Utánam az ízözön!

2021.10.07.

A szidrában rögtön az Ö-rökkévaló bánatával és csalódottságával találkozunk. Csalódott, mert az ember máris annyi rosszat, gonoszságot, romlottságot követett el, hogy az Ö-rökkévaló szerint máris megérett a pusztulásra. Elhatározza, hogy mábult, azaz özönvizet bocsát a világra, és elpusztítja azt. Egyedül csupán Noé találtatik érdemesnek arra, hogy megmeneküljön. Noé, az egyetlen igaz ember, aki megmenekülhet. Noé az I-stennel járt.

Feladatául kapja, hogy építsen fából egy nagy, kívül és belül is szurokkal bekent bárkát, melynek belsejében átvészelheti a vízözönt családjával és az Ö-rökkévaló parancsa szerint felvitt állatokkal együtt. A tiszta állatokból hét-hét párat, míg a tisztátalanokból egy-egy párt kellett felvinnie. A bárka elkészülte után negyven napig szakad az eső, és még százötven napig viharos a hatalmas víztömeg, majd csillapodni kezd, és végül apadásnak indul. A bárka az Ararát hegyén „feneklik” meg.

Noé a hollót küldi először, majd többször a galambot, hogy megnézzék, leapadtak-e már a vizek a föld színéről. A többszöri kibocsátás után a galamb egyszer csak egy olajággal tér vissza, majd a következő alkalom után már egyáltalán nem repül vissza. Az Ö-rökkévaló megparancsolja Noénak, hogy hagyja el a bárkát és népesítse be újra a földet. Noé a parancs szerint cselekszik, utána oltárt épít és áldozatot mutat be. Oly kegyet talál az Ö-rökkévaló szemében Noé, hogy szövetség köttetik vele és elhangzik egy ígéret, mely szerint soha többé nem pusztítja el az egész emberiséget cselekedetei miatt. A szövetség bizonyítékául szivárvány jelent meg az égen. Ha keset, azaz szivárvány jelenik meg az égbolton, jusson eszünkbe az Ö-rökkévaló ígérete!

Az özönvízig az emberek csak zöldségeket fogyasztottak, most viszont Noé engedélyt kap arra, hogy az állatok húsát is fogyaszthatják, de tilos enniük a még élő állat húsából és véréből. Noé szőlőt is ültet, bort készít belőle, melytől lerészegedik. Részegségében mezítelenné lesz, két fia Sém és Jáfet azonban betakarják apjukat, amiért áldás száll rájuk, Chámra azonban átok mondatik, mert visszaél apja megalázó állapotával. Bölcseink a hetiszakasz tanulmányozása során hét törvényt vezettek le a szövegből, ezt úgy is nevezzük, hogy Noé fiainak a hét törvénye, amelyek nem csupán a zsidókra, hanem minden emberre, Noé minden leszármazottjára vonatkozik.

A hét törvény:

  • a bálványimádás tilalma
  • az i-stenkáromlás tilalma
  • az ölés tilalma
  • a lopás tilalma
  • a tiltott nemi kapcsolatok tilalma (pl. közeli rokonok között)
  • élő állatból származó hús fogyasztásának tilalma
  • bírósági rendszer felállításának kötelezettsége.

Két fontos elemet szeretnék kiemelni, melyek a szidrához kapcsolódnak! Az egyik tehát a hús fogyasztásának engedélyezése, (tiszta, nem tiszta állatok), bár itt még konkrétan a kásrut szabályai nem hangoznak el. A másik pedig a szőlő ültetése, a bor készítése és felhasználása. A bor az öröm és az ünnep hagyományos jelképe. Mindennél fontosabb, hogy a bornak szőlőből kell készülnie, amikor kóser borról beszélünk.

