Ünnepi falatok, ünnepi ételek Ros Hásáná tükrében

2021.08.26.

Tisri hónap első napja, Ros Hásáná, az év feje, az új zsinagógai évünk kezdete. Tisri hónap tele van ünnepekkel: Ros Hásáná, Jom Kippur, Szukkot nyolc napja és természetesen a minden héten visszatérő királynőnk, a Szombat.

Az ünnepekre készülhetünk előre is!
Tervezzük meg a menüsorokat, amit előre be tudunk szerezni, azt bátran vásároljuk meg, tegyük félre otthon. Amit elő lehet készíteni azzal ne várjunk sokáig, hiszen a saját magunk munkáját könnyítjük meg vele. Ha át kell válogatni, válogassuk és nézzük át, áztassuk be, vágjuk apróra, fagyasszuk le, mikor pedig szükségünk van rá, vegyük elő és használjuk fel bátran. Ros hásánától a Tóra örömünnepéig, azaz Szimchát Tóráig, vagyis közel egy hónapon keresztül szimbolikus ételekkel kezdjük az étkezéseinket. Bárchesz, alma, méz, gránátalma, halfej mindenképp kerüljenek az asztalunkra! Az év közbeni hosszúkás fonott kalácsot kerekre font, többnyire mézzel, mazsolával édesített bárchesz váltja fel, jelezve, hogy szeretnénk, ha az évünk teljes, egész, kerek lenne. Az étkezések elején a bárcheszt nem sóba, hanem aranyló mézbe mártjuk, kifejezve ezzel, hogy szeretnénk, ha az előttünk álló év édes lenne, mint a méz. Ugyanígy teszünk az almával is. A gránátalmát ehetjük magában, de felhasználhatjuk salátákhoz, vagy akár a sülteket is gazdagíthatjuk vele. A gránátalma magjainak száma pontosan 613, mint a Tórában szereplő parancsolatok száma, de jelképezi azt is, hogy érdemekben is gazdagodjunk az új évben. A halfej, hogy elsők legyünk a micvák teljesítésében, és ne csak a többiek követői, hanem minket kövessenek! Ezeken a napokon sokan tartózkodnak a dió fogyasztásától, mivel a héber egoz, dió szó számértéke egyenlő a chet, bűn szó számértékével, azaz 17-tel. Ezzel a távolságtartással jelezzük, hogy ezeken a napokon különösképpen odafigyelünk a bűntől való távolmaradásra.

Mazsolás foszlós kalács

Hozzávalók: 80 dkg finomliszt, 20 dkg BL80-as liszt, 3 teáskanál só, 2 tojás, 2 evőkanál puha vaj vagy margarin

Menütől függően: kb. 6 dl langyos tej (használhatunk növényi tejet) vagy langyos víz, 2 teáskanál cukor , 1 cs vaníliáscukor, 4 dkg élesztő, mazsola ízlés szerint

Elkészítése:

Az élesztőt a meglangyosított folyadékba morzsoljuk és hozzáadunk kevés cukrot, majd hagyjuk felfutni. Addig egy megfelelő nagyságú tálba szitáljuk a liszteket, hozzáadjuk a külön felütött és átvizsgált tojásokat, a margarint vagy vajat, a cukrot, a vaníliáscukrot, a mazsolát. Figyeljünk arra, hogy a sót ne közvetlenül oda szórjuk, ahová a felfuttatott élesztőt fogjuk, mert nem kel rendesen a tésztánk. Ha hozzáadtuk a kovászunkat, lassan adagoljuk a langyos folyadékot is és állítsuk össze a tésztát, majd kezdjük el dagasztani. Ha bedagasztottuk, utána takarjuk le és meleg helyen kelesszük duplájára. Enyhén lisztezett felületen gyúrjuk át, nem kell erősen, majd kelesszük 20 percet újra. Ennél a pontnál veszünk chálát a tésztánkból! Osszuk kétfelé a megkelt tésztánkat, majd a két darabot 4-4 felé és sodorjuk rudakká őket. Fonjuk a kalácsainkat kerekre a kép segítségével. Elsőre bonyolultnak tűnik, de nézzétek meg másodjára is! Nem is olyan bonyolult ez!

