Ötletek Szukotra, avagy mindenből lehet sátrat építeni

Orbán Anna
2021.09.20.

A félelmetes napok után eljött az ideje az önfeledt ünneplésnek és az alkotásnak. A szukoti sátor, akár kint, akár bent, akár kicsi, akár óriási, remek táptalajt ad gyermekeink és saját ötleteink megvalósításához.

Építsünk, díszítsünk, vendégeskedjünk..

Otthoni sátrat építeni remek, három fal, nádtető és az összes létező dekoráció, a papírfüzértől kezdve a lelógó és tálban rendezett gyümölcsökön át a méhsejtpapírból és egyéb csodákból készült díszekig. Íme néhány ötlet sátordíszekhez, amiket a zsinagógánk sátrában is boldogan kitesznek és, amitől gyermekünk még szívesebben megy a kicsit zimankós idő ellenére is. Akrilfesték, vagy tempera segítségével készítsünk gyümölcsnyomatokat, citrom, alma, körte, szőlő megfestett felületét vastagabb rajzlapra nyomjuk, egy gumikesztyű és egy villa segítségével.

Mi történik az előző évek etrogjaival? Vannak, akik kompótot főznek belőle, nálunk évekig zanzásodik, mire gyakorlatilag egy pici szilva méretű kis valami marad belőle, amik egy befőttesüvegben őrzik az elmúlt Szukotok emlékét. Használhatjuk őket egy kis hálóval díszként, mielőtt apróra zsugorodnának.

Számomra a méhsejtpapír megtalálása, egy későn jövő csoda volt. Egy kis ragasztó és néhány ív színes méhsejtpapír segítségével elképesztő mennyiségű, gyönyörű díszeket készíthetünk. A krepp és selyempapír mellett ezt is érdemes előre beszerezni, egyre kevesebb helyen kapható.

Pausz papír, amin átsüt a Nap

Szintén egyszerűen készíthetünk látványos díszeket színes papír, ragasztó, pausz papír és zsineg felhasználásával, őszi gyümölcsöket, virágokat, vagy két lap közé eltett lehullott falevélből díszt, egy papír keretben.

A klasszikus színes papírcsíkokból készülő füzért kiegészíthetjük cikkcakk ollóval vágott maradék papírokból készült szemekkel, ettől egészen másképp mutat majd.

Uspizin, a vendégek

Készítsünk névkártyát a hét vendégnek és naponta tegyük ki az aktuálist.

Sátrat építeni kicsiben is élmény

Miből? Bármiből. Legalábbis a falait szinte bármiből felhúzhatjuk, nálunk idén a hiányos Jenga készlet és ropi lett az alapanyag, a kihagyhatatlan Lego emberekkel, akik kalapban, sisakban fogyasztják el az ünnepi csokidrazsét. Íme néhány ötlet az apró sátrakhoz, apró embereknek:

Jó építést, díszítés és Hag Szukot Száméáh!

 

(Carly Q Creations)