Lehet-e LED-es gyertyákat használni?

2021.11.24.

Tisztelt Rabbi!

Közeledik Hanuka, a kérdésem az, hogy lehet-e LED-es gyertyákat használni? Nagyon jó lenne ha lehetne, mert félek, hogy tűz keletkezhet idős édesanyám lakásában, aki minden este meggyújtja az ünnepi gyertyákat. Akkor is, amikor nem tudunk ott lenni mellette.
Köszönöm a válaszát.

A. rabbi válaszol:

Köszönöm a kérdését.
Nem biztos, hogy jó hírrel kezdem, a zsidó vallás alapvetően nem engedélyezi az elektromos gyertyák használatát, így Hanukához sem, mivel az nem úgy ég, mint az olaj- és kanóc lámpák.

A másik probléma, hogy a Hanukai gyertyáknak legalább 30 percig égni kell, így olyan gyertyákat vagy olajmécseket kell vásárolni amelyek, biztosan rendelkeznek fél óra égési idővel. Viszont az elektromos termékek, értem ez alatt az elem vagy elektromos hálózatot, nagymértékben függnek az élettartamtól vagy a hálózat stabilitásától. így egyáltalán nincs biztosítva az, hogy 30 percig biztosan világítsanak a Hanuka fényei.

Ugyanakkor, ha ennyire tart vagy fél attól, hogy tűz keletkezhet az édesanyja otthonában, akkor egyes modern ortodox zsidó közösségek megengedik az elektromos Hanuka használatát, azzal a kitétellel, amit Rabbi Ovadja Joszef tanít: hogy áldást nem szabad rá mondani.

Remélem tudtam segíteni!

A. Rabbi