Két izraeli csapat is az Ekl csoportkörében

2021.08.31.

A Maccabi Haifa és a Maccabi Tel-Aviv labdarúgói is bejutottak az újonnan indított Európa-konferencialigában (Ekl) főtáblájára. Július végén beszámoltunk arról, hogy a négyből három izraeli együttes folytathatja a küzdelmeket, s két párharcot kell megnyerni a csoportkörbe jutáshoz. Az első akadályt mindhárom csapat vette, az utolsót a két Maccabi teljesítette, míg a Beer Sheva elbukott. Az európai labdarúgókupák vágyott terepe, a kicsik és nagyok számára is a Bajnokok Ligája, hiszen a csoportköre. Nem véletlen, hiszen már ezért 15,64 millió euró jár! A győzelmek, a pontszerzés és a következő körök pedig szintén rengeteg bevételt hozhatnak az adott klubnak. Persze egy kelet-európai -, vagy nem top bajnokságban szereplő nyugati együttes számára az is csábító, hogy a világszerte ismert csapat biztos teltházat, s további hirdetőket jelenthet. Az Európa Liga főtáblája viszont már csak 3,4 millió eurót ér, itt a győzelemért 630 ezer-, a döntetlenért 210 ezer eurót fizet az UEFA. A Konferencia-Liga csoportköréért még kevesebbet, 2,94 milliót kapnak az érdekeltek. Alig többet, mint a BL-ben egy győzelemért (2,8 millió), de ott egy döntetlen is majd egymilliót (930 ezret) hoz a konyhára. Az Ekl-ben a nyertes meccsért félmillió, a döntetlenért 166 ezer euró érkezik a kasszába. Itt a csoportok győztesi 650 ezerrel, míg a másodikok 325 ezerrel gazdagodnak. A sorozat első nyertese még kétmilliót eurót keres.

Nézzük mire jutottak a kupában (és a pénzgyűjtésben) az állva maradt izraeli csapatok!

A bajnok, Maccabi Haifa otthon már a 6. percben vezetést szerzett a feröeri HB Torshavn ellen, s könnyedén nyert 7-2-re, így az is belefért, hogy vendégségben 1-0-ra kikapjon. Ezután az azeri Neftci vendégeként Bakuban szintén hamar, a 9. percben előnyhöz jutottak a haifaiak, ám a második félidő elején jött egy pocsék negyedóra és a hazaiak 3-1-re fordítottak. A suriname-i légiós, Tjarron Chery duplája – előbb szabadrúgásból lőtt a kapuba, majd a 90+6. percben gólt fejelt, amely – a szépítést, majd az egyenlítést jelentette, s komoly esélyt a csoportkörre. Mellesleg a két gól között 20 méterről a kapufát találta telibe. Haifán pedig már nem volt kegyelem és 4-0-ra győztek a zöldek.

Tjarron Chery gólöröme-Maccabi Haifa

A bajnoki második, a Maccabi Tel-Aviv Nagyszombaton 0-0-ra végzett a helyi csapat, a Trnava pályaválasztása mellett Szlovákiában. A visszavágón szerencsét hozott a 13-as szám, ugyanis a védő, Shiran Yeini a 13. percben érte el a továbbjutást érő győztes gólt. A selejtező utolsó körében, az otthon is idegenben, Nur-Szultanban (Asztana) játszó Sahtyor Karagandi elleni mérkőzésen, a zárt kapu miatt négy perc alatt három gólt nem láthatott a publikum a helyszínen. A 73. percben a kazahok szereztek vezetést, két perc múlva jött az egyenlítés, aztán újabb két perc elteltével a fordítás. Tel-Avivban nem kellett sokat izgulni, az első félidőben újabb két izraeli gól született (2-0), így kettős győzelemmel lépett tovább a Maccabi és az elmúlt tíz évből hetedik alkalommal jutott el csoportküzdelemig.

Dan Leon Glazer- a Maccabi Tel-Aviv csapatkapitánya

A Hapoel Beer Sheva-ra már elsőre is nehezebb csata várt, a sorsolás a Slask Wroclaw-ot juttatta az izraeli bronzérmesnek. Lengyelországban úgy nyerte 2-1-re a hazai együttes, hogy a Hapoel ugyan az első félidőben, a 45-5. percben egyenlített, ám a 45+17. (!) perc a hazaiak értékesítettek egy akkor megítélt büntetőt. Beer Sheva-n nem kellett lerágniuk a körmüket a szurkolóknak az izgalomtól. Többek közt azért sem, mert a második mérkőzést Petah Tikva-n rendezték, de azért sem, mert 7 perc elteltével 2-0-ra vezettek a „hazai” piros-fehérek. Aztán az első gól szerzője (2. perc), a ghanai Eugene Ansah a második játékrész elején is betalált, a végén jött a kegyelemdöfés (4-0), az idei kupasorozatban addig veretlen Slask ellen. Az Európa Ligából „ejtőernyőző” ciprusi Anorthosis már valóban Beer Sheva-n zárt 0-0-ra. Larnacában az első félidő után annak ellenére maradt remény (1-1), hogy a holland csatár(!), Elton Acolatse bő tíz perc alatt begyűjtött két sárgát és a szünet előtt mehetett zuhanyozni. A második félidő közepén szerzett két hazai gól eldöntötte a továbbjutást, így már nem osztott, nem szorzott, hogy a kolumbiai Danilo Moreno a hosszabbításban (!) szedett össze két sárga lapot, így a Beer Sheva kilenc emberrel fejezte be a találkozót.

Hapoel Beer Sheva- és a Slask Wroclaw

Pénteken pedig már elkészítették a sorsolást is. Míg a Maccabi Tel-Aviv olyan csoportba került, amelyből komoly sansza van a kieséses szakaszba jutni, addig a Haifa szinte lehetetlen küldetést kapott. Csoportjában szerepel a Bajnokok Ligája küzdelmeiből a Ferencváros által búcsúztatott cseh bajnok, a Slavia Praha is.

 

A-CSOPORT

LASK (osztrák)

Maccabi Tel-Aviv (izraeli)

Alaskert (örmény)

HJK (finn)

 

E-CSOPORT

Slavia Praha (cseh)

Feyenoord (holland)

Union Berlin (német)

Maccabi Haifa (izraeli)