Jákob titka

Orbán Anna
2021.12.20.

Sziasztok, Efráim vagyok, József fia, Jákob unokája. Bemutatom a családomat, akiket mindig ismertem és, akiket csak mostanában ismertem meg. Remélem, ráértek. Kiderült, hogy elképesztő nagy a rokonság. Lett egy új nagyapám is. Emlékeztek Potifárra, ő az egyiptomi nagypapám, kiderült, hogy van egy kánaáni is, ő Jákob. Lett tizenegy nagybátyám és hetvennégy unokatestvérem. Lehet, hogy nem pont hetvennégy, de ez a szám állandóan változik, a múlt héten is született egy unokahúgom, előtte meg két unokaöcsém, őket még nem is láttam. Mi, a testvéremmel Menásével és a szüleimmel itt lakunk, a fáraóhoz közel, mert apa neki dolgozik, mindenki más viszont apának, mert ő az alkirály. El sem tudjátok képzelni, mekkora móka volt úgy felnőni, hogy mindenki a kedvedbe akar járni. Egyszer akartam egy kis tevét, rögtön megkaptam a szomszéd tevetenyésztőtől.

Tóninak neveztem el, most egy istállóban lakik néhány másik tevével és két emberrel, akik csak velük foglalkoznak. Még púp masszázst is kapnak, minden nap tizenegykor. Jákob, a nagybátyáim, a nagynénéim és az unokatestvéreim Gósemben laknak, oda költöztek Kánanánból. Jákob nagyapám üzent értünk, hogy beszélni szeretne apával és menjünk el hozzá mi is. Anya és a szolgálói összepakoltak ezt, azt, egész gyorsak voltak, mármint magukhoz képest, három nap alatt készen is lettek. Elindultunk Gósembe. Vittünk  ajándékokat az új unokatesóknak, gondoltam, ők is szeretik a tevéket, így a karavánhoz kötöttük  nekik Tóni unokáit, Bambát és Biszlit. Megérkeztünk, Jákob előszőr apát és minket hívott be.

Nem látott már nagyon jól ezért kérte apát, hogy vigyen minket szorosan elé. Kicsit izgultunk, hogy most mi fog történni. A nagyapám megáldott apát, aztán  annyit mondott, hogy megáld bennünket is, mint fiait. Lekuporodtunk elé, hadd érje el a fejünket. Menáse a jobb lábához, én a bal lábához. Ekkor Jákob keresztbe tett a kezeit, így  bal kezét Menáse fejére tette, a jobb kezét az enyémre. Apa odalépett és szólt neki, hogy Menáse az idősebb, őt kell jobb kézzel megáldani, engem, a fiatalabbat pedig bal kézzel. Jákob fel sem pillantott, úgy tette helyre apát. Mondta, hogy pontosan tudja, ki született először és Menáse utódai nagy néppé lesznek, de az én utódaimból még nagyobb és erősebb nép lesz. Szerencsére, mi jó testvérek vagyunk, ezen biztosan nem fogunk összeveszni. Ismertük Jákob és Ézsau történetét és tanultunk belőle. Menáse és én egymásra néztünk, a bátyám elmosolyodott, ebből tudtam, hogy nem lesz rám mérges.

Később Jákob apát és  a testvéreit  hívta be és mondott nekik valamit, amitől nagyon izgatottak lettek. Sugdolóztak, aztán vitatkoztak, megint sugdolóztak, megint vitatkoztak. Eleinte nem akartam kíváncsiskodni, aztán végül elmondták, hogy mi ez a nagy felbolydulás. Jákob el fogja nekik árulni a titkot. A legnagyobb titkot, amit csak el lehet képzelni. Azt, hogy mi fog történni az idők végezetén. Bementek a sátrába és várták a nagy titkot, hogy megtudják a jövőt, amit senki más tud. Jákob beszélni kezdett és áldani kezdte a fiait, egyesével, név szerint. Elmondta nekik, hogy mit vár tőlük és kijelölte az útjukat. A titokról többé szó sem esett. Szerintem jobb is így. Vannak dolgok, amikkel az emberek nem tudnak megbirkózni.

Tudjátok mi a törzs? Nem, most nem a tested felső részére gondolok, ami a fejedet is tartja, hanem emberek csoportjára, akik ugyanabból a családból származnak. Ismerjétek meg a törzseket, ahogy Jákob látta őket és a feladataikat, amiket nekik adott.

  • Júda, mint az oroszlán, ők lesznek a királyok és törvényhozók
  • Ruben, az elsőszülött, heves, mint a forró víz
  • Simon, erős és céltudatos, ők lesznek a  tanárok
  • Lévi, a legfontosabb hivatás: ők lesznek a papok
  • Zebulon, ők lesznek a tengerészek és halászok
  • Iszakár, mint egy erős szamár, ők lesznek a tudósok
  • Dán, mint az okos kígyó, ők lesznek a bírák
  • Gád, okos és ravasz, ők lesznek a katonák
  • Aser, gyümölcsöt hoz neki a föld, ők lesznek a olajtermelők
  • Naftali, mit a fiatal szarvas, ők lesznek a  szavak emberei
  • Efráim, ez én vagyok, József fia, aki a gyümölcsöt termő sarj
  • Benjámin, erős, mint a farkas,  ők lesznek a vadászok
  • Menáse, ő pedig a testvérem

Számold össze, ügyesen. Igazad van, pont tizenhárom és Józsefet, azaz apát, ki is hagytam a számolásból. Lévi utódai lesznek majd a papok, József helyére pedig a testvérem és én lépünk. Számold újra, megvan a tizenkettő. Ezt jegyezd meg, még fontos lesz. Apa mondta, hogy egyszer elmegyünk innen, vissza Kánaánba. Ott ugyan én még soha nem jártam, de azt tudom, hogy az az igazi hazánk.

Miután megáldott minket és az összes fiát,  nagyapánk, Jákob meghalt. Korábban megeskette apát, hogy Kánaánban, a Makpela barlangban temeti el, ahol az ősei nyugszanak. Így is lett. Hatalmas menet vitte őt vissza oda, ahonnan származott és ahova majd egyszer mi mindannyian visszatérünk.