A hit, a közösség, az oktatás és a vallástudomány szolgálatában

Kántás Balázs PhD
főlevéltáros
Magyar Nemzeti Levéltár
2021.12.13.

Dr. Róna Tamás főrabbi tudományos, egyházi vezetői és oktatói pályájáról a címzetes egyetemi tanári címmel történő kitüntetése alkalmából

Dr. Róna Tamás főrabbi, a Magyarhoni Zsidó Imaegylet Egyesület elnöke nemrégiben abban a megtiszteltetésben részesült, hogy a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szenátusa címzetes egyetemi tanári címet adományozott számára. A többek között a professzori cím nyilvános használatára is feljogosító elismerést az idestova húsz éve egyetemi oktatóként is dolgozó, hittudományi PhD-fokozattal rendelkező neológ főrabbi formálisan azzal érdemelte ki a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem részéről, hogy izraelita vallástudósként és gyakorlati hitéleti szakemberként többek között a kóser zöldségtermékek termesztése terén is végzett kutatásokat, ugyanakkor hittudományi munkássága ennél sokrétűbb, összetettebb, eddigi szakmai eredményei bizonyosan szerepet játszottak a cím elnyerésében. Ebből kifolyólag úgy véljük, pályájának ismertetése mindenképpen megérdemel néhány mondatot.

Róna Tamás főrabbi 1975-ben született, hagyományőrző neológ zsidó családban, és gyakorlatilag gyermekkorától kezdve prof. dr. Schőner Alfréd főrabbi, egyetemi tanár, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem nyugalmazott rektorának tanítványa volt. 2001-ben judaisztika szakos tanári diplomát, 2005-ben pedig mesterdiplomát szerzett az OR-ZSE rabbi szakján, és ugyanebben az évben rabbivá is avatták. 2006 májusa óta az alföldi régió vezető rabbijaként dolgozik, 2011-ben pedig vallástudományi PhD-fokozatot szerzett az OR-ZSE doktori iskolájában, Judaizmus és közösségtörténet: Kecskemét rabbijainak működése történetszociológiai aspektusból című, hiánypótló jellegű, egyébként számos tudományos és ismeretterjesztő publikációban idézett doktori értekezésével. Egyházi és vallási vezetői pályája mellett 2003 óta folyamatosan tanított az OR-ZSE Szentírás és Talmudtudományi Tanszékén, végigjárta az egyetemi oktatói ranglétrát először tanársegéd, adjunktus, majd mb. tanszékvezető docens volt. 2019-ben a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) Rabbitestülete elnökévé választotta, ezzel pedig az egyik legmagasabb rangú magyarországi neológ zsidó vallási vezetővé vált. 2020-ban számos rabbi kollégájával együtt megalapította a Magyarhoni Zsidó Imaegylet (ZsiMa) nevű zsidó vallási szervezetet, mely igen hamar a hazai neológia, illetve az egész magyarországi izraelita vallási és kulturális élet fontos tényezőjévé vált. Róna Tamás vezető szerepet játszik továbbá a zsidó-keresztény vallásközi párbeszéd területén is, 2005 óta a Keresztény–Zsidó Társaság elnökségi tagja, 2015–2016 során társelnöke, illetve 2016 óta a Nemzetközi Keresztény–Zsidó Tanács (International Council of Christians and Jews) kongresszusának tagja. Róna Tamást 2015-ben Ferenc pápa magánkihallgatáson fogadta a Vatikánban, ettől kezdve pedig szoros együttműködést folytat a katolikus Szentszékkel is. A vallásközi párbeszéd területén egyik legfontosabb közéleti szerepvállalása volt, amikor 2017-ben együttműködési megállapodást hozott létre a Nemzetközi Keresztény–Zsidó Tanács, Kecskemét Megyei Jogú Város, a Magyarországi Római Katolikus Egyház és a MAZSIHISZ között, melynek köszönhetően 2018 nyarán az ICCJ éves világkonferenciát Budapesten és Kecskeméten rendezték meg. Vallási közéleti megbízatásai részeként továbbá 2015 óta tagja a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékhely felügyelő bizottságának, 2020 óta pedig a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány kuratóriumának is.

