt már felszabadultan, örömmel közösségben ilyet, az érezhette ennek a formának a zsigeri erejét. Könnyen tanulható, hiszen minden nemnek, korosztálynak megfelel. A zenéje könnyű és vidám, a lépésanyaga számos tánc elemeit foglalja magában, de kellő egyensúllyal. A nagyszerűsége mégsem ebben áll. A zene és a tánc mögött megbúvó üzenet, ami miatt ekkora sikere lett. Az egész világon, minden zsidó tánckörben elsajátították, és ebben a táncban újra együtt érezhetett, újra együtt lehetett a zsidó nép.
Ezáltal méltán nevezhetjük az Israel Shelit az összetartozás táncának.