Leszünk barátok? — Kippa

2021.09.05.
Megvan az a vicc, amikor az izraeli csinál valamit a palesztinnel? Bizony, egy-egy kacagásért mi magunk is képesek vagyunk szemet hunyni a hosszú évek óta húzódó harcok felett. A csata azonban nem csak a Gázai-övezetben zajlik, hanem világszerte, a Kipa című film esetében egy német középiskola falai között.
A megtörtént eseményeket feldolgozó rövidfilmben a friss középiskolás Oscar olyan, mint a többi pubertás tini. Helyes, vagány, szívesen lóg együtt a haverokkal és focizik suli után. A barátok leginkább mohamedán vallású srácokból áll, de olyan elvont dolgokról, mint a vallás nem beszélnek a helyi vagányok. Az egyik tanóra azonban gyökeres fordulatot hoz Oscar és a barátai számára, ugyanis ott kiderül, a fiatal srác zsidó.
Innentől kezdődik Oscar igazi drámája; először csak egy lemondott focizás, majd egy “véletlen” lökés az folyosón, de hamar kék-zöld foltok és zsidókat irtó Allah videókkal lesz tele hősünk telefonja. A vallását nem gyakorló Oscar azonban nem érti, hogy miért üldözik őt a vallása miatt, miért bántják olyan eseményekért, amik nettó 5000 kilométerre zajlanak tőle, miközben ő csak a bőrt szeretné rúgni a haverjaival és stírölni a csajokat a téren.
A Kipa röviden és frappánsan mutatja meg, hogy egy német iskola udvara is bármikor egy Gázai-övezetté alakulhat és a legjobb barátokból is pillanatok alatt ellenségek válhatnak. A kérdés csupán, hogy el lehet-e simítani ezeket az ellentétek, vagyis fontosabb az ember és a bajtársiasság, mint a hitünk?

Lukas Nathrath filmjének különlegessége, hogy a forgatókönyvét zsidó és muzulmán származású alkotók együtt készítették, bemutatva mindkét oldal vélt vagy valós igazságait, miközben azon izgulunk, hogy mennyire kezdi ki Oscar és legjobb barátja, Eren kapcsolatát a vallási hovatartozásuk.

A döbbenetesen erős film az egyik legjobb példája annak, hogy a művészet sokszor erősebben tud reflektálni a világ kérdéseire, mint a vezető politikusok, géppuska ropogások vagy szenzáció hajhász tévéműsorok, újságcikkek. Néha a kevesebb több, jelen esetben egy másfél órás nagyjátékfilm helyett csak huszonnégy és fél perc az életünkből.
A filmet az HBO Go kínálatában lehet megtekinteni.