Erősnek lenni

2021.12.22.

Kedves Rabbi!

Sokszor látom, hogy vannak emberek, akik annyi hittel rendelkeznek és olyan mély erő van bennük, különösen a nehéz időkben, hogy ilyenkor mindig elszomorodom, hogy bennem miért nincs ez meg, pedig annyira szeretnék ilyen ember lenni én is. Van erre esetleg tanácsa a számomra? Köszönöm a válaszát.

A rabbi válaszol:

Kedves levélíró, amit leír, hogy másokat, akiket csak részben vagy alig ismerünk,  bátornak gondoljuk akár hitében akár a nehézségeik legyőzésében az valós, hiszen kívülről nézve bizony tűnhet úgy, hogy mások mennyire erősek, mennyire bátran néznek szembe a legbonyolultabb vagy nehezebb kihívásokkal is. De higgye el, nincs olyan ember, aki ne félne, aggódna vagy kételkedne abban, hogy jól döntött, cselekedett vagy imádkozott-e.

Viszont szeretnék önnek egy ősi zsidó gyógymódot ajánlani a hit erősítésére. És őszintén mondom, hogy sajnos kevesen tudnak róla, mert ha ismernék, sokkal jobban viselnék az olyan nehezebb lelki napokat mint amit Ön is leír. Íme, a recept: Minden nap, meg kell enni egy darab finom csokoládét, és ezt a legkomolyabban mondom, mint rabbi. Ugyanis mielőtt megenné a csokoládét, elmond egy áldást a csokoládéra, ha eddig nem tette, akkor most a receptem alapján, amit felírok mondania kell, ez kötelező.

Így hangzik:

“Áldott vagy, Urunk, Istenünk, a Világegyetem Királya, mert minden a Te beszéded által létezik.”

Amikor kimondja ezeket a szavakat, és néhány másodpercig valóban elgondolkodik rajtuk, akkor az egész életszemlélete fog megváltozni. Mert minden az Örökkévaló szavai által létezik. Semmi sem történik véletlenül. Nem magunkat alkottuk, hanem az Örökkévaló alkotott mindnyájunkat tehát nem vagyunk egyedül hagyva semmilyen nehéz helyzetben. Úgy is mondhatnánk, jó kezekben vagyunk. Ha ezeken a szavakon elgondolkodik akkor lesz ereje szembenézni bármivel, amit az élet sodor elénk.

Szóval a recept: egyen csokit.

 

A Rabbi