Tu Bisváti ábrázolások a festészetben

Orbán Eszter
2022.01.16.

Még javában tombol Európában a tél, amikor Tu Bisvát, azaz a Fák Újéve van, s Izraelben kezdetét veszi a fák rügyezése és a mandulafa virágzása. Hagyománnyá vált e napon Izraelben fát ültetni, mely szokást Zeev Jeávec író, tanító és rabbi vezette be, amikor tanítványaival 1892-ben először ültetett Zihron Jaakov mosávban fákat e napon. Ennek a faültetésnek aztán szinte kultusza lett Izraelben Tu Bisvátkor, mert a fák, a természet iránti tisztelet és az Izrael földjéhez való ragaszkodás kifejező eszközévé vált.

A faültetés, az ország iránt érzett megbecsülés számos képzőművészt is megihletett. Zeev Raban (1890-1970), aki Wolf Rewiczki néven született és látta meg a napvilágot Lodzban, 1912-ben vándorolt ki az akkori Palesztinába, s vált az izraeli művészvilág alapító tagjává. Stílusában a nyugati szecesszió és a keleti perzsa motívumkincsek elemei keverednek. Tu Bisvát című festményén egy mosávi faültetést örökít meg, ahol hangsúlyos szerepet kapnak a gyerekek, akik éppúgy, mint a facsemeték, a jövő reménységei.

Zeev Raban: Tu Bisvát

A Tóra hét szent növényt említ, mellyel Izrael földjét jellemzi, ezek a következők: búza, árpa, szőlő, gránátalma, datolya, füge és olajbogyó. Ezt a hét növényt rejti el alkotásán Michoel Muchnik (1952-), chaszid művész Tu Bisvát ünnepe kapcsán egy különleges faábrázolás kompozícióban: a fa, mint az élet, az újjáéledés szimbóluma van jelen, melyen megjelenik Izrael 7 szent gyümölcse, amik éltetik, táplálják és fent tartják Izrael népét is.

Michoel Muchnik: Hét gyümölcs fája

Taya Bell, a fiatal kazahsztáni művésznő a modern művészet elemeit alkalmazva jeleníti meg Tu Bisvát örömét a festményén. A színek kontrasztjaival is üzen: a háttérben megbújó szürkeségből szinte a szemünk elé ugranak az eleven, élettel teli fa élénk színű citrom gyümölcsei.

Taya Bell: Tu Bisvát öröme

Elisheva Nesis, izraeli festőművésznő képei a szürrealizmus jegyeiben rengeteg szimbólumot rejtenek magukban. Alkotásaival igyekszik a dolgok mögötti jelentéstartalmat is megmutatni. Tu Bisvát című képe a természet újjászületését, „feltámadását” mutatja be a színek és formák sajátságos használatával.

Elisheva Nesis: Tu Bisvát (Fák Újéve)

Szokás Tu Bisvátkor 15 féle gyümölcsöt enni. Erre emlékeztet Steve Karro gyümölcskompozíciója is, mely egy csendélet keretében tárja elénk a Tu Bisváti gyümölcsök egy részét. Karro kifinomult technikával szemlélteti az üde, friss gyümölcsöket, melyek a természet megújulásáról tanúskodnak.

Steve Karro: Tu Bisvát

Alyse Radenovic, virginiai festőművésznő különleges technikája, hogy a judaizmushoz kapcsolódó alkotásaiban a héber betűk formavilágát előszeretettel használja fel képein. A Tu Bisváti gyümölcsök közül a piros gyümölcsök kerülnek elő, élen a gránátalmával, melyeket a fekete héber betűk tengerében helyez el. E szétszórt betűk azonban összeállva a fán termő gyümölcsökre mondott áldás szavait alkotják. A két szín, a piros és fekete használata nemcsak a kép kontrasztját adja meg, de kiemeli annak dinamikáját is: az élet megújulását.

Alise Radenovic: Tu Bisvát II – Piros gyümölcsök