Távolodó Katar-zis

2021.10.31.

Hiába vezetett még a szünetben is Skóciában az izraeli labdarúgó-válogatott, a ráadásban szerzett góllal fordítottak a hazaiak, így egyre messzebb került Katar és a világbajnoki szereplésről szőtt álmok. Az új európai kupasorozatban, az Európa-konferencialigában (Ekl) ezúttal mindkét izraeli csapat győzött, a Maccabi Tel-Aviv pedig már szinte továbbjutott.

Október 9-én Zahavi szabadrúgásból lőtt góljával már a 8. percében vezetést szerzett Izrael Glsgow-ban a soros világbajnoki selejtezőn. S akkor kifejezetten reményt ígérően mutatott a tabella, hiszen Izrael két ponttal megelőzte a skótokat és a(z akkor még) hátra lévő három meccs alapján lehetett bizakodni… S ugyan a 29. percben egyenlített a házigazda, de nem örülhetett sokáig, mert alig három perccel később, egy újabb, ám ezúttal rosszul elvégzett szabadrúgást követően jó helyre pattant labdát Dibbur vette át és lőtte a kapuba. Ráadásul nem kevés lelki plusszal vonulhatott az öltözőbe az izraeli együttes, ugyanis az első játékrész hosszabbításában Marciano kapus kivédte Dykes 11-esét. A második félidőt mégis a skótok kezdték jobban sorra vezették a támadásokat, egy meg nem adott gólt követően csak két perec telet el, s ami nem sikerült büntetőből, összejött egy beadás után, Dykes egyenlített. Talán már mindenki elkönyvelte a döntetlent, s hogy ezzel a felek között maradt a tabellán az egypontos különbség, amikor a ráadás 4. percében egy szögletet után a skótok megszerezték a győzelmet jelentő gólt. A következő körben Izrael, ismét Zahavi és Dibbur találataival, s ismét egy 90+4. percben kapott góllal, 2-1-re verte a csoport utolsó helyén szerénykedő Moldovát.

Zahavi gólja Moldova ellen

A vetélytársak közül a dánok legyőzték az osztrákokat. Előbbiek ezzel kijutottak a vébére, míg utóbbiaknak elszállt az esélye arra, hogy odaérjenek a második helyre. Feröer-szigetek a 86. percig tartotta magát, ekkor viszont Dykes betalált és ez győzelmet ért a skótoknak, s nagyon komoly esélyt a második helyre. Négy ponttal vezetnek Izrael előtt, s novemberben előbb a mindössze egy egységgel rendelkező Moldovához látogatnak, majd a dánokat fogadják. Izrael előbb Ausztriába utazik, majd az utolsó körben hazai pályán Feröer ellen lép pályára. Izrael akkor lehet a második, ha mindkét meccsét megnyeri, a skótok viszont egyiket sem, illetve egy győzelem és egy döntetlen esetén a skótoknak mindkét meccsüket el kell veszíteniük. Azonos pontszámnál nem az egymás elleni eredmények, hanem a gólkülönbség dönt, ami segíthet. Azonban valljuk be őszintén, nincs sok esély, ahhoz Moldovától kéne egy kisebbfajta csoda…

Az F csoport állása:

1. Dánia 

2. Skócia 

3. Izrael 

4. Ausztria 

5. Feröer 

6. Moldova

Míg a válogatott miatt szomorkodnak Izraelben, a két kupacsapat miatt jó lehet a hangulat. A bajnoki címvédő Maccabi Haifa ezúttal a ghánai Donyoh 24. percben szerzett góljával legyőzte az így mindkét idegenbeli meccsét elbukó Slavia Praha-t, és „féltávnál” a második helyen áll a roppant kiegyensúlyozott csoportban, négy ponttal. (A harmadik és a negyedik Prága, illetve Berlin 3-3 pontot gyűjtött eddig.) A Maccabi Tel-Aviv Finnországban ütötte ki a HJK Helsinkit és nyert 5-0-ra.

A győzelmet ünneplik Helsinkiben

Az első félidő után 1-0-ra vezetett az izraeli együttes, majd szünet után szerzett még kettőt, az utolsó bő öt percben pedig újabb kettőt. Ha következő fordulóban, jövő csütörtökön, otthon is legyőzi a finneket, akkor biztos továbbjut. Ám ezt követően sem mindegy, hogy hányadik helyen végez a csoportban. Az első ugyanis rögtön a legjobb 16 közé kerül, míg a másodikra vár majd egy újabb csata valamelyik, Európa-ligából kieső harmadik ellen. Az elsőségről a szintén 7 pontos LASK elleni linzi mérkőzés dönthet.