Húsos étel – tejes étel

2022.01.12.

Kedves Rabbi!

Megtudná mondani, hogy mennyi időt kell várnom a húsos étel és a tejes étel elfogyasztása között? Tyúklevesnél ahol én csak levest eszem, de húst nem, az is ugyanolyan húsos ételnek számít mintha húst is ettem volna? Ha igen miért? Köszönöm a választ.

A Rabbi válaszol:

Húsos ételeknél, még ha az „tyúkleves” is hús nélkül, bizony utána várnia kell hat órát, mielőtt bármilyen tejterméket fogyasztana. Ezt az utolsó elfogyasztott falat hústól, vagy ha csak levest eszik az utolsó lenyelt kanáltól kell mérni, még akkor is, ha az étkezés hosszúra nyúlik, mint pl. a Sábeszi ebéd. A hús és a tejtermék közötti várakozás kérdése a Talmudból származik (Chulin 105a), ennek az okát pedig a két nagy Tóramagyarázó tárgyalja igen részletesen. Maimonidesz azt mondja, hogy amiatt kell várakozni, mert a hús apró kis rostjai beszorulhatnak a fogak közé, és hat óra az az idő, ami elégséges a teljes “emésztési” a szájban pedig a “tisztulási”folyamathoz.

Rashi kiemeli, hogy a hatórás várakozás a hús zsíros jellege miatt alakult ki. A hús nemcsak a szájban és a torokban hagy maradványt, hanem amikor a hús a gyomorban van, annak emésztése folytán különböző folyamatok történnek a testünkben, amik befolyásolják az érzetünket a szájban is. Ha valaki ezalatt tejterméket fogyasztana, akkor a tej és a hús íze is a szájában lenne, ami tilos. Azért fontos elmondanom, egészségügyi probléma esetén, illetve hat éven aluli gyermekek esetében egy óra várakozás is elegendő. Ezek a törvények egyébként fordított esetben nem érvényesek. A tejtermékek fogyasztása után nem kell hat órát várni a húsevés előtt. Elég lenne kezet és szájat mosni. Néhányan szigorúan várnak a kemény sajt után is három órát.

A Rabbi