Jótanács! Ha szó szerint körbeértetek a fonatokkal, akkor nyugodtan igazítsátok a kalács alá a végeket! Sőt, egy kicsit alányúlva a közepét megemelhetitek és még szebb lesz a kalácsotok! Ha végképp nem boldogultok, az interneten sok videó van a kerek kalács fonásról.

Tyúkhúsleves

A megszokott módon és ízlésünknek megfelelően húslevest készítünk. Melybe levesbetétként kreplahot tálalunk. Természetesen ez nem zárja ki, hogy másfajta levesbetétet is kínáljunk. Például cérnametéltet, grízgaluskát.

Kreplah:

Hagyományos ros hásánái étel.

15 dkg liszt, 1 tojásból, 1-2 evőkanálnyi hideg vízből és egy csipet sóból összeállítjuk a tésztát. Majd téglalap alakúra nyújtjuk, az egyik felére kis kupacokban rátesszük a 15-20 dkg darált húsból (lehet maradékból is), 1 tojásból, apróra vágott petrezselyemmel, sóval, borssal ízesített tölteléket. A tészta másik felét ráhajtjuk a kis halmokra, a közöket lenyomkodva bezárjuk a tésztakockákat, tojásfehérjével megkenjük, majd sós vízben, vagy húslevesben kifőzzük. Forró levesben, levesbetétként tálaljuk.

A levesben főtt húsok mellé készíthetünk mártásokat, mely mellé főtt krumplit vagy bárcheszt kínálhatunk! Néhány mártásreceptet osztok meg veletek!

Mazsolamártás

Hozzávalók: 2 kanál liszt, 2 kanál libazsír, 20 dkg mazsola, pici cukor és 1 citrom leve

Elkészítés: a lisztből és a zsírból világos rántást készítünk, melyet húslével vagy másodlével húzunk fel, beletesszük a beáztatott mazsolát. A cukorral és citromlével beállítjuk az ízeket.

Paradicsommártás

Hozzávalók: 3 dl paradicsompüré, 2 kanál liszt, 2 kanál libazsír, 1 kanál pirospaprika, 1 zöldpaprika, húslé vagy másodlé, cukor, só, pici bors

Elkészítés: a lisztből és a libazsírból rántást készítünk, majd hozzáadjuk a paradicsompürét és a húslével vagy a másodlével a kívánt sűrűségűre húzzuk fel. Tegyük bele az apróra vágott paprikát, nagyon jó ízt a mártásunknak! A cukorral és a fűszerekkel állítsuk be az ízeket!

Természetesen nem csak levesben főtt húsokat kell, hogy feltálaljunk! Sokan szeretik a szaftos sülthúsokat! E remek fogáshoz ajánlom a cimeszt! Számtalan recept kering szakácskönyvekben, az interneten, nézzetek körül, ha kedvetek van, újítsatok egy kicsit a recepteken!

Cimesz

Hozzávalók: 2 kg édesburgonya, 8 szál közepes sárgarépa, 2 csésze aszalt szilva, 3 teáskanál narancshéj, 1 csésze narancslé, 1 csésze víz, negyed csésze méz, negyed csésze barna cukor, 2 teáskanál őrölt fahéj, 1 teáskanál só, 1 kiskanál frissen őrölt fekete bors, negyed csésze vaj vagy margarin hidegen és felkockázva

Elkészítés: tisztítsuk meg a sárgarépát és az édesburgonyát, majd daraboljuk fel. Nem kell nagyon apróra, inkább hagyjuk meg a rusztikus jellegét. Egy közepes tálban keverjük össze a narancshéjat, a narancslevet, a vizet, a mézet, a barna cukrot, a fahéjat, a sót és a borsot. A feldarabolt zöldségeket helyezzük a sütőtálba vagy tepsibe, és öntsük rá a keveréket. Fedjük le és tegyük a sütőbe, félóra múlva tegyük rá a kockázott vajat vagy margarint, és süssük készre.