Mielőtt azonban bor nélkül is mosolyt csalnék az arcokra, gondoljunk arra, hogy almabor, málnabor, meggybor. A bor igazából két dolog miatt lesz kóser. Az egyik, hogy a szőlőkészítés minden lépését, szürettől a feldolgozáson át a palackozásig vallásos, jámbor zsidók végzik és felügyelik az egész folyamatot. A másik pedig, hogy a borkészítés során semmilyen állati eredetű adalékanyagot nem szabad használni. Számos szabályról terjedelem hiányában azonban még csak említést sem tudtam tenni, természetesen ennél jóval több szabályt kell betartani a bor készítésekor.

A teljesség igénye nélkül említenék meg néhány alkalmat mikor bort iszunk, bort kell, hogy igyunk! Első helyen mindenképpen a kiddust hoznám fel. A gondolati felsorolásból azonban nem hiányozhat a hávdálá, az esküvő, a brit milá, a pészáchkor kötelező négy pohár bor fogyasztása, és természetesen purim ünnepe sem. Kiddus, a szó megszentelést jelent. A szent elválasztása a profántól, az ünnep megszentelése a hétköznapoktól. Kiddust mondunk a zsinagógákban és otthon is, minden szombat este és minden ünnepkor. Tórai előírás, hogy a szombatot szóban kell megszentelni.

Írva van:

„Emlékezzél meg a szombat napjáról, hogy megszenteld azt”
(II.Mózes 20:8)

Bölcseink vezették be azt a szabályt, hogy a kiddust egy pohár bor fölött kell elmondani. A szombati gyertyákat a család hölgytagjai gyújtják meg, a családfő mondja a kiddust. Abban az esetben, ha bármilyen okból a gyertyagyújtás micváját a ház asszonya nem tudja teljesíteni (pl. ágyban fekvő beteg), akkor a férjnek kell meggyújtania. Fordított esetben, ha nincs fiúgyermek, aki esetleg el tudná mondani a kiddust, úgy nekünk nőknek kell elmondanunk a kiddust. Mint említettem csak kóser szőlőből készült bort vagy kóser szőlőlevet lehet csak használni, a hagyományos áldás elmondásával.

A borra mondandó áldás

Báruch Átá Á-donáj E-lohénu Melech HáOlám, boré pri hágáfen.

Áldott vagy Te, Ö-rökkévaló I-stenünk, a Világ Királya, aki a szőlő gyümölcsét teremtette.

A kiddushoz a bort díszes serlegbe, kehelybe vagy akár egyszerű pohárba is tölthetjük. Az áldásmondáshoz szükséges minimális bormennyiség azonban meghatározott, legalább egy deciliteres poharat kell használnunk. A díszítésük sokféle lehet.

 

Mivel éhgyomorra nem jó alkoholt fogyasztani, így szeretettel ajánlok egy menüsort! A felsorolt ételekben közös, hogy szőlőt vagy bort használunk az elkészítésükhöz.
Tehát utánam az ízözön!
Jó étvágyat!

Francia hagymaleves

Hozzávalók:

  • 3 evőkanál olaj
  • 50 dkg vöröshagyma
  • 1 evőkanál liszt
  • 5 dl fehérbor
  • só, bors
  • 2 db bagett
  • 2 evőkanál konyak
  • 10 dkg sajt

Az olajat felforrósítjuk, és közepes lángon 10 percig pirítjuk rajta a megtisztított, vékonyan felkarikázott hagymát. Azután meghintjük a liszttel, és kissé lepirítjuk. Felöntjük a borral, valamint 1 l vízzel, majd hozzáadjuk az ételízesítőt, felforraljuk. Sózzuk és borsozzuk a levest. Kis lángon 20 percig főzzük. Közben a bagetteket szeletekre vágjuk, elrendezzük őket a sütőtálcán, és 225 fokos sütőben aranyszínűre sütjük. A levest a konyakkal ízesítjük, ha szükséges, ismét sózzuk, borsozzuk. A megpirított bagettek tetejét megszórjuk a reszelt sajttal. Visszatoljuk a sütőbe, kb. 5-7 percre vagy annyi időre, amíg a sajt rápirul. Az elkészült bagetteket tányérra szedjük és a forró levessel azonnal tálaljuk.

