Kézfogás a Mezüzével

2021.10.05.

Tisztelt Rabbi!

Két kérdésem is van, az első, ha olyan helyre költözöm pár hétre ahol nincs mezüze az ajtón, viszont én szeretném ha lenne, de nem én vagyok a tulajdonos mit kell tennem?

A második kérdés, hallottam, hogy szigorúan véve a vallásos zsidó férfi nem köszönhet és nem foghat kezet egy nővel, de a mi időnkben amikor ezek az üdvözlések csupán csak formalitásokká váltak, illetve a nők többsége főleg a nem zsidó nők, nem is tudnak erről a tilalomról, akkor még sértésnek is vehetik, vagy nem?

Köszönöm a válaszát.

A. Rabbi válaszol:

A kérdéseit köszönöm, az első kérdésre kicsit egyszerűbb válaszolni.

Ha harminc napnál rövidebb ideig bérel egy ingatlant, akkor nem kell felrakni mezüzét az ajtóra. Viszont, ha harminc napra vagy annál több időre költözik egy helyre, de az nem a végleges hely az Ön számára, akkor helyezzen az ajtóra arra az időszakra míg ott tartózkodik, de ne mondjon rá áldást a feltevésekor. Ha nem tudja, hogy ki fog Ön után ott lakni, akkor távozáskor vegye le, nehogy a mezüzében lévő szent szöveg illetéktelen helyre kerüljön.

A második kérdése egy kicsit összetettebb, viszont a legegyszerűbb választ szeretném leírni. Egy nő üdvözlésével kapcsolatban Moshe Shick híres magyar ortodox rabbi, már a XVIII. században igencsak megengedő volt. Ezen kívül a Sulchan Aruch, amely a zsidó törvények kódexe azt mondja, hogy „jó reggelt” kívánni a nőnek semmilyen akadályba nem ütközik, mert ez a normális tisztelet a másik személy felé. Itt megjegyezném, hogy a Sulchán Aruchot Joseph Karo 1563-ban állította össze Velencében, jóval az Önben felmerült kérdés előtt, szóval nyugodtan köszönjön.
🙂

A kézfogás viszont, ennél kicsit bonyolultabb, vannak akik kezet fognak egy hölggyel és vannak akik nem. Én azt javaslom, hogy semmiképpen ne legyünk félreérthetők vagy bántóak azok felé akinek visszautasítjuk a felénk nyújtott kezét, a legnagyobb tisztelettel mondjuk el ennek vallási okát.

A. Rabbi