Kaszinózhatnak-e a zsidók?

2022.01.20.

Tisztelt Rabbi!

A kérdésem az lenne, hogy lehet-e kaszinóba menni és ott pénzért játszani, vagy kaszinóban, kártyajátékban részt venni, illetve lehet-e ilyen helyen munkát vállalni? Köszönöm a választ.

A Rabbi válaszol:

Az első kérdéssel kapcsolatban a szerencsejátékhoz való halachikus válaszról van szó. A Shulchan Aruchban, ami a zsidóság legfontosabb szertartásjogi gyűjteménye, a szerencsejáték a rabbinikus meghatározás szerint “gezel”-nek azaz „lopásnak” minősül. Ugyanis egyik zsidó nem veheti el a másik zsidó pénzét, hiszen itt a szerencsejátékot üzemeltető nagyon jól tudja, hogy a „szerencse” melyik oldalon áll egy játék során. Ez a Halacha még abban az esetben is, ha nem zsidókkal történik a szerencsejátékozás. Itt már nem a “gezel- lopás” miatt, hanem a haszontalan dolgokkal foglalkozás miatt, amelyek nem járulnak hozzá az ember lelki fejlődéséhez.

Hogy lehet-e kártyajátékot folytatni egy kaszinóban, már részben válaszoltam, hogy kaszinóba járás teljesen idegen a vallásos zsidóságtól.
Már a 14. században a RIVAS néven ismert rabbi Jitzhak Bar Sheishe azt mondta, hogy bár egyesek szerint a szerencsejátékban nincs szó lopásról, ennek ellenére “a szerencsejátékkal való foglalkozás a legrosszabb dolog, megvetendő és utálatos, ami sok áldozatot követelt már”.

Ahogy az előzőekben láttuk, a szerencsejáték távol áll a zsidó vallás eszmeiségétől, ezért én nem javasolnám, hogy kaszinóban dolgozzon bárki. Azonban, ha ez egy gyakorlati és nem elméleti kérdés, az Ön részéről, akkor egy olyan rabbihoz vinném a kérdést, aki minden tényezőt figyelembe tud venni, hogy a legjobb tanácsot adja.

A Rabbi