Gondoljátok át tetteiteket

2021.09.01.

A szlichesz imák összessége, melyekben megbocsátást kérünk az Örökkévalótól. Arra kérjük a Világ Alkotóját, hogy bocsásson meg nekünk úgy egyénként, mint közösségként.


“Gondoljátok át tetteiteket, és térjetek meg, hogy az Örökkévaló megbocsásson nektek!”

A bocsánatkérő imák a ros hásánát megelőző legalább egy teljes hétben kezdjük el mondani Szombat kimenetele után. Az askenáz hagyományok szerint a háború előtt és azt követően a reggeli imát megelőzően mondták. Ez azt jelentette, hogy a gabe végig zörgetett mindenkit hajnali négy óra körül, hogy öt órára a zsinagógába kell lenni.

A modernkori időkben főleg miután ezt Izraelben bevezették és onnan átkerült Magyarországra több közösség is úgy mondja a szlichesz imákat, hogy az előtte való este tizenegy óra harminc körül elkezdenek imádkozni és így átnyúlik a következő napba az ima és azt a hajnali órák első perceiben fejezik be.

A szefárdi közösségekben elul hónap elsejétől kezdve mondják a bocsánatkérő imákat. Többet énekelve.

A legtöbb zsidó közösségben a tíz bűnbánó napon is mondanak szlichotot, vagyis a ros hásáná és jom kipur közötti időszakban.
A szlichot imák szövegének egyes részei állandóak, mások viszont naponta változnak. Mivel ez egy közösségi ima, elmondásához minjenre: legalább tíz zsidó férfira van szükség.

„Amikor a zsidókra szenvedés jön a bűneik miatt, teljes egységben kell összegyülekezniük a színem előtt. Együtt megvallják bűneiket, elmondják a szlichot imákat, és én válaszolok az imádságaikra.”