A szent gyülekezet

2021.09.29.

בַּחֲמִשָּׁה עָשָׂר יוֹם, לַחֹדֶשׁ הַשְּׁבִיעִי הַזֶּה, חַג הַסֻּכּוֹת

„A hetedik hónap tizenötödik napján van a sátrak ünnepe!”
( III.M. 23/34.) 

 

Maimonidesz szerint a Sátrak ünnepe is מִקְרָאקֹדֶשׁ „ szent gyülekezet”, a ünnepi sorozat befejező ünnepe, melynek csúcspontja a nyolcadik nap, az עֲצֶרֶת „szent gyülekezet” -ben éri el csúcspontját. „Azért ünnepeljük- mondja Maimonidész- hogy ne váljék örömünk olyan tökéletes, mint szilárd házainkban”.

:לְמַעַן, יֵדְעוּ דֹרֹתֵיכֶם, כִּי בַסֻּכּוֹת הוֹשַׁבְתִּי אֶתבְּנֵי יִשְׂרָאֵל, בְּהוֹצִיאִי אוֹתָם מֵאֶרֶץ מִצְרָיִם

 

Azért, hogy tudjátok nemzedékeken át, hogy sátrakban lakattam Israel fiait, midőn kivezettem őket Egyiptom országából!”
(III.M. 23/43.)

A megjegyzés azt az átmenet mutatja, amit a zsidók megéltek: מִבֵּית עֲבָדִים a rabszolgaság házából a לבית חרות szabadság házába.

A négyféle növény

Az ünnep első estéjén a következő betoldással (márovesz)

טועני נטיעי צמחות ישיגו שובע שמחות בחג הסכות

“Israel, ki négyféle növénnyel tiszteleg előtted, hogy csupa örömet élvezzen a sátrak ünnepén”

וּלְקַחְתֶּם לָכֶם בַּיּוֹם הָרִאשׁוֹן, פְּרִי עֵץ הָדָר כַּפֹּת תְּמָרִים, וַעֲנַף עֵץעָבֹת, וְעַרְבֵינָחַל; וּשְׂמַחְתֶּם, לִפְנֵי יְהוָה אֱלֹהֵיכֶםשִׁבְעַת יָמִים.

“És vegyetek magatokhoz, az első napon díszfának gyümölcsét (eszrog) , pálmaágat és sűrű lombú fának és fűzfának a gallyát és vigadjatok az Örökkévaló, a ti Istenetek színe előtt, hét napon át.”

A történelem során, gyakran akadt olyan helyzet, hogy lehetetlen volt beszerezni az ünnepi csokrot. Főleg az eszrog beszerzése volt körülményes, hiszen az Israelben termett. Moldova György a „Szent Imre- induló” című könyvében leírja, hogyan szerezett a pesti Niszel vendéglős 1943 őszén négy eszrogot Párizsból. Kettőt kapott Budapest, egyet niszel szülővárosa Nagyvárad és egyet Dés.
Tízezer pengőbe került egy eszrog.

Schwartz Imre bácsi זייל, a Bethlen tér „Doyenje” szokta mesélni:
A tömbházban, ahol lakott, a zsidó lakók minden engedély nélkül felépítettek egy Szukát a bérház közös udvarán. A nem zsidó lakók, persze a házmester szorgos közbenjárására feljelentette a zsidókat. Az ünnep estélyén jött a hatóság és kifüggesztette a végzést:
„ a hatóság a zsidókat a sátrat nyolc napon belőli lebontatására kötelezi. A rendelkezés nem ad lehetőséget fellebbezésre”

Előkelő vendégek (uspizin) a sátorban

A zsidó hagyomány, miszerint a Szukkot ünnepének minden napján egy előkelő vendég (Uspiz = vendég, arameusul) jön a sátorba, akinek a tiszteletére áldást kell mondani, illetve egy arameus nyelvű szöveget, mellyel meghívják a vendéget. Az előkelő vendégek pedig nem mások, mint a három ősatya, Ábrahám, Izsák és Jákob, valamint Mózes, Áron, József és Dávid. Nos az, aki a hét ős közül valamelyiknek a nevét viseli, az fogadja a vendéget és ad kiddust a tiszteletére.