Róna Tamás gyakorlati hitéleti, vallási vezetői tevékenysége mellett folyamatosan részt vesz a tudományos közéletben is, vallástudományi konferenciák és rendezvények rendszeres előadója, több mint egytucatnyi vallástudományi tárgyú tanulmány, valamint három szakkönyv szerzője, illetve vallási tévé- és rádióműsorok rendszeres szereplője. Egy gyakorló egyházi személy, főállásban lelkipásztori feladatokat ellátó hittudós esetében az írásban, nyomtatásban megjelent publikációk, könyvek és szaktanulmányok nem válnak el szorosan a szóbeli megnyilatkozásoktól, a szószékről történő prédikációtól, vallási rendezvényeken tartott előadásoktól, vallási közéleti megnyilatkozásoktól, nyilvános ünnepi beszédektől, tévé- és rádiószereplésektől. Egy rabbi mindenkor nem csupán az írás, de a szólás mestere is kell, hogy legyen – ugyanakkor Róna Tamás főrabbinak nincs oka szégyenkeznie az írásban, nyomatásban és elektronikus felületeken megjelent, tehát a szóbeli megnyilatkozásoknál maradandóbb tudományos, oktatási és ismeretterjesztő célú publikációk területén sem. 2018-ban többek között az ő kezdeményezésére és szerkesztésében, a Szent István Társulat kiadásában jelent meg A magyarországi zsidóság története című kézikönyv és felsőoktatási tankönyv olyan neves, kiváló történészek közreműködésével, mint Romsics Ignács, Kövér György, Haraszti György, Botos János és Kovács András. Emellett Róna Tamás Schindler Ivánnal közösen megírta Schindler József szegedi főrabbi életrajzát, majd Negyela László és Hicsik Dóra művelődéstörténészek közreműködésével forráskiadványként sajtó alá rendezte és bevezető tanulmánnyal látta el Kóhn Sámuel Kohn Schwerin Götz bajai és bácsmegyei főrabbi. Élet- és korrajz (1760–1852) című könyvének újrakiadását is. Dr. Lantos Ferenc kertészmérnökkel, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem oktatójával közösen kézikönyvet írt a kóser kertészetről, amely kiadás előtt áll.

Tudománymetriai adatait tekintve Róna Tamás teljesítménye szintén figyelemre méltó, hiszen a Magyar Tudományos Művek Tára adatbázis adatai szerint a főrabbi összesen 57 tudományos közleménnyel (ide számítva konferenciaelőadásait is) rendelkezik, melyből 3 szakkönyv, mintegy 20 nyomtatásban megjelent, nagyobb terjedelmű tanulmány, valamint ezeket követi számos kisebb lélegzetű publikáció. Emellett szerzője 6 oktatási besorolású, felső- és közoktatási tankönyvnek, majdnem 60 vallástudományi-hitéleti ismeretterjesztő publikációja is megjelent, illetve pályája során mintegy kéttucatnyi interjú is készült vele. Mint említettük, egy gyakorló egyházi személy, vallási vezető esetében a tudományos, oktatási, ismeretterjesztő, hitéleti és közéleti tevékenység egymástól szinte elválaszthatatlan, ezért Róna Tamás megjelent és elhangzott munkáira mind tudományos, mind pedig ismeretterjesztő művekben, pl. vallástudományi és vallási közéleti publicisztikákban is találhatunk hivatkozásokat. A főrabbi műveit összesen mintegy 370 tudományos, ismeretterjesztő és közérdekű közleményben (pl. szakkönyvben, tanulmányban, szakbibliográfiában, szakmai adatbázisban, doktori értekezésben, szakdolgozatban, konferencia- és rendezvénybeszámolóban, vallási közéleti tematikájú publicisztikában, stb.) idézik vegyesen. E hivatkozások közül körülbelül 100 tudományos munkákban, másik 270 pedig egyéb, ismeretterjesztő vagy közérdekű besorolású közleményekben található. Mindez egy, elsősorban a humán tudományok területén tevékenykedő oktató-kutató esetében viszonylag nagy idézettségnek mondható, és egyszerre utal a szerző erős tudományos életbeli és vallási közéleti jelenlétére.