Lassan a menüsorunk végére érünk, ahonnan a sütemények sem hiányozhatnak! Ha tudjuk, és családunk is szereti, részesítsük előnyben a mézzel készült süteményeket!

Lékoch, mézes sütemény

Alaposan összekeverünk 1 pohár mézet, 1 pohár olajat és 1 pohár cukrot, majd hozzáadunk 3 tojást, 1 pohár feketekávét, 1 csomag sütőport, 3 és fél pohár átszitált lisztet. Egy-egy kiskanál fahéjjal és szerecsendióval, fél kiskanál szegfűszeggel és negyed kiskanál gyömbérrel ízesítjük. Végül belekeverünk egy pohárnyi, előre beáztatott mazsolát is. Sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokon készre sütjük.

Mézes-almás kuglóf

Hozzávalók: 20 dkg liszt, 20 dkg langyos méz, 12 dkg porcukor, 5 db tojás, 2 db alma, 2 evőkanál víz, 2 teáskanál sütőpor, 1 csipet só, 1 teáskanál őrölt fahéj, 1 teáskanál őrölt szegfűszeg

Elkészítés: A tojásokat válasszuk ketté, majd a fehérjét a vízzel és a sóval verjük fel. Szórjuk hozzá a cukor felét, és verjük tovább addig, amíg jó kemény nem lesz. Szitáljuk egy tálba a lisztet, adjuk hozzá a sütőport, a fahéjat és a szegfűszeget. A tojások sárgáját habosítsuk fel habverővel, majd adjuk hozzá a maradék porcukrot. Laza mozdulatokkal keverjük hozzá a habot, a lisztes elegyet és az olvasztott, de nem meleg mézet. Végül forgassuk hozzá a kisebb darabokra vágott almát.
A tésztát öntsük egy kivajazott, liszttel megszórt kuglóf-formába és 160 fokon süssük meg 35 perc alatt. Vigyázzunk, mert a méz miatt hamar megéghet. Ha szükséges, rakjunk rá sütőpapírt vagy fóliát. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e a kuglófunk. Amennyiben a sütibe szúrt tűre vagy késre ragad massza, süssük tovább. A tésztát a rácsra borítva hagyjuk kihűlni.

Almáspite

Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt, 25 dkg vaj vagy margarin, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliáscukor, 1 csomag sütőpor, 2 db tojás

A töltelékhez: 1 kg alma, 15 dkg porcukor, 1 db citrom, 1 teáskanál fahéj

Az almás pite elkészítéséhez a sütőporral elkevert lisztet összemorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojásokat, jól összegyúrjuk és fóliába csomagolva a hűtőben egy órát pihentetjük. Ezalatt meghámozzuk az almát, lereszeljük, ráfacsarjuk a citrom levét és a cukorral, a fahéjjal és a lereszelt citromhéjjal ízesítjük. Tíz perc után lazán kinyomkodjuk belőle a sok levet. A tésztát két részre osztjuk, egyharmad-kétharmad arányban, és lisztezett deszkán 3-4 mm vastagra nyújtjuk. A nagyobb tésztalapot kikent tepsibe fektetjük, egyenletesen elosztjuk rajta az almás tölteléket, végül beborítjuk a másik tésztalappal. Az almás pite tetejét megkenjük a felvert tojással, villával finoman megszurkálgatjuk, és megrajzoljuk a rácsokat. Végül a 190 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

Remélem, hogy ötletet tudtatok meríteni a receptekből! Ízre fel!

Sáná tová umetuká!