Bravúr vagy kudarc

2021.10.03.

Szeptemberben ismét felpörgött az európai labdarúgó nagyüzem. A válogatottak három világbajnoki selejtezőn vannak túl, míg a klubcsapatok megkezdték szereplésüket a kupaküzdelmek csoportkörében. Az izraeli labdarúgó-válogatott szeptember első napján a Feröer-szigeteken lépett pályára a vébé selejtezők 4. körében, és 4-0 nyert Zahavi triplájával és Dabbur góljával, s magabiztosan hozta a papírformát.

Három nappal később, pedig az egyik nagy rivális, Ausztria ellen győzött simán az együttes. Solomon már az 5. percben vezetést szerzett, majd Dibbur és Zahavi növelte az előnyt. Ám nem sokkal a szünet előtt, majd a szünet után is betalálták a vendégek, ám csak négy percig kellett izgulni, mert Weissman gólja ismét kétgólos vezetést jelentett. S az utolsó percben Zahavi állította be az eredményt (5-2). Ekkor minden szépnek, jónak tűnt, sokan abban reménykedtek, az Európa-bajnokságon az elődöntőig menetelő Dánia otthonában jöhet az újabb pontszerzés, s Izrael közelebb kerül Katarhoz. Nos, nem csak a bravúr maradt el, de súlyos vereség lett a vége. Egyetlen kaput eltaláló lövés nélkül, 5-0-ra kapott ki a csapat. Ezzel vissza is csúszott a csoport harmadik helyére. Októberben 9-én éppen a második helyen álló Skócia otthonában kellene minimum pontot szerezni a pótselejtezős álmok életben tartásához, s ez nagyon nehéz lesz. Főként, miután a skótok az előző körben a szintén a pótselejtezőről álmodó osztrákok vendégekeként győztek, így jelenleg ők állnak a legjobban, a szinte már biztos világbajnoki résztvevő Dánia mögötti csatában. Ha a találkozó után marad esély, akkor kifejezetten hálás feladat vár az izraeliekre, ugyanis az eddig csupán egyetlen pontot begyűjtő Moldovát fogadják, amely legutóbb a Feröer-szigeteken is veszített 2-1-re. Novemberben Ausztriába utazik az együttes, majd az utolsó fordulóban a Feröer-t fogadja, ám az akár már két hét múlva eldőlhet, hogy e meccseknek lesz-e még tétje.

Az F csoport állása:

M         GY      D         V         GÓL   P

1. Dánia 6 6          –           –           22-0     18

2. Skócia 6 3          2          1          9-5       11

3. Izrael 6 3          1          2          14-11   10

4. Ausztria 6 2          1          3          9-13     7

5. Feröer 6 1          1          4          4-14     4

6. Moldova 6 0          1          5          3-18     1

Az Európa-konferencialiga (Ekl) együttesei szeptember 16-án kezdték meg küzdelmeiket, az aznapi ünnep (Jajm Kippur) miatt a két izraeli csapat kivételével, melyek két nappal korábban léptek pályára. Indítsuk a sort az előző évi bajnokkal, a Maccabi Haifával, amely rendkívül nehéz sorsolást kapott. Az első körben a Feyenoordot fogadta az együttes, s ugyan a hollandok lényegesen többet lőttek kapura, egyik csapat sem szerzett gólt, s maradt a 0-0. Szeptember utolsó napján ahhoz az Union Berlinhez utazott az együttes, amely az első körös 3-1-es prágai vereség után mindenképp javítani akart. Sikerült!

Maccabi Haifa – munkában a védelem

A németek bő félóra után lőtték az elsőt, majd nem sokkal a fordulás után a másodikat. Negyedórával a vége előtt pedig végleg eldöntötték a mérkőzést a harmadikkal. A haifaiakra októberben talán még nagyobb kihívás vár, a cseh bajnok, a BL selejtezőkben a Ferencvárossal szemben alulmaradt, ám itt, a csoport egyik esélyesének számító Slavia Praha érkezik Haifára. A másik izraeli alakulat, a Maccabi Tel-Aviv lényegesen sorsolást kapott, s már az első mérkőzésen igazolta, hogy tovább akar jutni a csoportból. Bár Perica góljára még felelt a vendég Alashkert, a folytatásban nem tudták tartani a lépést az örmények és 4-1-re kikaptak. A tel-aviviak pedig négy nappal később is örülhettek, hiszen a másik izraeli kupaszereplő, a Haifa elleni hazai bajnokit 2-1-re nyerték. A második fordulóban, a csoport másik favoritjának tartott LASK otthonában is sikerült a pontszerzés. A linziek alig tíz perc elteltével Sascha Horvath révén szereztek vezetést, de a Karagandi elleni, főtábláért vívott csata idegenbeli meccsén győztes gólt szerző Eden Shamir két perccel a találkozó vége előtt egalizált. A vendégként begyűjtött egy pont rendkívül sokat jelenthet a végén. Októberben újabb utazás, ezúttal Helsinkibe, ahol a Linz győzni tudott, s egy jó eredménnyel jó esély lehet arra, hogy jövő tavaszra is maradjon izraeli csapat a nemzetközi kupában.

Októberi program

10.09.  Skócia–Izrael  18:00

10.12.  Izrael–Feröer   20:45

10.21. Helsinki–Maccabi Tel-Aviv    16:30

            Maccabi Haifa–Slavia Praha  18:45