Jákob valóban igaz ember

2021.11.06.

Jákobot a Tóra, mint:”איש תם יֹשב אֹהלים” – “ Jámbor és sátorlakó ember” írja le (1Mózes.25,27).

Míg Micha próféta azt mondja: “תתן אnekiת ליעקב” – “adj igazságot Jákobnak” ( Michá 7. 10), Jákob láthatóan olyan helyzetekbe kerül, amik nem valók egy jámbor és igaz emberhez. Először arra kényszeríti Ézsaut, hogy adja el neki elsőszülöttségét. Ézsau éhesen és fáradtan jön be a mezőről és kér a lencsefőzelékből és Jákob csak azután ad miután testvére Ézsau eladja neki az elsőszülöttségét. Vajon méltányos-e kihasználni testvére gyengeségét és kicsikarni belőle az elsőszülöttséget? Ez után Jákob ravaszsággal elveszi az Ézsaunak szánt apai áldást. Jákob látszatra alattomosan viselkedik Lábánnal, amikor jogos bérét szeretné megkapni. Majd életét és családja életét féltve elszökik Lábán és fiai elől.

Jákob a látszat ellenére igazán jámbor és igaz ember. A jámbor ember nem az akit könnyen csapdába lehet csalni és az igaz ember nem bolond, hogy próbára tegyék a tisztességét és megtévesszék. Ézsau nem törődött az elsőszülöttséggel:

“?הנה אנכי הולך למות ולמה זה לי בכֹרה”

-”Íme, én megyek a halál elé, minek is nekem az elsőszülöttség?”
(1Mózes.25,32).

Azok az áldások , amikről azt mondják csalással szerzett, valójában azok Jákobot illették meg: Ézsau egyáltalán nem érdemelte meg azokat. “És szerette Izsák Ézsaut, mert a vad szája íze szerint volt..”. Apja előtt jámbornak mutatta magát és Ézsau színlelése miatt akarta apja az áldását neki adni, valójában nem érdemelte meg azt. Rebeka emlékezett arra, amit a Örökkévaló mondott neki: “Két nép van méhedben és két nemzet válik ki bensődből; az egyik nemzet erősebb lesz a másik nemzetnél és az idősebb szolgál majd az ifjabbnak.” (1Mózes 25.23). Rebeka tudta, hogy az áldást Jákobnak kell adni, még akkor is, ha az áldást megtévesztéssel szerzi meg.

Így volt ez Lábánnal is, mert Lábán megcsalta Jákobot, amikor először Leá-t adta feleségül Ráchel helyett, majd számtalanszor változtatta meg kialkudott bérét, mikor látta, hogy sok foltos bárány született, akkor azt mondta: megegyeztünk hogy folt nélküliek lesznek a béred és így számtalanszor csalta meg Lábán Jákobot az éppen aktuálisan kialkudott bérrel. “Szegény” Ézsau panaszkodik Jákobra: “rászedett engem immár kétszer”.
Lábán és fiai azt hányják Jákob szemére, hogy meglopja őket. pedig tudják, hogy minden vagyonukat Jákobnak köszönhetik és most, amikor húsz év odaadó és hűséges munkája bérét kéri, akkor azzal vádolják, hogy ki akarja fosztani őket mindenükből.

Jákob utódait is érték és érik jogtalanul ugyanezek a vádak, amibe soha nem szabad bele nyugodnunk.

 

Felhasznált irodalom:

Róna Tamás
Zsidó Hittankönyv
Budapest, Magyarország : Gabbiano Print (2016)
ISBN: 9789637010682