Girl Power: Kedvenc zsidó hősnőink a tévéből

Kovács Szilárd
2021.12.12.

Ma valami rendhagyó filmes kiruccanásra gondoltam nektek kedves olvasók, ugyanis most nem egy filmet, hanem sorozatot mi több, sorozatokakat szeretnék bemutatni nektek. Azon belül is sorozatkaraktereket ajánlok, akik egyszerre csinosak, életrevalók és talpraesettek..jah és ízig-vérig zsidók. Könnyed humoros hetvenes, nagyvilági dáma vagy érzőszívű orvos… olyan figurák, akiknek érdemes belelesni a történeteikbe még nekünk férfiaknak is, így talán még többet tudhatnak meg arról, miről pusmoghatnak titokban az asszonyok. Előre szólók, hogy jövő héten a férfiak jönnek, úgyhogy mi se ússzuk meg uraim!

Charlotte York- Goldenblatt

És egyszer csak jött egy zsidó lány a Szex és New York világába. A széria naívája, Charlotte, aki leginkább Tiffanyban méri a szerelmet. A sors furcsa fintorának köszönhetően sok ficsúr után a kis köpcös, szőrös, izzadós Harryben találja meg az igazit, aki finoman szólva se az a Park Avenue-i úrifiú, akit a tündérmesék alapján elképzelt magának a barna szingli. Az ügyvéd azonban hithű zsidó családból származik, így Charlotte úgy dönt, ő is áttér a zsidó hitre. A maximalista nő azonban ezt is komolyan veszi, mérnöki pontossággal gyártja a maceszt a sábátra és a sólettes libába se mindegy, mi kerül. Kristin Davis állítólag a show Carrie Bradshowjának vagyis Sarah Jessica Parkernek köszönheti, hogy Charlotte zsidó hitre tért, ugyanis a színésznő zsidó családból származik és fontos volt számára, hogy a közösség tagjai is közel érezzék magukhoz a sorozatot.

 

Frankie Bergstein

A kissé szeleburdi és a zsidó vallást is igencsak sajátságosan felfogó nyugdíjas hölgy igen nehéz helyzetbe kerül, miután elhagyja a férje és a tengerparti házába kell költöznie az exférje üzlettársának volt feleségével, aki Jane Fonda alakít a Grace és Frankie című keserédes vígjátékban. A páros kezdetben leginkább Tom és Jerry-re hasonlít, azonban a két belevaló hetvenes végül úgy dönt, új életet kezdenek, csípőficam ide, térdprotézis oda, ők igenis megmutatják, hogy a hetedik X-en túl is van élet. Frankie zsidó hite a történet több pontján visszaköszön, drámai és vicces pillanatokban is, nemhiába a Netflix egyik legsikeresebb és legrégebb óta futó sorozata, ami jövőre ér véget a hetedik évadával. A Frankie-t alakító 82 éves Lily Tomlint számos tévés díjra jelölték az alakításáért.

Christina Young

Nem beszél sokat, fanyar a humora és húsbavágó a jelenléte…legalábbis a munkahelyén. Talán ezekkel a mondatokkal lehetne a legjobban jellemezni Christina Young karakterét a Grace Klinikában. A kezdetben medika, majd orvosként praktizáló figura igazi kuriózumnak számít az amerikai sorozatgyártásban, korábban ugyanis a közönség még soha nem látott főműsoridős tévésorozatban ázsiai származású karaktert, aki zsidó vallású lenne. Christina egyik legemlékezetesebb pillanata, amikor egy számára közeli barátja halálakor sivát tart, ezzel is kifejezve hitét és szokásait. Az alakításáért Golden Globe díjjal jutalmazott Sandra Oh 2015-ben elhagyta a sorozatot, azonban a szereplése komoly mérföldkövet jelentett az ázsiai-zsidó közösség számára.