Vörösboros marhapörkölt hagymás dödöllével

Hozzávalók:

  • 1,5 kg marhalábszár
  • 2 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db paradicsom
  • 2 db paprika
  • 0,5 dl olaj
  • 6 dl víz
  • 2 dl vörösbor
  • ízlés szerint: pirospaprika, só, bors, kömény

Hagymás dödölle

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 25 dkg finomliszt
  • 2 db vöröshagyma
  • 2 evőkanál libazsír
  • ízlés szerint só, 5 dl víz

Egy nagy lábasban felhevítjük az olajat, majd rádobjuk a finomra vágott vöröshagymát. Sózzuk, hogy könnyebben levet eresszen és üvegesre párolódjuk. Közben kockákra vágjuk a megtisztított marhalábszárat, majd a hagymára tesszük. Addig pirítjuk, míg egységesen kifehéredik a hús, a tűzről félrehúzva beleszórjuk a pirospaprikát. Elkeverjük, visszatesszük a tűzre, és felöntjük 2-3 dl vízzel. Apró kockákra vágjuk a paradicsomokat és paprikákat, majd ezt is hozzáadjuk a pörköltünkhöz, sózzuk-borsozzuk, és megszórjuk köménnyel. Ha már szinte teljesen megfőtt a hús, hozzáadjuk az átnyomott fokhagymákat és a vörösbort, és készre, azaz teljesen puhára főzzük. A jó szafthoz a vizet állandóan pótoljuk, és mindig pirítsuk zsírjára. Ez a pörkölt legfontosabb része! Míg a pörkölt fő, igaz ez eltarthat akár több órán keresztül is, elkészítjük a dödöllét.

A burgonyákat megtisztítjuk, kockákra vágjuk, lábasba tesszük és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Alaposan megsózzuk, és puhára főzzük. A megfőtt burgonyát a lábasban hagyva, egy krumplitörő segítségével összetörjük, majd alacsony láng fölött, részletekben hozzáadjuk a 25-30 deka lisztet, és simára keverjük. Egy nagy serpenyőben libazsírt hevítünk, és rádobjuk a felaprított vöröshagymákat, vigyázzunk ne égjen meg. Két kanál segítségével galuskákat formázunk a krumplis keverékből, és rögtön a hagymás zsírba tesszük őket. Gyakori forgatás, kavarás mellett jól lepirítjuk. Megjegyzem, hogy jelen esetben köretként tálaljuk, de önálló ételként szintén megállja a helyét! Abban az esetben fokhagymás tejföllel meglocsolva, tepsibe téve átpiríthatjuk, és azonnal forrón tálaljuk!

Szőlős clafoutis (klafuti)

Hozzávalók:

  • 40 dkg szőlő
  • 4 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 4 db tojás
  • 15 dkg liszt
  • 2.5 dl tejszín
  • 1 csipetnyi őrölt fahéj
  • 1 csipetnyi só

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A megmosott szőlőt lecsepegtetjük és a lecsipkedett szemeket konyhai papírtörlőn leszárítjuk. Egy kisebb edényben megolvasztjuk a vajat, és kissé hűlni hagyjuk. Az olvasztott vajat keverőtálban elvegyítjük a porcukorral, 2 db egész tojással és 2 db sárgájával. Apránként hozzáadjuk a lisztet, majd belekeverjük a tejszínt, és a fahéjjal, valamint a sóval ízesítjük. Végül lazán beleforgatjuk a félretett 2 db tojásfehérjéből vert kemény habot. A masszát vajjal kikent, liszttel meghintett tűzálló tálba vagy piteformába töltjük. Megszórjuk a szőlőszemekkel, és kissé belenyomkodjuk. A tejes pitét az előmelegített sütőben sütjük kb. 45 percig, vagy amíg a teteje kissé megpirul. Végül a formában hagyjuk langyosra hűlni. Porcukorral megszórva tálaljuk.