Mit nézzünk Hanukakor?

Kovács Szilárd
2021.11.28.

Bevallom kissé meggondolatlan ígéretet tettem drága főszerkesztőmnek azzal, hogy írok neki egy szuper cikket arról, milyen filmet vagy filmeket érdemes megnézni Hanukakor. Ugyanis jött a szörnyű felismerés; én, aki álmából felverve megmondja ki nyerte 1966-ban a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat ( Sandy Dennis: Nem félünk a farkastól… tudom, fura vagyok) nem tudok egy rendes Hanuka-filmet mondani. Ilyenkor, mint minden rendes ember azonnal  a Google-höz fordulok segítségért, de bevallom, digitális asszisztensemmel se jutottam sokkal közelebb a célhoz. Kidobott pár ajánlatot, de még mielőtt végig olvasnád kedves olvasó, rögtön szögezzünk le valamit; sürgősen kéne egy rendes Hanuka-filmet készíteni. (potenciális befektetők a központi e-mail címre írjanak, köszönjük!)

Szóval az első találat a Hegedűs a háztetőn volt, amiről azért nem a Hanuka az első dolog, ami eszünkbe jut. Ennél mélyebbre akartam ásni, és sikerült, még ha nem is abban az értelemben, ahogyan szerettem volna. Az első találatok között két komikus filmjét is megtaláltam, akiknek a humorvilága finoman szólva is távol áll tőlem… és néha a jóízléstől is.

Adam Sandler sosem tartozott a kedvenceim közé, függetlenül attól, hogy ha akar, akkor olyan megrendítő alakításokat is képes prezentálni, mint az Üres város gyászoló apája vagy a Spangol című film meg nem értett családfője. Minden tizedik altesti humorú filmjére jut egy igazi műremek. Nos, Sandler 2002-ben egy animációs filmhez adta a nevét, félig meddig az arcát, de leginkább a hangját. A Nyolc őrült éjszaka egy alkoholproblémákkal küszködő harmincas férfiról szól, akinek – büntetése  szerint – másokon kell majd segítenie. A zsidó hitű Sandler ebben a filmjében foglalkozott komolyabban vallásával, főbb karaktereinek nagyobb része zsidó az animációs filmjében és a cselekmény Hanuka idején játszódik. Rögtön leszögezem, nem egy Oscar-díjas alkotás és a humora sokak számára sértő lehet, de amúgy egyszeri fogyasztásra teljesen alkalmas.

Következik a Hanukkah című film. Felcsillant a szemem, aztán megnéztem a műfaját: horror. Mondom az érdekes lesz, de ám legyen. Elolvastam az ismertetőjét, ami szerint zsidó fiatalok elmennek valami furcsa és rémisztő fesztiválra, ahol aztán nagy bajok történnek, de jön egy rabbi és mint egy vallási MacGyver megold mindent a hit erejével. Picit ködös leírás…bevallom tíz percig tudtam nézni…valóban horror, de nem abban az értelemben, ahogy azt egy igazi rémfilmtől elvárnánk.

Jött pár filmcím, ahol rikító háttér előtt, agyonbotoxolt emberek, irreálisan fehér fogakkal vigyorognak…kicsit olyan érzésem van, mintha karácsonyi filmek plakátját hasznosították volna újra, csak feldobták egy Dávid-csillaggal vagy menórával, hogy „zsidósabb” legyen.

Lassan ott tartok, hogy előbbre veszem az Ítélet Nürnbergben című klasszikust, amit csak jövő héten szerettem volna megnézni vagy  bekapcsolom valamelyik nagy streamer szolgáltató egyik női sorozatát ( Grace&Frankie-Netflix, Szex és New York-HBO) és bár egyikben sincs Hanuka epizód, legalább több köze van egy-egy fő karakternek a zsidósághoz, mint a Google-listán szereplő filmeknek.

Ekkor tekertem még egyet az egeremmel és ismét kiderült, az Örökkévaló humora verhetetlen, mert egyszer csak kidobta a másik „nagy kedvencemet” Ben Stillert, aki tulajdonképpen lehetne a depressziós Adam Sandler is; szintén minden tíz vacak filmjére jut egy értékelhető, bár ő leginkább maga elé meredve néz ezekben az alkotásokban másfél órán keresztül, amitől úgy gondolja, hogy ő lesz a „szegény zsidó Woody Allenje”. A Google szerint az Utódomra ütök című film (amelyikben Robert DeNiro-val viaskodnak a semmin és kiderült, hogy egy macska is tudja használni a toalettet) Hanuka-filmnek számít, mert (spoiler!) a végén egyszerre karácsonyoznak és hanukáznak benne. Oké…

Három dologra jöttem rá kutatásom során:

  • Legközelebb nem ígérek Hanuka-filmet a főszerkesztőmnek!
  • Ezeket a filmeket nem feltétlenül ajánlom Hanukára!
  • Lehet, mégis csak Hegedűs a háztetőnt nézem meg!

Boldog Hanukát!