Egyetemi oktatói és hittudományi tevékenysége mellett a főrabbi a fiatalabb korosztály hitéleti nevelésével is foglalkozó valláspedagógus, tankönyvszerző is, hiszen Nógrádi Gergellyel, majd később Galuska László Pállal és Vasadi Péterrel közösen írta meg az első általános iskolásoknak szóló, a magyar valláspedagógia történetében egyedülálló zsidó hittankönyv-sorozat köteteit. A tankönyvsorozatnak 2016 óta eddig összesen öt kötete látott napvilágot, minden esetben jelentős állami támogatással, és az eddig megjelent kötetek szakmai recepciója is igen pozitív. Az első három könyvről többek között a szerző mestere, prof. dr. Schőner Alfréd főrabbi írt méltató kritikát a Szombat című zsidó kulturális folyóirat hasábjain. A tankönyvsorozat kötetei folyamatosan készülnek, a szerzők pedig remélhetőleg hamarosan eljutnak a nyolcadik évfolyamos diákoknak szóló könyvig is.

Róna Tamás a judaisztika, a vallási közösségszervezés és a hittudomány területén végzett kiemelkedő, sokrétű munkásságát 2019-ben rangos állami kitüntetéssel, Scheiber Sándor-díjjal jutalmazták. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem által adományozott, a professzori cím nyilvános használatára is feljogosító címzetes egyetemi tanári kinevezés dr. Róna Tamás főrabbi kiterjedt hittudományi, pedagógusi, ismeretterjesztő és egyházi közéleti munkásságának újabb komoly, megérdemelt elismerése. E cím egyúttal arról is tanúskodik, hogy viselője – a címet a számára adományozó felsőoktatási intézmény megítélése szerint is –prof. dr. Róna Tamás főrabbi mind kutatóként, mind pedig oktatóként, pedagógusként kiemelkedő szakmai kvalitásokkal rendelkezik, és mindenben elsősorban mestere, a kiváló Schőner Alfréd professzor nyomdokain igyekszik járni.

 

Dr. Róna Tamás főrabbi főbb szakmai publikációi

  • Róna Tamás: Judaizmus és közösségtörténet: Kecskemét rabbijainak működése történetszociológiai aspektusból, PhD-értekezés, Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem, 2010.
  • Bálint Benczédi Ferenc–Illés László–Inokai Balázs–Folcz Tóbiás–Franko Mátyás–Kálmán Szabolcs–Lajos János–Madas Katalin–Róna Tamás–Schweighardt Ottó: Megemlékezés a MEVME-ről: A Magyar Erdészeti és Vadászati Műszaki Segédszemélyzet Országos Egyesületének története, Tata, Vidékfejlesztési Minisztérium–NÉBIH Erdészeti Igazgatóság, 2013.
  • A magyarországi zsidóság története, szerk. Róna Tamás-Mezei Mónika, Budapest, Szent István Társulat, 2015.
  • Róna Tamás–Nógrádi Gergely: Zsidó hittankönyv I., Budapest, Gabbiano Print Kft., 2016.
  • Róna Tamás–Nógrádi Gergely: Zsidó hittankönyv II., Budapest, Gabbiano Print Kft., 2016.
  • Róna Tamás–Nógrádi Gergely: Zsidó hittankönyv III., Budapest, Gabbiano Print Kft., 2017.
  • Róna Tamás–Schindler Iván: Schindler József szegedi főrabbi emlékezete, Szeged, Szegedi Zsidó Hitközség dr. Birnfeld Sámuel Könyvtára, 2016.
  • Kóhn Sámuel: Kohn Schwerin Götz bajai és bácsmegyei főrabbi. Élet- és korrajz (1760–1852), szerk. Negyela László, Hicsik Dóra, a bevezető tanulmányt írta: Róna Tamás, Szabadka, Minerva Könyvképző, 2019.
  • Róna Tamás–Nógrádi Gergely: Zsidó hittankönyv IV, Budapest, Gabbiano Print Kft., 2020.
  • Róna Tamás–Vasadi Péter-Galuska László Pál: Zsidó hittankönyv V., Budapest, Gabbiano Print Kft., 2021.