Örvendezzetek hét napig

2021.09.17.

.וּלְקַחְתֶּם לָכֶם בַּיּוֹם הָרִאשׁוֹן, פְּרִי עֵץ הָדָר כַּפֹּת תְּמָרִים, וַעֲנַף עֵץ-עָבֹת, וְעַרְבֵי-נָחַל; וּשְׂמַחְתֶּם, לִפְנֵי יְהוָה אֱלֹהֵיכֶם–שִׁבְעַת יָמִים

„Vegyétek magatoknak az első napon díszes fa gyümölcsét, pálmaágakat, sűrű lombú fa ágát és patak menti fűzfaágakat, és örvendezzetek Örökkévaló I’tenetek színe előtt hét napig”
(III. M. 23:40).

Ennek kapcsán olvassuk a 35. Zsoltár 10-ben

כָּל עַצְמוֹתַי, תֹּאמַרְנָה– יְהוָה, מִי כָמוֹךָ

„minden csontom azt mondja majd: Örökkévaló, ki olyan, mint Te”?

Ezek Dávid szavai!
De miért mondta ezt Dávid, a zsidók királya, a zsoltárköltő ezeket a szavakat? Tanítani akarta: a luláv (pálma) olyan, mint az ember gerince, a hádász (mirtuszág) a szemekre, az árává (fűzfa) az ajkakra, az etrog pedig a szívre hasonlít. Dávid azt mondta, hogy nincsenek ezeknél fontosabb testrészek, felérnek az egész testtel, ezért mondta:

כָּל עַצְמוֹתַי

„minden csontom”.

Midrás Tanhuma Emor 19.tanítja:
a Szukkot ünnepén lengetett ünnepi csokor azt feladatot és egyben vágyat, lehetőséget szimbolizálja, hogy teljes lényünkkel szolgáljuk az Örökkévalót, méghozzá úgy, ahogy a fenti tórai vers második fele hirdeti:

וּשְׂמַחְתֶּם, לִפְנֵי יְהוָה אֱלֹהֵיכֶם–שִׁבְעַת יָמִים

„…örvendezzetek Örökkévaló I’tenetek színe előtt”

Tisri hónap (a zsidó naptár első hónapja) holdjának fénye ezüstebb, mint a többi hónapok holdfénye. Miért? Hallgasd és tanuld meg: Ebben a hónapban látja a hold legtöbbször megtörten állani imaházaikban a zsidó népet, I’ten választott népét. Látja legközelebbről Izrael remegésüket. Ő figyeli sátraikban, a csüggedt reménykedőket. És az év első hónapjának, Tisri havának holdja ezért ragyog olyan fehér fénnyel.
Mintha hirdetné:

„Én ismerem őket I’tenem, én tanúskodom mellettük. Irgalmazz nekik egyetlen I’ten!

Midras Lekach-tob

Felhasznált irodalom:
Róna Tamás:
A bizonyosság ládája
KERESZTÉNY-ZSIDÓ TEOLÓGIAI ÉVKÖNYV 2007 pp. 319-342. , 24 p. (2007)