Na jó, akkor itt fogunk élni! — Megáll az idő

Kovács Szilárd
2021.10.24.

Volt egy kor, ami a mai fiatalok számára olyan, mint nagymamának az IPhone; hallott róla, de nem érti. Ebben az érában a kommunizmuson túl és a szocializmuson innen a fiatalok még nem illegális felnőttfilmet töltöttek fél percenként le a netről, posztolták a túlárazott éttermi kajájukat vagy örültek a papírszívószálnak és a csomagolásmentes termékeknek egyfajta álszent megnyugtatásul annak, hogy ők mindent megtesznek a bolygó jövőjéért…bár ezt ironikus módon a műanyag és kicsit se környezetbarát okostelefonjaikon közlik a világgal.

Nem, ebben az időszalban akkor voltál király, ha hallottad már Elvis nevét, láttál legalább egy pikáns képet és kipróbálhattad a kólát…nem azt, hanem az üdítőitalt! És az sem volt hátrány, ha senkid se vonult ki ötvenhatban a forradalom idején az utcákra…különben számodra – ahogy Gothár Péter klasszikusának címe is sugallja – bizony megállt az idő!

„Apu és barátja elment kiállni a hazáért ötvenhatban, fegyverrel, azonban apu az oroszok betörése után inkább a nyugis nyugatot választotta, ám anyuval és tesóval itt hagyott minket. Évekkel később a barát lett az új „apu” aki szigorúan fogott minket. A testvérem Gábor menne az orvosira, de apánk miatt nincs túl sok esélye, nekem meg nagyon bejön a Margit, de közben ott a Pierre is. Egy kis balhé után azonban úgy döntünk Magdával, hogy egy lopott kocsival irány a nyugat, ahol sok kóla, Elvis és szex van… Dini vagyok amúgy!”  – valahogy így posztolná ki az instára a film főhőse az alkotás történetét valamelyik közösségi oldalra. Ekkoriban azonban az emberek még végletesen éltek; vagy csöndben meghúzták magukat vagy kinyitották a szájuk, ahelyett hogy a tömött Astorián szelfizgetnek vagy a nagymagyarság címén üvöltenek az utcán egyhetes szájszaggal, köpködve a koronavírus idején.

A valódi tétek korában valódi tettekre, bátorságra volt szükség, ezt tanultuk ötvenhat október 23-án…az emberek utcára mentek és az életük árán is védték a hazát. Ennek a traumáját azonban a következő generációk is hordozták, legyen szó egy felvételiről vagy a szabadság utáni vágyról, a szabad döntés jogáról. Manapság a tétek és tettek is kisebbek lettek; hatra hazamegyünk a tüntetésről, mert vár az asszony, másnap meló, szigorúan a kamerának pózolva rongálunk és sokszor magunk se tudjuk, mit és miért skandálunk, csak ordítjuk vagy posztoljuk a magunkét.

Gothár nemzetközileg is elismert alkotása pont a tettek és a következmények súlyát ábrázolja, a félelmet, a megalkuvást vagy éppen az ezek elleni küzdelmet. Znamenák István Dinije nem csak egy filmes karakter, hanem a korszak lázadó tinije, aki akarva-akaratlanul, de átlépi a kor korlátait.

Ötvenhat után valóban megállt az idő, volt egy pont ahol azt hittük, az óra elindul, mintha vibrált volna egy kicsit az a másodperc mutató…de helyette digitálisra váltottunk.

#emlekezz #haladas #inditsdujra