Foci világbajnokság: ismét Izrael nélkül

2021.11.30.

EKL: A Maccabi Tel-Aviv továbbjutott a Haifa búcsúzott

Már az októberi, skóciai vereség után sejteni lehetett, most sem sikerül kivívni a világbajnoki részvételt az izraeli labdarúgóknak. Nos, ez a novemberi első kör után bizonyossá vált, Izrael kikapott Ausztriában, míg a vetélytárs skótok nyertek Moldova ellen. Így az selejtező utolsó meccsének már csekély tétje volt. Ami nem jött össze a válogatottnak, azt simán teljesítette az Európa-konferencialigában (Ekl) a Maccabi Tel-Aviv, már két fordulóval a zárás előtt biztosította a továbbjutást. Ezek után a Linz elleni összecsapás már a csoportelsőségről dönthetett, s döntött – az osztrákok javára. A másik izraeli csapat, a Maccabi Haifa viszont két, egygólos vereséggel folytatta. Ha Skóciában nem kapunk gólt a hosszabbítás negyedik percében – sóhajthattak fel az izraeli fociszurkolók a novemberi vébé selejtezők előtt. /Utólag, ez sem segített volna./ De volt és ezzel csupán matematikaira csökkentek Izrael reményei a katari részvételt illetően.

Ennek ellenére Ausztriában bő félóra elteltével Britton góljával vezetést szerzett az együttes. Az öröm nem tartott sokáig, ugyanis néhány perccel később Skócia is előnybe került Moldova ellen, s ezt követően sejthető volt, a csoport leggyengébbje nem szerez pontot, ám ez az izraeli álmok végét is jelentette. Talán ezért, talán más ok miatt a második félidő Bécsben gyengére sikerült. A hazai egyenlítés után Peretz még újra vezetést szerzett, ám az osztrákok két perc múlva újra egalizáltak, majd szereztek még két gólt és könnyedén nyertek. Az utolsó körben egyetlen kérdés maradt, sikerül-e megszerezni a csoport harmadik helyét. Nos, Feröer-szigetek ellen is félóra kellett az első izraeli gólhoz (Dibbur), majd újabb félóra elteltével – tehát már a második félidőben – Weismann duplázta meg a különbséget. Majd jött a rémálom, két minutummal később szépítettek, majd újabb tíz egység elteltével a vendégek egyenlítettek. Ám mielőtt eluralkodott volna az általános letargia, negyedórával a vége előtt Peretz megszerezte a győztes gólt, s Izrael a harmadik helyen végzett a csoportban. Mégis a negyedik helyen záró osztrákok lehetnek kevésbé szomorúak, a Nemzetek Ligájában elért helyezésük miatt nekik még van esélyük, hogy a pótselejtezőn kivívják a katari részvételt.

Az F-csoport eredménye:

M GY D V GÓL P

1. Dánia 10 9 – 1 30-3 27

2. Skócia 10 7 2 1 17-7 23

3. Izrael 10 5 1 4 23-21 16

4. Ausztria 10 5 1 4 19-17 16

5. Feröer 10 1 1 8 7-23 4

6. Moldova 10 0 1 9 5-30 1

Nem csak a válogatott szurkolói lehettek bosszúsak, a nemzetközi kupaporondon még állva maradt izraeli csapatoknak sem sikerült jól a november: 4 mérkőzés, 1 győzelem, 3 vereség. A bajnok Maccabi Haifa november 4-én, a sorsolást követően a csoport egyik favoritjának tartott Slavia Praha vendégeként ugyan jól tartotta magát, ám a második félidő elején elég volt egyetlen figyelmetlenség és az amúgy fölényben játszó csehek megszerezték a vezetést, s miután több gól már nem született, így a győzelmet is. Három héttel később, hazai pályán, az Union Berlin ellen pontot kellett szerezni, hogy maradjon esély a továbbjutásra. Hiába támadott és lőtt kapura többet a Haifa, ezúttal is elég volt egy megingás, amely gól és vereséget eredményezett. Így december 9-én, az utolsó körben tét nélküli meccs vár a zöld-fehérekre a már csoportelső Feyenoord otthonában. A Maccabi Tel-Aviv a novemberi első meccsén a Helsinki ellen már bő húsz perc elteltével vezetést szerzett, majd egy órányi játék után egy öngóllal növelte az előnyt. Az pedig csak még szebbé tette az estét, hogy a hosszabbítás végén Hozez háromra növelte a különbséget. A hónap utolsó csütörtökén ismét a Bloomfeld stadionban léphetett pályára a Maccabi, ezúttal a LASK ellen, a csoportelsőségért, s azért, hogy rögtön a 16 közé jusson az együttes. Sokra nem jutottak a felek, s talán mindenki elkönyvelte, a döntetlen után majd a gólkülönbség dönt a sorrendről.

Az utolsó perceket viszont megnyomták az linziek, ezt két szöglet is erősítette, majd az utolsó percben az a Sascha Horváth bombázott a tel-aviviak kapujába, aki az első meccsen is betalált. A vereség pedig nem csak azt jelenti, hogy a Maccabi Tel-Aviv lemaradt az elsőségről, de azt is, hogy bár a továbbjutást sikerült kivívni, ám a legjobb 16 közé jutásért az Európa-Liga valamely csoportjában harmadik helyen záró együttessel kell megküzdeni. Ennek ellenére örömteli, hogy biztosan lesz egy izraeli csapat, amely tavasszal is érintett. Eddig már két lehetséges ellenfél ismert, a Ferencváros csoportjában harmadik helyen záró Celtic, s egy másik erős alakulat, a török Galatasaray. Két hét múlva alakul ki a teljes mezőny, míg a sorsolást december 13-án tartják. A párharcokat pedig február 17-én és 24-én rendezik.