Több, mint negyven év óta először újra bankot alapítanak Izraelben

Bóka László
2022.01.12.

Már minden nyitáshoz szükséges engedélyét megkapta Izrael első digitális bankja, a One Zero Digital Bank,miközben folyik a sékel digitális kifejlesztése is.

Izraelben, bármilyen hihetetlen, de 43 év óta először alapítanak új bankot, amelynek élére az Intel izraeli automata jármű egységének társalapítója, Amnon Shashua kerülne. A bank vezetői között lesznek a pénzügyminisztérium volt számviteli igazgatói, Shuki Oren és Gal Bar Deah is. Utóbbi a Bank Leumi izraeli bank digitális üzleti egységét is vezette korábban. A bankalapítás az izraeli jegybank vezetője szerint jótékony hatással lesz majd az izraeli pénzügyi szektoron belüli versenyre és az innovációra.

A hírről a Bloomberg számolt be.

Szinte a fenti hírhez kapcsolódik, hogy Izrael is rohamtempóban kezdett dolgozni saját nemzeti valutája, a sékel digitális változatának kifejlesztésén. Számos vezető nemzet, beleértve Kínát, Japánt, Franciaországot, Svédországot és másokat, már évek óta dolgoznak hasonlón. Az izraeli központi bank is csatlakozik ezekhez az országokhoz, és már a CBDC kibocsátásának kezdeti szakaszában jár.

A bank projekten dolgozó munkatárai az Ethereum blokkláncon alapuló kísérleti környezetet teremtettek meg, és kibocsátottak egy CBDC-ket képviselő tokent is. Ezt követően digitális pénztárcákat hoztak létre, amelyekből a csapattagok képzeletbeli digitális sékeleket cserélhettek egymással a bankon belül. Érdemes megjegyezni, hogy Ausztrália, Hongkong és Thaiföld ugyanezt a módszert alkalmazta CBDC-projektjeiben. Továbbá Izrael megvizsgálta a jogi, gazdasági és technológiai szempontokat is ezzel kapcsolatban. A COVID-19 járvány idején a digitális fizetési módok egyre nagyobb teret hódítottak Izraelben. Így a CBDC kibocsátása olyan ötletnek tűnik, amely illeszkedhet az új szokásokhoz. Itt kell megjegyeznünk, hogy Magyarországon is látványosan megugrott azoknak a száma, akik teljesen áttértek a bankkártyás fizetésre. Van még persze egy sereg dolgo, amit az izraeli fejlesztőknek meg kell oldaniuk: először is a bank nem biztos abban, hogy meg tudja tervezni a sékel olyan digitális változatát, amely a helyiek minden igényét ki tudja szolgálni. Izrael vezető pénzintézetének ráadásul rendelkeznie kell egy megoldással vészhelyzet vagy a hálózat összeomlása esetén, hogy az emberek akár offline is el tudják intézni tranzakciókat. A központi banknak olyan CBDC-vel is elő kell állnia, amely más fizetési módokkal tartani tudja a versenyt. Másrészt a legjelentősebb kihívást az jelenti, hogy a készpénzt használó embereket hogyan lehetne rávenni arra, hogy áttérjenek a digitális fizetésekre. A hátulütője a dolognak, hogy a digitális sékel alkalmazása a kormány szoros megfigyelése alatt állna, ami a magánéletet fenyegetné.