Olajat a tűzre avagy hanuka a konyhában

2021.11.25.

Hanuka ünnepének lényege a csoda hirdetése. A csodáé, mely a Szentélyben történt. Mint azt már jól tudjuk, az egy napra elegendő olaj nyolc napig égett. Erre a csodára emlékezve a főzés és sütés során is előnyben részesítjük az olajban készült ételeket.

Mindenki szereti a palacsintát, a tócsnit, a latkeszt. De hát ha Hanuka, akkor szufgánijá, azaz fánk! Szalagos, csöröge, lyukas, töltött, mindegy milyen fajta csak fánk legyen! Szokás még, hogy tejes ételeket is készítünk, ezzel emlékezve a betuliai Judit hőstettére. Judit, egy szép és fiatal, de legfőképp bátor zsidóasszony volt. A város mellett felsorakozott görög csapatok vezetője Holofernész volt. Judit sós sajtokkal etette meg őt, majd amikor a hadvezér megszomjazott a sok sajt után, erős bort hozott neki, és tulajdonképpen lerészegítette. A sok alkoholtól elálmosodó Holofernész lefeküdt aludni, Judit pedig várva az alkalomra, nem késlekedett, egy karddal levágta Holofernész fejét. Amikor a katonák megtalálták megölt vezérüket, mindent hátrahagyva elmenekültek. Emlékezve a hős asszonyokra, Juditra, Hannára és valamennyiükre, akik férjeiket rávették a szabadságharcra, szokás, hogy a hölgyek nem dolgoznak, nem végeznek semmilyen munkát, amíg a hanukai gyertyák égnek! Mielőtt azonban elkezdjük kisütni a fánkokat, tanuljunk egy kicsit az olívaolajról!

A Talmudban olvashatjuk:

„Miért mondják Izrael népére, hogy olyan, mint az olajfa? Az olajfa levele sem nyáron, sem az esős időben nem esik le, Izrael nem szűnik meg soha, sem ezen a világon, sem egy következőben.” 

A zsidó népet ezért szokás az olajhoz hasonlítani. Hiszen jellemzően más folyadékokkal nem keveredik, megmarad különállónak, gondoljunk csak a víz tetején úszó olajra. Az olívabogyó Izrael hét szent növényének egyike. Ezek pedig: a búza, az árpa, az olíva, a szőlő, a datolya, a füge és a gránátalma. Az olajfa élettartama több ezer év. Az Olajfák hegyén található egy kétezer éves fa is, mely a mai napig virágzik. Egy fa terméséből évente akár 70-80 liter olajat is elő tudnak állítani. Izraelben az olívát nem csak étkezésre használták és használják napjainkban is, hanem kozmetikumokat és gyógyszereket készítenek belőle. Az olívaolaj nem csak finom, de egészséges is! Mivel E- és K- vitaminokban nagyon gazdag, erősíti az izomsejteket. Reuma és ízületi gyulladás esetén is hasznos lehet. Gyomorsavcsökkentő hatása is kiemelkedő, csökkenti a koleszterinszintet.

A zsidó hagyományban először Jákob ősapa történetében találkozunk az olívaolajjal. „És fölkelt Jákov kora reggel, vette a követ, melyet feje alá tett és tette azt oszlopnak, és öntött olajat a tetejére”. 1Mózes 28:18-19. A főpappá, a későbbiekben a próféták és királyok felkenéséhez (mesiách szó, ami felkentet jelent, innen származik messiás szavunk is) is „kenőolajat”, semen hámishá-t használtak, melyből egy kicsit a fejre öntöttek. De elkészítése csak a Tórában leírtak szerint lehetett, illetve használni, csak az arra illetékesek használhatták. A Szentélyben álló hétágú lámpásban, a menórában is ugyanilyen olívaolajat használtak, amin rajta volt a kóserságot igazoló főpapi pecsét. A harcok során azonban az olaj tárolására szolgáló korsók összetörtek, csupán egyetlen korsó maradt épen. Mint tudjuk az az egy napra elegendő olaj, nyolc napig égett. Éppen annyi ideig, amennyi az új olaj előállításához kellett.

Most pedig következzenek a receptek!

Hanukai fánk

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 cs vaníliáscukor
  • 5 tojássárgája
  • 6 dkg olvasztott margarin
  • 0,5 dl rum, 1 csipet só
  • a sütéshez 1 liter olaj

 

A tálaláshoz: porcukor, baracklekvár.

De mindenki kedve szerint azzal kínálja és fogyasztja, amit a család igazán szeret!

Elkészítés: Az élesztőt a cukorral kevés langyos tejben felfuttatjuk. A többi hozzávalót egy tálba vagy dagasztógépbe tesszük. Majd hozzáadjuk az időközben felfutott élesztőt. Összeállítjuk a tésztát és félretesszük, duplájára kelesztjük. A megkelt tésztát deszkára borítjuk, chálát veszünk belőle, és körülbelül 2 cm-re nyújtjuk. Pogácsaszaggatóval vagy vastagabb pohárral kiszaggatjuk a fánkokat. Újra kelni hagyjuk őket. Közben felmelegítjük az olajat. Vigyázzunk, ne legyen túl forró, de hideg se, mert akkor csak megszívják magukat a fánkjaink, de nem sülnek. Mikor az olajba tesszük a fánkokat, a deszkán levő fele kerüljön felfelé, majd rögtön fedőt teszünk rá és egy percig fedő alatt sütjük. Levesszük a fedőt, megfordítjuk a fánkokat és a másik oldalát is készre sütjük. Ha megsült, papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat felszívja, porcukorral meghintjük és tálcára rendezzük.

