Ki volt az első, aki gólemet szeretett volna készíteni?

2021.12.29.

Tisztelt Rabbi,

Az lenne a kérdésem, hogy a Vilnai Gáon volt az első, aki gólemet  szeretett volna készíteni?  És végül  sikerült neki? Röviden elmondaná a történet végét? Nagyon köszönöm!

A rabbi válaszol:

A kérdésére a választ a Talmud Szanhedrin (65 oldal) található leírással kezdem, ahol olvasunk RAVA-ról, aki a generációjának a legnagyobb rabbija volt, (Babilóniában tevékenykedett i.sz. 280-352 között) és az Örökkévaló neveinek felhasználásával teremtett  egy „személyt”. Ez a „személy” a Talmud leírása szerint beszélni nem tudott, viszont elég rémisztő lehetett, mert a leírások alapján hamar megszabadultak tőle, és nem nevezték Gólemnek sem. A “gólem” szó csak jóval később jelent meg mint leírása valaminek, agyagfigurának, vagy alaktalan figuraként is fordítják.

Tehát a Vilnai Gáon nem az első volt aki gólemet akart csinálni, de azt tudjuk, hogy szeretett volna még mielőtt betölti a  13. életévét. Viszont nem fejezte be a művét, mert az elmondások szerint látott valamit, amit úgy értelmezett, hogy abba kell hagynia a gólem létrehozását, mert még túl fiatal.

Ezt egy híres tanítványa Rav Chájim Volozsin említi meg, aki személyesen a Vilnai Gáontól hallotta ezt a történetet. A leghíresebb mind közül a prágai Gólem legendája a 19. századból. De az már egy másik történet.

A Rabbi