Kóser vagy glatt kóser? Mi a különbség?

2021.12.08.

Tisztelt Rabbi!

Gyakran hallom azt a szót, hogy ez vagy az a termék vagy étel „glatt kóser”
Tudom, mi az a kóser, de mi az a “glatt kóser”?
Köszönöm a választ.

A Rabbi válaszol:

A „glatt” önmagában egy jiddis szó, aminek a jelentése  „sima”. Még egy megfelelően levágott kóser állat sem kóser, ha valamelyik fő szervében bármilyen belső vagy külső hiba van. Így egy állat levágása után bizonyos ellenőrzéseket végeznek azon, hogy megállapítsák,  kóser-e. Az ellenőrzött fő szerv, amit vizsgálni kell az az állat tüdeje. Ha a tüdőn bármilyen tapadás, elváltozás van, az nem minősül „simának”. Ez annak a jele lehet, hogy a tüdőben lyuk van, ami az állatot nem teszi kóserré. Az askenázi zsidóságra vonatkozó törvény az, hogy néhány ilyen összetapadás jól ellenőrizhető, és ha ez az ellenőrzés pozitívan zárul, akkor minden akadály elhárul attól, hogy fogyasztani lehessen.

A szefárd zsidók azonban egyáltalán nem esznek olyan állatot, aminek a tüdején ilyen elváltozás, tapadás található. Így amikor egy állatról azt mondják, hogy „glatt kóser”, ez azt jelenti, hogy a tüdeje teljesen „sima” , vagyis az állat még szefárd szabványok szerint is kóser. Fontos megemlítenem azonban, hogy a mai köznyelvben a „glatt kóser” kifejezés, mint „szuper kóser” egy magasabb színvonal megjelölésére szolgáló általános kifejezéssé vált, és a termék (akár állati, akár nem) vitathatatlanul a kóserként való megjelölés marketingjének a módja.