A szalagos fánk elkészítéséhez segítséget itt láthatsz!

 

Latkesz

Hozzávalók:

  • 5 db nagyobb burgonya
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 3 tojás, fél csésze liszt
  • 1 teáskanál só
  • őrölt feketebors ízlés szerint
  • olaj a sütéshez

Elkészítés: A burgonyát és a hagymát megpucoljuk, majd nagylyukú reszelőn lereszeljük. Tiszta konyharuhába tesszük, szorosan összefogjuk és kicsavarjuk belőle a felesleges levet. Tálba tesszük és összekeverjük a tojással, liszttel, sóval és borssal ízesítjük, majd olajban kisütjük. Tejföllel kínáljuk. Latkeszt készíthetünk például almából is. De kihagyhatjuk a hagymát vagy akár cukkinivel is készíthetjük! Sajnos előfordulhat, hogy valaki nem fogyaszthat bő olajban készült ételeket, például valamilyen betegség miatt. Vagy kevesebbet fogyaszthat, és szíve szerint enne, de nem mer. Számukra szeretnék közzétenni egy fánkreceptet, ami olaj nélkül, sütőben készül!

Sütőben sült fánk

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg margarin
  • 7 dkg porcukor
  • 3 dkg friss élesztő
  • 2 tojássárgája,
  • 3 dl tej

Elkészítés:

Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk. A liszthez adjuk a tojások sárgáját, a felolvasztott margarint és a porcukrot. Összeállítjuk a tésztát és a duplájára kelesztjük. 2 cm vastagra nyújtjuk, majd szaggatjuk, sütőpapírral borított lemezre tesszük, és újra kelni hagyjuk, majd sütjük. Én alsó-felső sütésen, 170 fokon sütöttem. Nem légkeverésen, mert az szárít. Porcukorral hintettem és lekvárt adtam hozzá. Nagyon fontos megjegyezni, hogy a tésztából chálát kell venni! A chálá nem csak a bárchesz egyik neve, hanem elsősorban az elkészített tésztából levett kis darab, melyet a Szentély fennállása idejében a kohénoknak, a Szentélyben szolgáló papoknak juttattak. A levett tészta a háláchá szerint fogyasztásra nem alkalmas, ezért meg kell semmisítenünk. Ezt többféleképp megtehetjük. Alufóliába csomagolva egyszerűen ehetetlenségig égetjük, vagy pedig alaposan becsomagolva kidobjuk. Akkor vagyunk kötelesek a chálá levételére, ha a következő ötféle gabona valamelyikéből, illetve kombinációjukból készült lisztet használunk. Ezek: búza, árpa, tönköly, rozs és zab.

A chálá levételekor a következő áldást mondjuk:

Báruch Átá HáSém Elochénu Melech Háolám, áser kidsánu bemicvotáv vöcivánu löháfris chálá min háiszá.

Áldott vagy Te, Ö-rökkévaló I-stenünk, a világ Királya, aki megszenteltél minket parancsolataiddal, és meghagyta nekünk, hogy leválasszuk a chálát a tésztából.

 

Most pedig szeretnék pár ötletet adni a terítéshez és a lakásunk, ebédlőnk díszítéséhez!

Nagyon szeretem a kéket és az aranyat együtt. A két szín árnyalatait használtam a dekoráció elkészítéséhez. Számomra nagyon fontos a dekoráció, mert emeli az ünnep fényét!

Felhasznált alapanyagok: kék és arany csillámos dekorgumi, 6 db kék zsenilíaszál, az üvegek díszítéséhez öntapadó etikettpapírra nyomtatott „Hánuká száméách” feliratú címke, hanukageld csokoládék, apró arany csillagok. Természetesen a gyertyák még hiányoznak a hanukiából.

A tányérokra szalvétából hajtogatott trenderlit tettem. Az elkészítését itt találod!  A kék árnyalatiban játszó Dávid csillagokat dekor filclapokból vágtam ki különböző nagyságban és ragasztottam egymásra őket.

 

 

 

Bejárati ajtónkat díszíti ez a kopogtató:

Felhasznált anyagok: hungarocellkarika, kék és aranyszínű gömbök, szalag, levegőn száradó gyurma, kék csillámpor, dekopázsragasztó. A gyurmát átgyúrtam, nyújtottam kb. fél cm vastagra és sütikiszúrókkal különböző formákat „szaggattam” belőle. Száradás után dekopázsragasztóval lekentem és csillámporba forgattam, majd újra száradni hagytam. A hungarocellkarikát szalaggal bevontam, és az aljára ragasztottam a kék és aranyszínű szalagokat. A gömböket tetszőleges sorrendben ráragasztottam és a már teljesen megszáradt formákkal díszítettem.

Jó móka, ha gyermekünkkel, gyermekeinkkel díszítjük az üdítősüvegeket! A címkéket nyomtatás után ragasztjuk fel az üvegekre, ha nem tudjuk öntapadós papírra nyomtatni, akkor kétoldalú ragasztóval is tudjuk rögzíteni.

Mindenkinek örömteli Hanukát! Hág Hánuká száméách!