A PSV ellen folytatja a Maccabi Tel-Aviv

2021.12.26.

A Linz elleni hazai vereség után, a zárás előtt egy fordulóval eldőlt, bár a Maccabi Tel-Aviv továbblép a csoportjából az új sorozatban, az Európa-konferencialigában (Ekl), ám még nem jut a legjobb 16 közé. Ahhoz vár rá egy párharc az Európa Liga egyik négyesének harmadikja ellen. Nos, már tudjuk, a PSV lesz az ellenfél. Az Ekl másik izraeli résztvevője, a Maccabi Haifa szintén tét nélkül léphetett pályára az utolsó körben, mert nem maradt esélye, hogy az első kettő között végezzen.

A haifaiak a listavezető, s már biztos csoportgyőztes Feyenoord otthonában zárták az Ekl-t. Ugyan iparkodtak a felek, de majd húsz percig kellett várni az első kaput eltaláló lövésre, s újabb húsz egység elteltével vezetést szereztek a hollandok. A szurkolók szavazatai alapján a novemberi legjobb játékos és a hónap gólját szerző Cyriel Dessers-t ünnepelhették ezúttal is a társai. A hazaiak kapusának nem sok dolga volt az első játékrészben, talán ezért, a szünetben két helyen változtatott Barak Bakhar. Nem is egy új fiú, de Ashkenazi egyenlíthetett volna, ám hiába állt már csak a kapussal szemben, kihagyta a lehetőséget.

Amire senki nem számított: Ashkenazi kihagyta a helyzetet.

Ezt követően 2-2 csere, majd a 65. percben (második félidő 20. perce) Nelson gólja után már kettővel ment a házigazda. Aztán a hosszabbításban egy igen bizarr góllal szépített a Haifa: Din David szinte már csak kötelességből futott a 16-oson belülről, Bijlow kapus pedig eltalálta a labdával, ami a kapuba vágódott (2-1). A hibának duplán örülhettek az izraeli szurkolók, mert azzal esélyt kaphat a bizonyításra a Feyenoord cserekapusa, Ofir Marciano számára, aki az izraeli válogatott első számú kapusa.

A Maccabi Tel-Aviv az 5. fordulóban, hazai pályán, a Linz ellen akár már egy döntetlennel is kiharcolhatta volna, hogy megnyerje az A csoportot, s ezzel automatikusan a 16 közé jusson. Ám bő egy perccel a zárás előtt gólt kapott, így eldőlt, csak második lehet – se előre, se hátra. Így biztos nem hiányzott a társaságnak a fárasztó örményországi túra. De nem kizárt, hogy a csoport utolsó helyén végző Alashkert is kiegyezett volna azzal, ha mindenki marad otthon, és videojátékban tudják le a találkozót. Igaz, a hazaiakat motiválhatta, hogy inkább a pályán szerezzék meg első pontjukat, pontjaikat. Nos, az első félidő alapján mindkét fél elégedett lett volna az egy ponttal. A másodikban némileg aktivizálták magukat a felek, de jó ideig eredmény nélkül. Bő tíz perccel a vége előtt aztán Boljević szerzett vezetést az örményeknek. Kellemetlen utazás ide, kellemetlen utazás oda, a vereség nem volt betervezve, ezért egyre erőteljesebben támadott a Tel-Aviv, s az utolsó percben Almog révén egyenlített is (1-1).

A december 9-i mérkőzéseket követően 13-án lényegesen nagyobb izgalom várt az izraeli focirajongókra, Nyonban a sorsolás – amely egyben azt is jelentette, egy izraeli csapat biztos ott lesz tavasszal is az európai kupaporondon. Fortuna viszont nem volt kegyes, jöhetett volna vágyott vetélytárs (Rapid); a Fradi korábbi ellenfele, a Celtic; a Szalai Attilát foglalkoztató Fenerbahce, végül a PSV mellé került a táblára az „MTA”.

A párharc érdekessége, hogy a hollandok egyik meghatározó tagja, az izraeli válogatott gólvágója, – az osztrákok elleni vébé selejtező óta sérült – Eran Zahavi. A csatár ráadásul Tel-Avivban is nagy kedvenc, hiszen 3,5 szezont töltött a klubnál. Ráadásul mindegyikben pazar, meccsenkénti egygólos átlag felett teljesített a bajnokikon, 72 meccsen 99 gólt szerzett. S nem mellékesen három bajnoki címhez segítette az együttest, amellyel az utolsó évben csak kicsivel lemaradva az elsőtől, ezüstérmet nyert.

A mérkőzéseket február 17-én és 24-én játsszák.