Címzetes egyetemi tanár lett Róna Tamás

Kovács Szilárd
2021.12.09.

Hatalmas megtiszteltetés érte a ZSIMA elnökét, dr. Róna Tamást. A főrabbi ugyanis a Magyar Agrár – és Élettudományi Egyetem Szenátusa, a MATE Kertészettudományi Intézet előterjesztése alapján címzetes egyetemi tanár kitüntető címben részesült. Elnökünk az oktatási- és kutatási tevékenységéért, azon belül is a kóser zöldségtermékek termesztése terén végzett munkájáért kapta meg a kimagasló elismerést, innentől a professzori rang is megilleti őt.

Másokat is inspirál

A főrabbi pedagógus munkássága hosszú évek óta nem csak a hitközösség tagjait, hanem egyetemi hallgatókat, tanárok és a jövő doktorait, professzorait is inspirálja, számos műve hivatkozási alap lett. Ennek legékesebb bizonyítéka, hogy a Magyar Tudományos Művek Tárában bárki láthatja, hogy dr. Róna Tamás neve és munkássága több száz tudomány műhöz köthető. A gyűjtőoldal legfrissebb adatai szerint nem kevesebb, mint 161 doktori disszertációban és kiemelt tudományos munkában hivatkoznak rá,  ami alapján bátran kijelenthetjük, hogy a főrabbi publikációi a jövő nemzedékét is foglalkoztatja.

Mit is jelent az a 160 hivatkozás?

Sokakban merülhet fel a kérdés, hogy az a tény, hogy valakire 161 publikáció tudományos munkában hivatkoznak, soknak számít-e a magyar hittudományi életben egy 46 éves rabbitól. A főrabbi munkásságának fontosságát sokan olyan vallási vezetőkéhez hasonlítják, mint Erdő Péter római katolikus pap, lelkészségi vezető, bíboros, teológus, kánonjogász, egyetemi tanár, vagy a Magyar Tudományos Akadémia elnökéhez, Freund Tamáséhoz, akinek a publikáció eddig 165 disszertációt színesítettek.

Fontos a szereplés?

Talán mondhatjuk általánosan, hogy a publikációk, cikkek, könyvek nem önmagunk szórakoztatására, sokkal inkább a közösségi szellem megerősítésére és a jövő nemzedékének készül, ezért sem mindegy, hányan és milyen formában nyúlnak vagy tanulmányozzák egy-egy oktató, doktor vagy professzor munkáját.

“Bár ma dolgozunk, de nem a mának” – vélekedett az elismerésről dr. Róna Tamás.

Ennek fényében külön öröm a zsidó közösség számára, hogy a ZSIMA elnökének hitéleti tevékenysége a jelen és jövő generációját is érdekli, sőt, már az egész világot, ugyanis – ahogy korábban arról már beszámoltunk  – dr. Róna Tamást a Washingtoni Kongresszusi Könyvtár szerzői közé is beválasztották.